Gänget

Bok av Katarina Wennstam
Nu är de vuxna, med fruar, karriärer, barn. Men de träffas fortfarande och håller ihop, killarna som en gång utgjorde Gänget. Så försvinner en av dem, och advokat Shirin Nouri blir plötsligt indragen i en historia där det förflutna gör sig påmint med brutal kraft. Vad hände den där kvällen på Fåfängan för nästan tjugo år sedan? Katarina Wennstams nya spänningsroman är ett drama om skuld och skam, och om gruppens livsfarliga inverkan på individen.
Jag fortsätter mitt slukande av Katarina Wennstams böcker. Gänget är en spänningsroman och den femte (?) delen av hittills sju utkomna i serien om Charlotta Lugn och Shirin Sundin.

Den här boken rör sig i kretsen av ett gäng män som vuxit upp tillsammans. Ett gäng som umgicks under tonåren och som fortfarande spelar innebandy då och då, karriärer och familjer till trots. Men så försvinner en av dem och advokaten Shirin Sundin, numera Shirin Nouri, dras in i fallet eftersom hustrun till den försvunne är en barndomskompis till henne själv. Charlotta Lugn är åter i tjänst efter sin skilsmässa från Agneta med mera, men jobbar numera med gamla förundersökningar på Trafikenheten. Som av en händelse möter hon sin gamla kollega Mats Hjörne och hon får kliva in i rollen som utredare igen. Den försvunne hittas nämligen död och ytterligare en person i det gamla gänget visar sig ha dött under märkliga omständigheter.

Som alltid i Katarina Wennstams böcker finns våldtäkt och kvinnovåld med i bakgrunden. Det är också en lika realistisk bok som de tidigare i serien. Den här gången känns det emellertid lite för uppenbart vad som har hänt, men jag listar fortfarande inte i förväg ut vem den skyldige i nutid är. Den tänkbara personen är ju död. Välskrivet precis som övriga delar i serien är det i alla fall, men nu gör jag nog en liten paus innan jag hoppar på del sex, Vargen. Jag har emellertid redan ryckt den från sambon så att den står på min TBR*-hylla i sängbordet.

Mitt omdöme blir högt.