Pärlfiskaren

Bok av Karin Erlandsson
Det enda beviset för att ögonstenen finns är förbannelsen som vilar över den. Miranda saknar en arm. En roshaj tog den en dag när hon var nere i djupet och dök. Trots det är hon den bästa dykaren och den bästa pärlfiskaren. Hon vet att ögonstenen, den mytomspunna och mest värdefulla pärlan, kan bli hennes. Mot sin önskan har hon Syrsa med sig på äventyret, en flicka som pladdrar oavbrutet och inte ens simmar särskilt bra. Men Syrsa har också en sällsynt förmåga, något som kan ge Miranda ett rejält övertag på alla andra i sökandet efter ögonstenen ... Faror lurar dock överallt: roshajarna som kretsar kring dem när de dyker, förbannelsen som vilar över ögonstenen, och vad vill egentligen den gåtfulla Iberis som följer varje steg de tar? Med "Pärlfiskaren" vann Karin Erlandsson Schildts & Söderströms skrivtävling - Berättelsen är bäst - där man efterlyste läsromaner för barn. "Pärlfiskaren" är den första delen av fyra i serien "Legenden om ögonstenen". "Pärlfiskaren" vann Runeberg Junior-priset och Arvid Lydecken-priset 2018 och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris samma år. Karin Erlandsson (f. 1978) bor i Mariehamn med man och barn. Hennes debutroman Minkriket (2014) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.
Fantastisk bok för barn och även vuxna.På jakt efter den mest värdefulla pärlan tillsammans med Miranda och Syrsa. Hur ska det gå ? Vilka faror möter de? Spännande bok som man inte kan sluta läsa. Längtar efter fortsättningen.
Pärlfiskaren är den första delen i Legenden om ögonstenen, som tar oss med in i en underbar sagovärld. Där får vi följa Miranda, som anser att hon är den bästa pärlfiskaren, trots att en roshaj har tagit hennes ena arm. Tillsammans med Syrsa, också hon enarmad, ger de sig ut på ett spännande äventyr för att söka den åtråvärda ögonstenen. Mirandas längtan eller girighet efter den speciella pärlan blir kanske till slut inte riktigt som hon drömt om. Berättelsen handlar utöver längtan och vänskap om vad som är viktigt i livet. Allt är så detaljerat beskrivet att man nästan känner sig närvarande på resan, där man får stifta bekantskap med nya djur, maträtter, smaker och dofter. Med fantasins hjälp får man uppleva roshajen och smaken av gröt gjord på veteviolens blad tillsammans med hindbär. Boken är en barn- och ungdomsbok, men passar också bra för en vuxen med barnasinnet kvar.