Cold case: Försvunnen

Bok av Tina Frennstedt
Malmö skakas av en rad våldtäkter och man misstänker att det rör sig om en och samma gärningsman. Tack vare ett DNA-fynd kan fallet kopplas till det 16 år gamla försvinnandet av en ung kvinna på Österlen. Kriminalinspektör Tess Hjalmarsson, som brinner för just gamla fall, tar sig an fallet.
Kriminalinspektör Tess Hjalmarsson är chef för Skånes Cold Case-grupp och känd som 'Supersnuten i Skåne'. När en kvinna hittas mördad efter en kraftig storm uppstår misstankar om att Valbymannen är aktiv igen, en våldtäktsman och mördare som härjat i Köpenhamn. Likheter börjar skönjas mellan de gamla fallen och händelser i nutid.

Tess har under lång tid försökt utreda försvinnandet på 19-åriga Annika Johansson, som försvann i Simrishamn för 16 år sedan. Frågor uppstår kring likheter i vittnesmål kring Annikas försvinnande och de aktuella händelserna, men Tess går bet i sina spekulationer. Samtidigt har hon det stökigt med sina personliga relationer och känner sig inte säker ens i sitt egen hem.

Upplösningen närmar sig sakta och bjuder på många överraskningar in i det sista. Jag gillar verkligen hur finessen på slutet ger mig ett så oväntat facit på händelserna. Riktigt bra deckare, ser fram emot uppföljarna!
Försvunnen är den första delen i deckarserien Cold Case. Boken, och kommande böcker, är inspirerade av verkliga fall och utspelar sig i Malmö och på Österlen. Denna bok börjar med att en 19-årig kvinna försvinner en sommarnatt på Österlen. 16 år senare härjar en serievåldtäktsman i Malmö. Polisen har inte mycket att gå på och det tycks hopplöst att hitta den skyldige. Men ett DNA-spår gör att man kan dra kopplingar till det gamla försvinnandet, nu är bara frågan hur allt hänger ihop.

Tess Hjalmarsson, chef för cold case-gruppen i Skåne, tar sig an fallet. Trotts ett något trassligt privatliv så är hon fast besluten att lösa fallet och ge ett avslut till de anhöriga.
.
Jag tycket väldigt mycket om den här boken och ser fram emot att läsa nästa. Boken har ett okomplicerat språk och karaktärer som växer på en. True crime nörd som jag är så får ju boken extra poäng då den är baserad på verkliga fall.
En jättebra bok! 😍 Bra balanserad med mycket spänning, kärleksrelationer, familjehemligheter, mer eller mindre komplicerade släktrelationer och storyn känns väldigt väl förankrad i verkligheten! Mycket spänning, lite otäck, fina miljöbeskrivningar och bra tempo. Ser mycket fram emot att läsa nästa Cold case bok! 🤩
En flicka försvinner spårlöst för över 30 år sedan och mysteriet nystas upp då hennes syster kommer tillbaka till platsen där allt hände för så många år sedan. Sida efter sida får vi följa den spännande jakten på sanningen och allt utspelar sig i kända miljöer på den skånska myllan.
Jag hade ett längre tag varit sugen på Tina Frennstedts bok Försvunnen, den första delen i en planerad serie med titeln Cold case. Dagen efter jag hade köpt boken fick författaren, som i vanliga fall är kriminalreporter, Crimetime Award 2019 som Årets deckardebut.

Böckerna i Cold case-serien är inspirerade av verkliga fall. Den här boken har hämtat en del från Helena-fallet i Mariestad. I boken är det emellertid den 19-åriga Annika Johansson från Simrishamn som försvinner en sommarnatt. Fallet blir aldrig uppklarat. Sexton år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Det finns vissa spår som länkar samman fallen. Tess Hjalmarsson är chef för Skånes cold case-grupp. Hon och gruppen tar sig an fallet. Men poliser i kriminalromaner och deckare har som bekant ofta ett struligt privatliv. Tess Hjalmarsson är inget undantag, men för ovanlighetens skull är hon lesbisk. Tess har förlorat sitt livs kärlek (?) och lever nu med en kvinna som är mycket kontrollerande. Gissa hur det går?!

Det här är en spännande och fartfylld deckare som jag har svårt att lägga ifrån mig. Jag gillar att huvudpersonen är lesbisk, det ger extra plus, för annars hade det varit lite alltför mycket enligt standardmall. Personerna i boken tecknas levande och realistiskt, främst kvinnorna. Miljöskildringarna, däremot, är nästan obefintliga. Jag blir förvånad, men jag gillar det faktiskt. När slutet närmar sig och mördaren ska avslöjas finns det till sist bara en tänkbar kandidat kvar, listar jag ut. Men det är OK, det är ändå så pass sent i boken.

Försvunnen är en stark debut och väl värd det pris den fick. Givetvis väntar jag på uppföljaren.

Mitt omdöme blir det högsta. Och jag strösslar inte med högsta omdöme för debuter, bara så du vet.
Ett mord på stranden leder till att ett cold case får nytt liv. Polisen Tess, som är chef för dessa fall, får utreda Annikas försvinnande parallellt med seriemördarens dåd. Författaren har hämtat inspiration från ett annat olöst fall, där offret inte har hittats. En stark inledning på en ny serie.
Detta är första delen i en ny serie om polisen Tess. Hon utreder gamla fall. I denna bok försöker hon hitta Annika. Ska hon lyckas? Tess är en karaktär som jag gilla mycket. Hon är tuff men samtidigt sympatisk. Hon är driven att hitta Annika. Till sin hjälp har hon sin kollega Marie. Ska sanningen om Annika komma fram? Boken är inspirerad av ett verkligt fall. Det är ingen dokumtär bok. Författaren har lyckas skriva en trovärdig deckare. Den är galet spännande och välskriven. Det märks att författaren kan polisyrket. Det är detaljrika beskrivning av polisens jobb i boken. Boken innehåller väldigt mycket relationer mellan personer. Det kan bli lite mycket av det ibland. Tycker att det drar ner på spänningen lite. Detta är trots allt en bra start på en deckarserie som jag tror blir bra. Det är en lysande debut. Boken är fängslande och stark. Det är många pusselbitar som måste vändas innan man kommer fram till det spännande slutet. Boken är inte förutsägbar. Jag sträckläste och njöt. Författaren levererar med råge. Mycket bra bok som jag rekommenderar varmt. Ser fram emot fortsättningen. Den kommer jag att läsa,
Tina Frennstedts bok är den första i en serie som handlar om kalla mordfall som faktiskt till viss del finns eller har funnits på riktigt. Namn och platser är dock i vissa fall ändrade och berättelserna skildras fiktivt.

Huvudpersonen i boken, Tess Hjalmarsson är polis och handlingen utspelar sig i Skåne. Polisens uppdrag blir att utreda en serievåldtäktsman som varit aktiv kring Köpenhamn men som tagit sig över sundet till Sverige. Det är den så kallade Valbymannen det är tal om. Han sätter stor skräck bland invånarna i trakten och framför allt kvinnorna är rädda. Det är dock inte det här fallet som Tess arbetar med. Hon är aktiv i Cold case - gruppen och de tar upp kalla fall, där polisen inte lika aktivt utreder längre. Gruppen ger sig i boken i kast med en utredning där en ung kvinna försvann från Österlen under 2000-talets början. Gruppen finner dock plötsligt en oväntad koppling. Det visar sig att det gamla fallet inte är helt olikt de fall som utreds kring serievåldtäktsmannen från Köpenhamn. Det visar sig att mannen kanske varit aktiv i Skåne sedan lång tid tillbaka. Eller är det möjligen en copycat polisen har att göra med? Det ska snart visa sig att Tess och hennes kollegor får betydligt mer att arbeta med.

Vad jag tycker om boken
Det är en fin balansgång mellan genrerna deckare och true crime. Författaren lyckas hålla sig på rätt sida hela boken igenom. Lagom mycket fakta tas upp men det blir aldrig långrandigt. Det ges en del ledtrådar mot var historien är på väg men några definitiva slutsatser kan man som läsare inte ta.

När det gäller miljöbeskrivningar och beskrivningar av personer känns de realistiska och det är inte något problem att se Skånes stränder, slätter eller städernas gator framför sig när man läser boken. Även om man inte läser boken direkt ur offrens perspektiv, och trots att det inte ges allt för mycket detaljer om det offren utsatts för är det som läsare inte speciellt svårt att förstå skräcken som spridit sig i det skånska samhället. Karaktärerna biter sig fast i minnet även efter det att man har läst ut boken och det är svårt att släppa handlingen.

Det här är en bok man gärna läser ut i ett stycke. Kapitlen är lagom långa och som läsare känns det verkligen lockande att fortsätta läsa om gruppen i nästkommande böcker.