Det du inte vet

Bok av Anna Jansson
Sensommarvärmen dröjer sig kvar på Gotland. Maria Wern är på fest hos sina nya grannar i Åminne när en explosionsartad brand utbryter i ett hus i närheten. Dådet sätts i samband med en serie inbrott i sommarstugeområdet. Morgonen därpå försvinner Tomas Hartmans dotter Sofi spårlöst från stranden i Åminne. På uppdrag av Region Gotland utredde hon konsekvenserna av oljeborrning på ön. Försvinnandet sker dagen innan resultatet ska presenteras. Både miljöaktivister och riskkapitalister i oljebranschen väntar ivrigt på hennes svar. Demonstrationerna mot oljeborrning drivs av Rasmus Flöjel, Sofis pojkvän under gymnasietiden. Allt fler ansluter sig till protesten. Tomas Hartman för en förtvivlad kamp mot tiden för att finna sin dotter. Han vet hur ängslig och sårbar hon egentligen är och hur hårt hon får kämpa mot sina egna demoner. Anna Jansson bjuder på både aktualitet, stegrande spänning och lite romantik i Det du inte vet - den nya kriminalromanen om Maria Wern.
Den norska traditionen med påskekrim tycker jag är fantastiskt fin. Påsken 2017 läste jag bland annat Anna Janssons bok Det du inte vet.

Som vanligt utspelar sig handlingen på Gotland. Polisen Maria Wern har motvilligt gått på fest hos sina grannar i området där hon och familjen nyss skaffat sommarstuga. Plötsligt börjar det brinna i närheten, med såväl dödsfall som skadade till följd. Nästa morgon fortsätter eländet. Sofi, dotter till Marias chef Tomas Hartman, försvinner. Är hon kidnappad och i såna fall av vem – miljöaktivister, knarkare, hennes älskare/hans fru eller rentav nån de alla känner?

Boken börjar riktigt spännande och slutar riktigt spännande. Anna Jansson kan konsten att bygga upp nåt rafflande som håller läsaren kvar. Slutet är, som så ofta i Anna Janssons böcker, oväntat på så vis att mördaren (ja, det finns en sån) är nån en först inte misstänker. I vart fall kunde inte jag lista ut mördarens identitet förrän författaren gav den. Tyvärr är det som finns mellan början och slutet bitvis rätt segt. Flera tematrådar lämnas löst hängande dessutom, som den med Hampus och även till viss del den med killarna som knivskär och våldtar. Vissa karaktärer får inte liv, trots att de har en ofta prominent roll i böckerna eller handlingen. I den här boken tänker jag främst på Marias man Björn och norske Torjus. Andra karaktärer, som Ebba, tecknas klockrent.

Mitt omdöme hamnar på medel plus. Anna Jansson kan bättre!
Ännu en riktigt spännande bok om Maria Wern!
Det är så många frågor som man vill få svar på,och det händer väldigt mycket så jag kan inte sluta lyssna på boken för jag måste få veta vad som pågår, och få svar på hur allting ligger till. Och det var inte riktigt som jag förväntade mig.