Vad hjärtat aldrig glömmer

The Things We Cannot Say
Bok av Kelly Rimmer
När Alina var 9 år gammal hittade hon kärleken i Tomasz. De förlovade sig när Alina var 15 år, samtidigt som nazisoldaterna närmar sig hennes land. Året är 1939 och Alina tror att hon är trygg i sitt land Polen men snart slits tryggheten ifrån henne. Åttio år senare, 2019, får Alice i uppdrag av sin mormor att åka tillbaka till Polen och nysta i familjens historia.
Det här är en roman som utspelar sig i den lilla staden Trzebinia i närheten av Krakow i Polen men den utspelar sig också i USA.

Huvudpersonen är Alina och Thomasz,vänner sedan barnsben som övergår i en storslagen kärlek.Det andra världskriget kommer att förändra deras planer totalt och separera dom men ingen av dom glömmer den andra eller den kärlek som förenar dom.Det kan låta klyschigt och rosaskimrande men Kelly Rimmer har lyckats med att skriva en roman utan rosa skimmer!.

I USA lever Alina ,hennes dotter Julita och barnbarnet Alice med sin familj.Ett liv med utmaningar där en autistisk son inte alltid gör livet lätt och en hyperintelligent dotter med en IQ på 150.När Alina får en stroke kommer Alice att åka till Polen för sin mormors räkning.Hennes morföräldrars liv nystas upp och gamla hemligheter avslöjas.Det är en bok om kärlek,sorg och svek genom olika tidslager och perspektiv.Den berättar också om motstånd mot nazismens grymheter .Det är en bok som också beskriver hur sann kärlek och vänskap kan få människor att verkligen tänja på sina gränser och för den skull göra uppoffringar och möta samt överkomma en rad olika rädslor.En storslagen bok som sätter sig i själ och hjärta!
En stark berättelse om två kvinnor, mormor Alina och barnbarnet Alice. Alina kom som flykting till USA under andra världskriget och hon har aldrig berättat sanningen om sitt liv för familjen. När Alina blir svårt sjuk av en stroke, vill hon att Alice åker till hennes hemland Polen. Alice får nerskrivet några namn och adresser, bland annat Tomasz. Detta förbryllar Alice eftersom han är hennes morfar och död sen några år. Men Alina har svårt med talet efter sin stroke och Alice har svårt att kommunicera med henne.

Alice är kluven att åka, hon förstår inte vad hon ska söka efter i ett främmande land. Dessutom har hon en familj med två barn som behöver hennes omsorg på heltid, den ene med autism och den andra högpresterande. Samtidigt vill hon gärna uppfylla sin mormors önskan, så hon åker.

Vi följer Alinas liv i Polen under andra världskriget parallellt med Alice liv i USA och hennes resa i Polen.

Det här är två starka kvinnor som bär på varsin fantastisk berättelse, av helt skilda slag. Boken är så gripande och fylld med både kärlek, sorg och spänning. Jag får känslan av att författaren har egna erfarenheter för att kunna skriva en sådan berättelse.
En bok som har allt: lagom med spänning, kärlek och som är omöjlig att lägga ifrån sig. Handlar om Alice som lever i nutiden och Alina som lever i Polen under andra världskriget och så småningom vävs deras historier samman.
En bok som verkligen påverkade mig. Grät mig igenom sista kapitlen och en stund efter att boken var slut. En historia om hur Polens befolkning drabbades under andra världskriget synliggörs genom det Alina och hennes familj får uppleva. Författaren beskriver målande hur de får kämpa mot ockupationsmakten som tar deras söner och döttrar till arbetsläger, som dödar de som hjälper judar och som begränsar deras mattillgång så till den grad att de svälter trots att de arbetar hårt för att producera spannmål på sina gårdar där allt behöver lämnas över till tyskarna. I nutid skickas Alice till den lilla polska byn där hennes mormor växt upp för att ge henne klarhet i slutet av hennes liv. En av de bättre krigstidsböcker jag läst. Rekommenderar den varmt.
Boken handlar om två kvinnor - Alice och Alina. Alice mormor Alina har hamnat på sjukhus efter en stroke och mormor vill att Alice ska uppfylla hennes sista önskan och resa tillbaka till hennes hemland Polen för att ta reda på familjens dunkla historia.

Det här är en fantastik bok, jag älskade boken från första sidan och sträckläste den. Det är en bra story, lättläst och välskriven. Boken är skriven både i nutid och dåtid och som sedan flätas ihop på ett fint sätt i slutet, att läsa denna typ av böcker är något jag är svag för. Det var intressant att få läsa om både Alice och Alinas liv, det var en gripande, spännande, berörande bok fylld med intriger, kärlek och sorg, två starka kvinnor från olika tider. Jag tyckte det var otroliga miljö- och karaktärsbeskrivningar, jag levde mig verkligen in i boken. Helt fantastisk bok.
Wow! Rekommenderar starkt alla att läsa "Vad hjärtat aldrig glömmer" av Kelly Rimmer!!!
Mitt betyg: ⭐⭐⭐⭐+/5

Om ni gillar böcker/berättelser som utspelar sig under el i anslutning till Andra världskriget så är det här en bok ni bara måste ta er tid att läsa!

Det här är utan tvekan en otroligt stark, vacker, sorglig, ljuvlig, spännande och hoppingivande bok som sätter sig. En bok man helt enkelt inte glömmer och du måste ha ett hjärta av sten om du inte blir påverkad av den! Jag har sträckläst den och mina känslor under bokens gång har varit som en berg-och dalbana.

Man gråter och tårarna sprutar. Man känner vreden, frustrationen och vill skrika med jämna mellanrum. Pulsen höjs och skräcken ihop med nervositeten är ständigt närvarande liksom den underbara och storartade kärleken som också finns där hela tiden. Man kastas konstant mellan hopp och förtvivlan tillsammans med bokens underbara karaktärer. Ena stunden är man på helspänn för att i nästa känna sig helt urlakad, på gränsen till tom. Det är mycket ondska men lika mycket värme och författaren träffar mitt i prick när det gäller den perfekta balansen mellan dessa. Känslorna som väcks i mig är desamma oavsett vilken av de två berättelserna (Hannas/Alinas el Alices) som jag läser om.

Romanen består av två olika berättelser kan man säga. Läsaren får dels följa Hanna (Alina) i både dåtid och nutid samtidigt som läsaren får lära känna barnbarnet Alice och följa henne. Berättelserna med sina olika fokus och bestående i olika tidsrum berättas hela tiden parallellt för att i slutändan vävas ihop till en riktigt vacker och djup enhet. Jag gillar hur romanen är uppbyggd och författarens skicklighet att få ihop allting utan att det blir svårt att hänga med.

De båda kvinnorna kämpar hela tiden mot/med sitt eget personliga krig på olika sätt och jag känner med de båda lika mycket. För dem som vet vad Autism är och innebär så vet ni att det är en sorts krig i sig och med det sagt så väcker boken en massa tankar och känslor som är perfekt att kunna diskutera i en bokcirkel.

Jag skulle så gärna vilja berätta mer om bokens innehåll men jag är så uppfylld av det djupa innehållet och vill därför att ni läser själv!
I denna bok får vi följa två parallella berättelser, den ena i nutid som handlar om Alice och den andra om Alina i Polen under andra världskriget. Boken börjar lite försiktigt men trots det vill en bara läsa mer för att förstå hur berättelserna hänger samman. En fantastiskt vacker och väl genomtänkt bok om stark kärlek, hopp och sorg.
Varning för sträckläsning!

Det här är en av de bästa böcker jag läst. Först upplevde jag att boken var rätt trög men efterhand förstod jag författarens tanke med uppbyggnaden av historien. Jag är glad att jag inte slutade läsa den.
Hon bygger upp historien så extremt skickligt så du vill aldrig släppa boken i från dig.
Karaktärer, miljöer och precis allt är så skickligt utfört att jag häpnar. Researchen måste varit rigorös, så trovärdigt rakt igenom.

En berättelse som inte bara är en spännande historien utan som också på ett briljant sätt fångar de starka kvinnornas öden som har stor betydelse för berättelsen. Kelly. De två historierna, nutid och dåtid, vävs ihop på bästa sätt. En fantastisk berättelse!

Ja, egentligen tror jag att det är bäst att du läser den själv. Jag har svårt att sammanfatta den så det gör rättvisa till historien.
Stark roman som berör och griper tag.
Alina växer upp i Polen, hon vet att hon kommer gifta sig med Thomaz, hennes bästa vän sedan barndomen. Men andra värdskriger kommer emellan, Polen och dess invånare drabbas hårt av kriget och de måste alla göra eftergifter och tuffa val.
I Florida i nutid kämpar Alice med sin familj, Hennes älskade mormor har fått en stroke och ligger inlagd på sjukhus. Sonen som har en diagnos i autism-spektrat styr hela familjen och dottern är i motsats högpresterande och behöver utmanas. Maken jobbar hårt och mycket för att hantera sina egna känslor kring deras situation.
Alices mormor ber henne åka till Polen för att söka rätt på Thomaz, vilken Alice trodde var hennes morfar och dessutom avliden sedan flera år tillbaka. Vem var han och vågar och vill Alice lämna familjen för att uppfylla mormors sista önskningar?

Boken tar en stund att komma in i men växer vartefter. Alices kamp med sig själv och familjen är spännande att följa, likaså Alinas och Thomaz öde. Läsvärd!!
Ett barnbarn ska hjälpa sin mormor att spåra hennes förflutna från andra världskriget i Polen. Hemma har barnbarnet ett autistiskt och ett överintillgent barn att ta hand om.
En fantastisk bok som väcker känslor är Vad hjärtat aldrig glömmer av Kelly Rimmer. Två historier från nutidens USA och 1939 års Polen vävs samman till en makalöst spännande, sorglig och mäktig läsupplevelse. Kärlek, krig, fattigdom och ockupation med mera samsas i denna livshistoria. Ibland rinner tårarna av ilska, ibland av sorg, men rinner gör de. Var beredd med näsdukar!
Mycket läsvärd bok. Ety gripande öde från andra världskriget.