Skärgårdsmorden

Bok av Lars Bill Lundholm
  En trettonårig flicka försvinner på Saxarön i Stockholms skärgård. Hennes cykel hittas i ett igenväxt kärr i öns naturskyddsområde. Snart upptäcks också att en kvinnlig gäst på öns ärevördiga hotell är borta. Semesteridyllen förvandlas till en mardröm. Polisledningen i Stockholm vill att kommissarie Jack Larsson ska leda sökandet efter de två personerna. Han är uppväxt på ön och kan skärgården utan och innan. Men han är utarbetad och planerar att tillbringa semestern med sin dotter, och hjälpa sin pappa att renovera barndomens sommarhus. Motvilligt tar Larsson sig an ärendet. Det dröjer inte länge innan han inser att det finns flera på ön vars intressen hotas av polisutredningen. Kan de två försvinnandena vara sammankopplade? Går en mördare lös på ön? Skärgårdsmorden är en spänningsroman i skärgårdsmiljö där vi får följa den egensinnige kriminalkommissarien Jack Larsson. Lars Bill Lundholm är författare och kanske mest känd som en av skaparna till SVT:s succéserie Skärgårdsdoktorn.  
Polisen Jack, hans dotter och hans speciella pappa är alla bra på att segla. Jacks semester blir uppskjuten när det sker först ett försvinnande och sedan ett mord. Skärgården där det hela utspelar sig är bra beskrivet med båthus, badplatser och caféer.
Jag fullkomligen älskar Lars Bill Lundholms tidigare böcker bl.a. Gamla stan-morden och Citymorden.

Skärgårdsmorden utspelar ute på Saxarön. En semesteridyll i pastell med ångbåtar och lata dagar på bryggorna. Man hittar Josefine Voltaires röda cykel i ett igenväxt kärr nära Fågelskådarhuset vid naturskyddsområdet på ön. Snart uppdagas det att ännu en kvinna även försvunnit.

Kriminalkommissarie Jack Larsson har tillbringat större delen av sina somrar i skärgården och han får ta sig an fallen, men han är utbränd och har andra obligationer. Det blir en skicklig balansgång att jaga en mördare samtidigt som han måste hålla i hop sin lilla familj.

Det är inte ofta man får ta till ett sådant epitet när det gäller deckare, men det här är så nära en perfekt deckare man kan komma. Mord i Paradiset.

Men även en relationsroman mellan en polis, hans dotter som slutat tala och polisens pappa som rustar upp sitt gamla skärgårdshus. Det är innerligt och fränt. Och inte utan humor.

Beskrivningarna av skärgården är utan motstycke i svensk deckarlitteratur. Språket klockrent.

Enastående bra.