Bortom varje rimligt tvivel

Beyond All Reasonable Doubt
Bok av Malin Persson Giolito
Advokaten Sophia Weber beslutar sig för att företräda Stig Ahlin efter att ha upptäckt stora brister i brottsutredningen. Hennes val att hjälpa honom väcker dock mycket avsky i flera kretsar. Hon blir dessutom själv mer och mer osäker på vad det är för en man hon företräder och om hon någonsin ska få ta del av sanningen.
Jag gillade den första boken i serien men den här uppföljaren tycker jag var långrandig och innehållslös stora delar av boken. Boken började på ett väldigt obehagligt, upprörande och spännande sätt för att sedan inte hända något viktigt i flera hundra sidor. I slutet återkom spänningen men sen slutade den irriterande dåligt (spoiler alert: man får inte veta vem mördaren var). Det positiva är att den känns verklig (ibland hittar man väl inte mördaren helt enkelt) med tanke på författarens kunskap inom juridik, samt att kapitlen pendlar mellan nutid och dåtid.
Denna spänningsroman är den första delen om advokaten Sophia Weber. Det är nu tretton år sedan den femtonåriga flickan Karin mördades. Läkaren Stig Ahlin blev dömd till fängelse på livstid. Så här femton år senare ligger detta bestialiska mord kvar på mångas hornhinnor och Sten Ahlin sägs vara en av de mest hänsynslösa brottslingar i Sverige.

En dag blir Sophia Weber inkallad till Hans Segerstad, en äldre professor. Han vill att Sophia ska begära resning för Stig Ahlin. Det är egentligen något som är varje advokats dröm – att lyckas få en oskyldig fri. Sophia är dock tveksam och sätter sig ner och läser alla gamla handlingar hon kommer över, där det står om mordet på Karin. Efter det går hon till professor Segerstad och säger: ”Ja”. Hennes svar gör att vissa kollegor och vänner tittar snett på henne.

Boken är uppdelad i det som händer i nu- och i dåtid. Läsaren får följa Sophia Weber när hon jobbar med fallet, och när hon har konversioner med morfadern som hon älskar. Eftersom han också är advokat känner han väl till detta brott. Sophia Weber intervjuar en av Karins gamla klasskamrater, och får veta hur hon var som femtonåring.

När läsaren får följa vad som hände i dåtid förflyttas man till den tidpunkt när Karin var femton år. Sophia gräver i allt hon kommer över och till slut har hon tillräckligt med underlag för att begära resning hos högsta domstolen. När de bestämt sig att ta upp fallet till resning, hände plötsligt något som ingen räknat med …

Malin Persson Giolito gör mig aldrig besviken, när jag läser hennes romaner. De är alla välskrivna, realistiska och väl gestaltade. Det märks tydligt i berättelsen att författaren själv är jurist. Hon behärskar alla juridiska koder och hur det fungerar på riktigt i en rättsprocess och då blir allt så realistiskt. Jag hade kunnat ha legat i sängen och sträckläst romanen hela natten, men lite sömn behövdes. Läste ut boken nästa dag och den var riktigt spännande och inte alls förutsägbar.