Sagan om Isfolket, #1

Trollbunden

Spellbound
Bok av Margit Sandemo
Sagan om Isfolket-böckerna är en historisk välupplyst gåva att få ta del av, i romanform. Läsaren får följa Tengels släkt i många generationer och många är de spännande och ibland hemska öden som vi får läsa om. Magin är ständigt närvarande, inte alltid av det goda slaget. Hur ska det gå för Tengel och hans familj?
Del 1 i serien som består av 47 böcker. En serie som är grym på många olika sätt men så otroligt bra. Den är verkligen svår att lägga ifrån sej .
Silje Arngrimsdotter var 17 år när pesten tog alla hennes släktingar år 1581. Utsvulten och frusen dessutom med två små barn sökte hon sej till likbålen utanför Trondheim för att söka värme . En enda i isfolket ätt hjälpte henne i nådens stund. En man som Silje fann närmast djurisk och skrämmande men ändå tilldragande på samma gång.
"Trollbunden" är den första delen i Margit Sandemos serie "Sagan om isfolket". Det var genom min syster som jag kom i kontakt med den här serien första gången, men fram till nu har jag inte haft något intresse av att läsa de här böckerna. Dock blev jag sugen efter att ha hört podden "Snacka om ljudböcker" (f.d. "Storytelpodden"), där de i flera avsnitt pratat gott om den här bokserien.

Vad tyckte jag då om "Trollbunden"? Till att börja med var den inte riktigt som jag hade trott. Berättelsen var välskriven, men dessvärre tyckte jag inte att den hade något särskilt driv. Silje var förvisso en rar flicka och Tengel mystisk, men Margit Sandemo fick mig ändå inte att bli så pass intresserad att jag ville veta hur det skulle gå för dem.

Jag får se om jag ger serien en andra chans och tar mig an del två. Just nu känner jag mig inte särskilt sugen på det.
Trollbunden är den första boken i serien Sagan om Isfolket. Här får vi följa alla ättlingar till Tengel den Onde. Förbannelsen som vilar över hela släktträdet drabbar en del av ättlingarna hårdare än andra. Den onda förbannelsen tog sin början igenom att Tengel den Onde av Isfolket sålde sin själ till Djävulen genom en häxbrygd tillagad med olika örter.
Kitteln som brygden tillagades i grävdes ned och endast den av Isfolkets ättlingar som finner den kan bryta förbannelsen.

Sagan om Isfolket är en serie böcker som ger läsaren en sådan totalt magisk upplevelse genom Sandemos genomtänkta ord. Kanske är böckerna så fantastiskt gripande då hon själv levt i naturen som förr i tiden, för att på ett genuint och äkta sätt kunna beskriva världen och samhället som det var då, i sina böcker.