Höstdåd

Bok av Anders de la Motte
Skrämmande hemligheter i småstaden En sensommarkväll 1990 tältar fem barndomsvänner vid sitt hemliga badställe, ett nedlagt stenbrott på en skånsk ås. Nyss har de tagit studenten och vuxenlivet väntar runt hörnet. Stämningen är därför upprymd, men också vemodig eftersom vännerna inser att den här kvällen innebär ett farväl både till ungdomstiden och till varandra. På mer än ett sätt ska det visa sig för när morgonen gryr och det första höstregnet fallit flyter det en kropp i stenbrottets mörka vatten. En tragisk olycka fastslår polisutredningen, men alla är inte övertygade. I tjugosju år förblir händelsen ett sår i bygden, en konflikt som stilla bidar sin tid. Och när den gamle polischefen ersätts av Anna Vesper, en nyinflyttad mordutredare från Stockholm, börjar dunkla krafter sättas rörelse. Snart har Anna inget val. Hon måste ignorera alla varningar och öppna ärendet från hösten 1990. Hösten få säger sig minnas men som ändå aldrig blivit glömd. "En spännande berättelse med dramatiska inslag. Upplösningen är oväntad. Anders de la Mottes karaktärer är mänskliga och levande, alla har sina egna brister och problem. Miljön på den skånska landsbygden, där släkter varit i konflikt i årtionden, känns äkta. Språket rakt och lättflytande." BTJ
Miljöer och stämningen målas upp på ett sätt jag verkligen tycker om. Och Anna är en helt fantastisk karaktär! Både stark och svag. Både försiktig och bestämd. Och inte sällan i konflikt med sina inre känslor och sitt agerande utåt.

För mig tog det ett tag att fastna i handligen men när jag väl gjort det satt jag på helspänn. Den gömde fler hemligheter än vad jag från början kunnat tro! Höstdåd är en gripande berättelse.
En riktig bladvändare... i augusti 1990 åker fem vänner och campar. De har precis tagit studenten och livet ska börja. Festen spårar ur och en av vännerna, Simon, hittas död. Man tror att det är en olycka.
Anna (polis från Stockholm) börjar jobba i samhället och börjar nysta i fallet kring Simon. Alla i samhället säger att hon ska sluta rota i fallet för det var ju en olycka, eller? Tills ytterligare en person hittas död som har anknytning till fallet Simon.
Ohyggligt bra! Spännande och en riktig bladvändare. Anders de la Motte är en mästare på att placera ut små cliffhangers hela tiden som gör att den är omöjlig att lägga ifrån sig.
En fantastisk välskriven bok med detaljer i omgivningen som gör att man försvinner in i boken. Läskig men en riktigt bladvändare
Andra fristående delen i årstidskvartetten-serie
Och jag bara älskar hur Anders skriver, får med sig läsarna och twisten som brukar komma.

Rekommenderas
En riktigt bra bok där man kunde ana hur det skulle sluta, men blev ändå förvånad när boken väl var utläst. En riktig bladvändare. Dock så tycker jag att författaren behöver jobba lite med sluten, kan tycka att både denna och slutet på sommaren slutade lite taffligt. Utöver det gillar jag verkligen boken.
Jag älskar verkligen Höstdåd. Kanske är det jäv, men jag är uppväxt precis där, nedanför stenbrottet. Detaljerna om platserna får mig att se allt när jag läser denna.
Spännande, med bra språk och bra skriven. Denna bok ligger i toppen för mig!
Ruskigt bra. Bra karaktärer. Bra dramaturgi. Gilla djupets lätthet i texten. Bladvändare som håller dig på hel spänn. Ska bli intressant att läsa dom andra i serien