Århundradets kärlekssaga

Bok av Märta Tikkanen
Jag märker att jag sitter och darrar när jag läser. Måste göra små pauser. Lägga ner och andas. Det är en storslagen text. Den är fenomenal. Ur det nyskrivna förordet av Liv Strömquist Märta Tikkanen fyller 80 år 2015 och S&S firar det med att ge ut hennes mest lästa bok i exklusivt nytryck med förord av Liv Strömquist. Den har översatts till 20 språk och sålt bl.a. över 140 000 ex. i Sverige, 65 000 ex. i Tyskland, 37 000 ex. på finska och 45 000 ex. i Norge. Århundradets kärlekssaga har också haft en stor framgång som teater, bara i Tyskland har diktromanen dramatiserats på 50 teatrar.
De säger att "allt går över" och "tiden läker alla sår". Men det är inte så.

I Århundradets kärlekssaga beskriver Märta Tikkanen sitt liv med en grav alkoholiserad och tillika hyllad konstnär och författare- Henrik Tikkanen. Det finns så mycket att säga om den här boken att orden inte riktigt räcker till. Det är en vacker, smärtsam och naken prosalyrisk skildring om medberoendets bojor. Men det är också en skildring av kvinnofällan och en djup innerlig längtan efter att skriva. Sist men inte minst är det öm beskrivning av kärlekens pris.

Som vuxet barn finner jag både styrka och tröst men framför allt igenkänning i Märtas ord. Hennes brutala ärlighet om det mest skamfyllda. Det mest smärtsamma och blottläggande. En familjs mörka hemligheter. Boken lämnar ingen läsare oberörd och det poetiska språket är magnifikt. Århundradets kärlekshistoria är en bok jag kommer att återvända till igen och igen.
Vem anade att en diktroman (?) skulle vara en bladvändare? Jag läser medan jag kokar potatis och potatisen kokar torr... Trots många år på nacken är bokens språk och tema fortfarande aktuellt. Trots att en kanske önskat annorlunda för alla kämpande kvinnor. Läs och begrunda! Och njut!
Tikkanen skriver med ett träffsäkert, närvarande, precist och okomplicerat språk. Boken är helt omöjlig att lägga ifrån sig och många tankar väcks: om medberoende, om män, om kvinnor.