Agathe

Bok av Anne Cathrine Bomann
  En livstrött psykiater i 40-talets Paris räknar dagarna till pensionen. Men allt ställs på ända när han motvilligt tar emot en ny patient, en ung kvinna som absolut vill gå i terapi hos just honom. Samtalen med patienten Agathe får honom allt mer ur balans, vem av dem är det som behöver hjälp egentligen? Kärlek, död, livsglädje och ensamhet - med lätthet och glimtar av lågmäld humor hanterar Anne Cathrine Bomann livets stora frågor i denna underbara debut.   ANNE CATHRINE BOMANN är född 1983 och bor i Köpenhamn med sin sambo och deras hund. Hon är utbildad psykolog och Agathe är hennes debutroman. "En bok som jag helt klart rekommenderar alla att läsa. Det är en känsla av feelgood över den, en livsglädje och en eftertänksamhet." BOGRUMMET "Den här lilla romanen lyckas på sina ynka 112 sidor omfamna några av livets stora teman: ensamhet, kärlek, döden och den meningslöshet som kan lamslå en livstrött människa. Den är flytande och poetisk i sitt språk, den har en lätthet över sig från första sidan." RITA POULSEN, PSYKOLOGERNES FAGMAGASIN P "Agathe kan läsas av den som bara vill läsa en god bok. Men också av den som intresserar sig för tillvarons existentiella aspekter, och kanske särskilt den som sysslar med psykoterapi. Jag föreställer mig att alla tre grupper skulle ha stor glädje av att läsa den här lilla och på samma gång tunga bok." ELENA LEAH/LITTERAHUSET
Agathe är en mycket upplysande bok om psykiska sjukdomar då den ger en väldigt vardaglig inblick i hur det kan se ut både under bra och sämre dagar. Boken är dessutom skriven på ett väldigt vackert sätt som gör det svårt att sluta läsa den. Trots det allvarliga temat i boken går det även att ana en hint av humor i texten som kommer fram då och då. Agathe är helt enkelt en mycket trevlig bok som trots det vackra språket är skriven på ett väldigt enkelt och tydligt sätt.
En kort, utsökt roman som utspelar sig i 40-talets Paris. Vår huvudperson är en psykoanalytiker som räknar dagarna till pensionen. Så dyker en ny patient, Agathe, upp och något väcks till liv hos psykoanalytikern. Bomann kan konsten att rymma mycket på få ord. Flera teman och frågeställningar lyfts i boken. Åldrande, ensamhet, meningsfullhet. Att vara alienerad. Psykoanalysen och tolkningen av Agathes symptom gillar jag också och ger en bild av tidsåldern. En utmärkt bok att välja i en bokcirkel för det känns som att det finns så mycket att diskutera. Längst bak i min pocketversion finns dessutom förslag på ”bokcirkelfrågor” vilket såklart också kan fungera bra som underlag för egen reflektion.