Charlie Lager, #2

Francesca

Bok av Lina Bengtsdotter
Prisbelönta Lina Bengtsdotters uppföljare till succédebuten "Annabelle" är en gripande och suggestiv kriminalroman om förlust och utsatthet. Kriminalinspektör Charlie Lager är mitt uppe i en komplicerad utredning i Stockholm när hon får höra talas om tonårsflickan Francesca som för snart trettio år sedan försvann från trakten där Charlie själv växte upp. Något i det gamla olösta fallet påverkar Charlie och snart plågas hon också av märkliga drömmar om sin mamma Betty och diffusa minnen från uppväxten. När vännen Susanne ber om hjälp för att reda upp sitt liv bestämmer sig Charlie för att resa tillbaka till Gullspång. Men hon upptäcker snart att inte alla i bygden uppskattar att hon börjar gräva i Francesca-fallet.
Kriminalinspektör Charlie Lager är mitt uppe i en komplicerad utredning i Stockholm när hon får höra talas om tonårsflickan Francesca som för snart trettio år sedan försvann från trakten där Charlie själv växte upp. Något i det gamla olösta fallet påverkar Charlie och snart plågas hon också av märkliga drömmar om sin mamma Betty och diffusa minnen från uppväxten. När vännen Susanne ber om hjälp för att reda upp sitt liv bestämmer sig Charlie för att resa tillbaka till Gullspång. Men hon upptäcker snart att inte alla i bygden uppskattar att hon börjar gräva i Francesca-fallet.
Jag tyckte detta var en väldigt bra uppföljare och fortsättning i den här spännande serien!
Francesca är en mycket välskriven och lättläst bladvändare, men den är samtidigt gripande.

Jag gillar verkligen hur författaren skriver, hur hon bygger upp historien. Det är lagom långa kapitel som varvar mellan dåtid och nutid och boken är verkligen oförutsägbar för man kan inte veta vad som kommer hända på nästa sida eller hur boken ska sluta. Det är omöjligt att lägga undan den och man vill bara läsa ett kapitel till. Och ett till. Och ett till.

Man slukar verkligen bokens ca 370 sidor fort och jag gillar verkligen bokens karaktärer och miljöbeskrivningar!
Och vilket slut......
🍂
Har du inte läst någon bok av denna författare? Gör det! Nu ser jag framemot att läsa nästa och senaste delen i den här serien.
Uppföljaren till Annabelle, alltså Lina Bengtsdotters andra bok i serien om polisen Charlie Lager, har titeln Francesca. Boken kom ut i slutet på september 2018. Annabelle vann jag i en tävling i december förra året, men jag läste den först i januari i år. Då fick den högsta omdöme. Förväntningarna på uppföljaren var därför rätt höga.

Charlie Lager mår inte särskilt bra efter det senaste fallet som rörde upp saker i hennes förflutna. Hennes chef vill att hon ska ta semester, men Charlie själv vill helst begrava sig i arbete. När vännen Susanne behöver Charlies hjälp återvänder Charlie till barndomsstaden Gullspång. Samtidigt börjar hon luska i det gamla fallet med den försvunna Francesca. Fallet är olöst och det är nånting i det som påverkar Charlie. Charlie får mardrömmar en del dunkla minnen kommer upp till ytan.

Dåtid och nutid varvas i boken – det är nämligen nästan 30 år sen Francesca försvann. Detta grepp börjar nu bli rätt slitet i deckare och kriminalromaner. Men ändå. Boken är både spännande och obehaglig redan från start. Det är inte utan att jag själv får associationer till Metropolen Byhålan och uppväxttiden där. Även om den tiden inte var odelat lycklig för mig gav mina föräldrar mig en trygg uppväxt. Det kan en inte säga att Charlies och Susannes föräldrar gjorde… Charlie Lager är inte helt olik Mons Kallentofts Malin Fors, men Charlie är, precis som jag, men inte Malin Fors, ensam utan blodsfamilj. Eller är hon det? Den frågan poppar upp med flera tänkbara svar i boken.

Jag tycker att det här är en riktigt bra uppföljare till Annabelle. Persongalleriet är delvis det samma och några nya kommer till. Ska jag vara något kritisk har jag ibland lite svårt att hålla alla i minnet. Detta kan förstås handla om mig, inte om att det är för många karaktärer. Boken är en spännings- och kriminalroman snarare än en ren deckare – även om Charlie Lager agerar mer deckare än polis. Den handlar om så mycket mer än rena kriminalfall också, vilket ibland gör att den blir i mastigaste laget. Här finns allt ifrån barn som far illa och mår dåligt, alkoholproblematik, relationsstrul, påtryckningar inom yrkeskåren, psykisk sjukdom, HBTQ-tema, vem är släkt med vem för att nämna några. Det blir… liiite mycket. Men, som sagt, spännande är den och jag slukade de sista 60 sidorna på rekordtid. Jag blev för övrigt starkt påverkad av versraderna i alldeles i slutet, rader som jag skrev in i mammas dödsannons.

MItt omdöme landar högt.
Detta är andra boken i Charlie Lager serien av Lina Bengtsdotter.

Handling: Vi får än en gång följa med Charlie till Gullspång fast denna gången åker hon dit för att hon ska hjälpa en gammal barndomsvän som har familjeproblem. Men när Charlie väl är där dyker det upp frågor och oväntade saker om ett gammalt fall som inte har blivit löst. Hon börjar rota i fallet och det blir mer och mer invecklat. Även denna gång är många saker kopplade till Charlies förflutna.

Även denna bok var riktigt bra! Rekommenderas starkt!
Ännu en spännande bok av Lina Bengtsdotter! Kunde inte slita mig från boken, var bara tvungen att läsa klart den för att se hur den slutade. Vi får följa kriminalinspektör Charlie när ännu ett ouppklarat fall kommer upp till ytan i Gullspång där Charlie är uppväxt. För Charlies del behöver hon en välbehövlig semester och tar ledigt från jobbet ett par veckor och i samband med sin ledighet vill hon hjälpa sin väninna som hon växt upp med i Gullspång eftersom hon är i dåligt skick. Men Charlie kan inte låta bli att gräva i det gamla fallet med Francesca som försvann spårlöst 30 år tidigare.....till sin hjälp har hon journalisten och vännen Johan och det är inte alla i bygden som är förtjusta i att det gamla fallet tas upp.......Otroligt spännande läs, läs, läs!!!