Lycke

Bok av Mikaela Bley
"Lycke" är den första boken i serien om kriminaljournalisten Ellen Tamm. När 8-åriga Lycke försvinner får Ellen uppdraget att rapportera om fallet. Det är ett fall som kommer att påminna henne om en händelse ur sin egen barndom. Hon dras in i ett virrvarr av familjehemligheter och gör allt för att hitta Lycke.
Mikaela Bleys debutroman Lycke är en deckare med TV4-journalisten Ellen Tamm i huvudrollen.

Det är en regnig och kall fredag i maj när Lycke försvinner. Åttaåringen har lämpats av vid Kungliga Tennishallen och sen dess har inget sett henne. Ellen Tamm får i uppdrag att bevaka försvinnandet. Fallet har en hel del beröringspunkter med Ellens eget liv – hennes tvillingsyster Elsa försvann som barn. Naturligtvis kan Ellen inte låta bli att gräva lite extra i försvinnandet. Det visar sig att Lycke är ett väldigt oälskat barn. Men det är nån som vill att Ellen slutar gräva. Är det ett ofarligt nättroll eller är det en mördare som förföljer henne?

Det blir extra ruggiga böcker när det inte bara handlar om människor som försvinner utan om barn som gör det. Jag grips också av författarens realistiska skildring av barnet Lyckes utsatthet och att hon är så oälskad. Det är först när hon försvinner som föräldrarna tycks börja bry sig, vilket får mig att fundera om flickan har försvunnit av egen fri vilja. Parallellerna till Ellens upplevelser ger berättelsen en puff. Men här är en debuterande författare som inte vill berätta alltför många saker – hon nöjer sig med en huvudhistoria (en försvunnen flicka) och två sidospår (Ellens tvillingsyster och Ellens kärleksliv). Det blir alldeles lagom och alldeles förträffligt bra.

Mitt omdöme blir det högsta.
Mikaela Bleys bok Lycke blev en sträckläsarbok för mig.
Lycke handlar om en 8-årig tjej som försvinner. Det är ingen polisdeckare utan huvudpersonen är istället Ellen Tamm som är kriminalreporter på tv-4. Detta gav mig lite Annika Bengtzon vibbar (L Marklund) som jag f.ö saknar jätte mycket!
Handlingen blir på något sätt ”på riktigt” i denna tv-4 miljö då man känner igen ”kändisar” och program som nämns, tex. Nyhetsmorgon och Tilde de Paula. Boken har olika stycken om dels Ellen, Lyckes mamma, Lyckes styvmamma och nannyn som alla beter sig lite konstigt.
Döden, döden, döden... ja, vad detta betyder får ni läsa i boken ;)
Detta är en lättläst och spännande bok och som tur är finns det fler i serien, detta är den första!
Det känns lite som att Bley försöker lite för mycket att bli den ultimata deckardrottningen.
Boken är tidvis seg och sen kommer det ett avsnitt som blixtrar till av genialitet.
Ellen Tamm bär på ett mörkt förflutet och det är där hon inte riktigt klarar av att bära historien,Det blir komplicerat.
Själva storyn där ett barn är försvunnet och hittas mördad känns mer trovärdig.
Känns som att jag nog inte kommer att ge uppföljaren en chans.
En debutbok där författaren går i för stora skor!
8-åriga Lycke försvinner spårlöst en vårdag i Stockholm. Och detta vill TV4 inte missa att vara först att skriva om. Kriminalreportern Ellen Tamm jobbar på TV4 och börjar gräva i försvinnandet av flickan. Medans hon gräver sig djupare kommer personliga händelser upp till ytan igen. Polisen gör sitt arbete men Ellen anser att de inte gör tillräckligt så hon ser till att Missing People kopplas in och försöker nå ut till allmänheten att vara uppmärksam. Lyckes föräldrar är skilda och pappan har skaffat en ny som han är gift med och har ett barn med. Men hans nya fru har det svårt att knyta sig an till Lycke och en avundsjuka uppstår.

Det här är en bok blandat med spänning, sorg och kärlek. Författaren skriver på ett sätt som gör en själv nyfiken och vill inte sluta läsa.
"Lycke" är den första boken i serien om journalisten Ellen Tamm. Det är en spänningsroman. Jag gillar boken för att den till skillnad från många andra kriminalromaner inte har en polis i huvudrollen, utan en journalist. Kriminalreportern Ellen blir väldigt engagerad i de fall hon rapporterar om och tar själv på sig sökandet och att lösa fallen. I "Lycke" handlar det om en försvunnen flicka, ett fall som påminner om en händelse ur hennes eget liv och som gör att hon måste konfrontera sitt egen bakgrund.