Försvunnen

Bok av Lotta Luxenburg
När Petras sexåriga dotter Ava försvinner tappar hon fullständigt fotfästet i tillvaron. Kriminalkommissarie Nick Johansson får fallet på sitt bord och börjar tillsammans med sin kollega Klara Pil utreda försvinnandet. Utredningen får oanade konsekvenser för alla inblandade.
Första delen i deckarserien med kriminal-kommissarierna Nick Johansson och Klara Pil som huvudpersoner.

"Försvunnen" är en lättläst bladvändare med ett jobbigt innehåll. Jobbigt på det sättet att den handlar om pedofili.

Två flickor, sex och åtta år gamla, blir bortförda och hålls fångna av den psykiskt störda mannen Jonathan som redan som barn hade en förstörd och sjuk hjärna. Under händelsens gång får man inflik av segment från hans barndom. Kriminalarna jobbar hårt från noll för att hitta flickorna...

Det är en brutal äkta beskrivning av verkligheten, inget för den som har svårt att läsa om barn som far illa. Själv retade jag mig mest på kriminalpolisen Klara och hennes störda beslut att både stanna kvar och dessutom skaffa barn med en man som både misshandlade och utsatte henne för sexuella övergrepp. Tidigt tappade jag respekten för henne och tyvärr tog min irritation jag kände för hennes sjuka beslut över resten av handlingen. Jag hoppas hon i nästföljande böcker har tagit itu med sitt liv och blir en kriminalare man kan känna respekt för. Men ja tack, jag läser gärna de andra böckerna i serien:

Spårlöst
Förföljda
Jagad
En morgon på Söder i Stockholm blir lilla Ava bortförd på väg till förskolan, vilket inte noteras förrän hennes mamma Petra kommer för att hämta henne. Poliserna Nick och Klara leder utredningen kring försvinnandet. Så försvinner ytterligare en liten flicka. Bra och spännande intrig. Intressanta karaktär vars liv vävs samman. Målande och detaljrika Stockholms skildringar som skapar äkthet i handlingen.