Beröringen

Bok av Gustav Tegby
Beröringen av Gustav Tegby är en psykologisk roman om sextonåriga Elin, som levt instängt med sin pappa hela livet. I dag ska hennes pappa dö, det vet Elin. Hon har en speciell förmåga att allt hon rör vid dör. Det säger hennes pappa, så när det ringer på dörren i dag, kommer pappa dö.
Elin är 16 år och bor i Umeå tillsammans med sin pappa. På sina 16 år har hon i princip aldrig lämnat ettan de bor i, de lever isolerade från världen. Elin har en sjukdom, eller en förbannelse som kallas Beröringen. När hon rör vid någon kommer de att dö så fort de kommer mer än 30 meter ifrån varandra. Det är därför Elin inte får vistas ute i världen. Det är i alla fall vad hennes pappa har sagt.

En dag knackar det på dörren. Polisen står utanför. Elin måste göra det som hon övat på.

En spännande bladvändare som var svår att lägga ifrån sig. Första halvan var verkligen superbra men Tegby väver in lite väl många tvistar. Jag tror att storyn hade tjänat på att göras enklare och inte lika omständlig. Och kanske kortats ner en aning eftersom jag tänker att sidantalet skrämmer bort många från den tilltänkta målgruppen.
Jag fastande på en gång. Jag visste inte vart berättelsen var på väg och jag var lika osäker som Elin själv över vad som var sant eller inte. Det är underbart när en karaktär kan få en så investerad. När jag förstod riktningen blev jag lite osäker vad jag skulle tycka, men berättelsen lyckades övertyga mig. Beröringen är en bladvändare som borde få mer uppmärksamhet!