Skymningsflickan

Bok av Katarina Wennstam
Vad har hänt med flickan som kommissarie Charlotta Lugn träffar på i skymningen? Hon som skriker nätterna igenom, hon som skär sig och inte verkar vilja leva. Vem tror på den som ljuger ibland? Vem tror på Molly? Charlotta Lugn, som går hemma sjukskriven, och advokat Shirin Sundin gör det. De bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt Molly. Det är dags för flickan att få upprättelse.Samtidigt är det någon som riktar hot mot en gymnasieskola. Allvarliga, dödliga hot. Mardrömmen om en massaker i en svensk skola skulle kunna bli verklighet. Kort därefter hittas en elev mördad på skolans toalett. Jakten på gärningsmannen leder polisen åt flera håll och ett av spåren tycks peka tillbaka på Molly, och hennes döda väninna Miranda.Katarina Wennstams nya bok i serien om Shirin Sundin och Charlotta Lugn söker sig in i ungdomens allra mörkaste skrymslen. Där faror lurar bakom varje hörn, där den som är ung aldrig kan veta vem som går att lita på. Skymningsflickan är en berättelse om vad som händer när ingen tror på en, men också om styrka och upprättelse.
Jag fortsätter att plöja Katarina Wennstams spännande böcker. Hennes realistiska kriminalromaner hänger ihop i serier, varav vissa serier även delar karaktärer. Därför är det ibland svårt att avgöra vilken serie en läser. Boken Skymningsflickan kom ut 2015 och ingår i Justitia-serien enligt förlaget.

I den här boken löper parallella berättelser, en i nutid och en i en närliggande dåtid. Berättelserna går så småningom in i varandra. Polisen Charlotta Lugn är både nyskild från sin fru och sjukskriven. I sin nya, lite trista lägenhet upptäcker hon en granne som tycks må väldigt dåligt. Den unga Molly kan skrika hela nätter ibland och hon skadar sig själv. Charlotta och advokaten Shirin Sundin bestämmer sig för att ta reda på vad som har hänt Molly. Samtidigt är det nån som hotar med massaker på en gymnasieskola. När en elev hittas mördad på skolan verkar vissa spår peka på… Molly.

Som alltid i författarens böcker är det spännande från första sidan. Molly beter sig obegripligt och så galet att hennes grannar i sin tur blir galna på henne. Och vem hotar med skolmassaker? Molly och massakerhoten hänger ihop och systematiskt lotsar författaren läsaren genom berättelserna fram till upplösningen. Det här handlar inte bara om Molly utom om vuxna som utnyttjar unga människor på olika sätt. Ska jag ha nån enda invändning mot boken är det att jag tycker att Molly slutar skrika om nätterna lite för… abrupt.

Det är realistiskt och väldigt välskrivet – också det från första sidan och som alltid. Jag kan faktiskt inte förstå varför jag inte har läst de här böckerna tidigare. Men det som är det fina med dem är att de håller än idag därför att de speglar sånt som fortfarande händer ”där ute”.

Mitt omdöme blir det högsta.