Doggerland, #1

Felsteg

Bok av Maria Adolfsson
Det är morgonen efter oistra, den stora ostronfesten i Doggerland. En kvinna vaknar bakfull på ett hotellrum, i sällskap med fel man. En annan kvinna hittas brutalt ihjälslagen i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen, som inte underlättas av att hennes arrogante chef varit gift med offret. Kanske började allt redan i det märkliga kollektivet på sjuttiotalet. Kanske med ett telefonsamtal i våras. Kanske finns sanningen i byskvallret på puben Haren och Kråkan. Karen inser att hon måste hitta ett alibi åt en av de misstänkta för att själv slippa skylta med sina misstag. Samtidigt växer en vänskap fram mellan henne och offrets dotter. Karen Eiken Hornby har återvänt till Doggerland för att glömma sitt förflutna med hjälp av arbete, alkohol och män hon inte tycker om. Nu tvingas hon navigera mellan egna och andras felsteg. Doggerland är en ögrupp i Nordsjön mellan Storbritannien och Skandinavien. Landet är en kvarvarande del av den landmassa som tidigare förenade de brittiska öarna och den europeiska kontinenten. Idag består Doggerland av huvudöarna Heimö, Noorö och Frisel. Kulturen präglas av en blandning mellan det skandinaviska och det brittiska.
Felsteg är första delen i en serie som utspelar sig i den fiktiva miljön Doggerland.

Man får följa polisen Karen Eiken Hornby och hennes kollegor på den lokala polisstationen.

Boken börjar med att Karen vaknar upp på ett hotellrum efter en fest och jag som läsare är fast redan från start tack vare Adolfssons intressanta inledning på boken.

Snabbt in i handlingen får vi ta del av ett mord på en kvinna. En kvinna som visar sig tidigare varit gift med Karens chef. När Karen börjar ta reda på mer om offrets historia går spåren tillbaka till 70-talet.

Samtidigt som vi får följa polisens arbete med mordet får vi även följa Karens privatliv vilket jag tycker ger ett större djup i berättelsen och gör mig nyfiken på att läsa fler delar i serien. Jag vill ju veta hur det kommer att gå för Karen.

Som läsare får jag dessutom många miljöbeskrivningar över Doggerland och dess natur och ibland känns det nästan som om jag är på plats.

Berättelsen bjöd på spänning från start till mål och det var först på slutet som jag fick alla pusselbitar på plats. Jag tycker om när mordfallet inte är helt lätt att lösa utan att upplösningen verkligen kommer på slutet som det gör i denna boken.
Maria har lyckats med ett intressant och klurigt mordfall. Hennes miljöbeskrivningar gör att man stundvis känner sig på en riktig plats! Kommer definitivt läsa mer om Doggerland!
På ögruppen Doggerland begås ett mord. Mordet på en kvinna son har en brokig bakgrund och dessutom är exfrun till chefskommisarien inom polisen. Det blir inspektören Karen som tar befälet över utredningen där ledtrådarna tar henne ända till 70-talet. Hennes eget misstag blir ett problem i utredningen och hon kämpar med att hitta alibin så detta kan kringgås. Utredningen tar till slut en riktning...men då sker ett till mord.
Jag älskar intrigen, miljöerna och karaktärerna. Jag är fast från första stund och jag tror att det här kommer att bli en av de bästa deckarserierna jag läst på länge.
Jag måste bara ge en stor eloge till författaren för ett fantastiskt arbete med att beskriva en fiktiv ögrupp (som i och för sig har funnits för väldigt längesedan). Det måste ha krävts en hel del research och nyfikenhet för att få till. Plus att hon skriver en mycket spännande deckarhistoria. Bravo 👏
Spänningsromanen blir en blandning mellan Ann Cleeves böcker och det svenska persongalleriet inom polisarbete; vilken fullträff!
Jag och sambon köpte några pocketböcker tillsammans, bland annat första och andra delen i en serie av en för mig ny författarbekantskap, Maria Adolfsson.Felsteg är första delen i Doggerlandserien och kom ut i mars 2018. Doggerland i sig är en påhittad ögrupp nånstans mellan Storbritannien och Skandinavien. Uppföljaren och del två har titeln Stormvarning och kom ut i januari i år.

Boken börjar abrupt med en baksmälla morgonen efter den årliga ostronfesten i Doggerland. Polisen Karen Eiken Hornby vaknar på ett hotellrum där hon i fyllan och villan har legat med sin chef. Hon smyger därifrån och åker hem. Senare samma dag kallas hon tillbaka till verkligheten där en kvinna brutalt har bragts om livet i sitt hem. Kvinnan är inte vem som helst utan Karens chefs före detta fru. Och Karen blir utsedd att leda utredningen. Helt lätt är det inte att ta sin chefs plats plötsligt. Faktum är att Karen har det ganska motigt, nästan genom hela boken. När läsaren så småningom även får veta Karens egen hemlighet blir boken inte sämre.

Omfånget på pocketboken är i största laget, ungefär 440 sidor. Men se det sinkar inte mig! När jag väl börjat läsa den här boken har jag svårt att släppa den ifrån mig för att arbeta och sånt. Även om boken börjar rätt klyschigt med vidlyftig kvinnlig polis med alkoholproblem fångas mitt intresse. Till att börja med förstår jag inte passagerna från 1970-talet om ett kollektiv som sprängs in i berättelsen, men det ska klarna.

Jag tycker att det här är en riktigt stark debut och ångrar inte att vi har köpt även del två i serien. Boken är spännande och välskriven och slutet är bara… Tja, läs den så får du se!

Det samlade omdömet från mig blir det högsta.
Dagen efter den stora ostronfesten i Doggerland vaknar en kvinna upp i fel säng med helt fel sällskap. En annan kvinna hittas mördad i sitt kök. Kriminalinspektör Karen Eiken Hornby får i uppdrag att leda mordutredningen.
Första delen i Doggerlandserien börjar spännande. En polis vaknar efter en blöt natt och inser till sin förskräckelse att hon delat säng med sin chef. Snabbt lämnar hon hotellet och åker hem. Kort senare får hon veta att ett nord har skett. Den mördade är chefens exfru. Jakten på mördaren svänger flera gånger och spänningen trappas upp gång på gång. En riktigt bra kriminalroman.