Mödrarnas söndag

Mothering Sunday
Bok av Graham Swift
30 mars 1924. Det är "mödrarnas söndag", dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. En som inte åker hem är den föräldralösa Jane Fairchild, som i ställer möter sin älskare i granngodset som ekar tomt efter att bröderna dog i första världskriget. Det som händer sedan ändrar deras liv för alltid - med ekon fram till vår tid. Mödrarnas söndag rör sig mästerligt mellan det tragiska och livsbejakande. Swift har skrivit en stor liten roman om livsval och öde, en roman för alla dem som älskade ATONEMENT, DOWNTON ABBEY och STONER. 'Mothering Sunday is bathed in light; and even when tragedy strikes, it blazes irresistibly... Swift"s small fiction feels like a masterpiece" (Guardian) 'Alive with sensuousness and sensuality...wonderfully accomplished, it is an achievement" (Sunday Times) 'Mothering Sunday is a powerful, philosophical and exquisitely observed novel about the lives we lead, and the parallel lives - the parallel stories - we can never know: "All the scenes. All the scenes that never occur, but wait in the wings of possibility." It may just be Swift"s best novel yet" (Observer)
Jag såg filmen på bio och tyckte den var ganska konstig, men ville av någon anledning ändå läsa boken efteråt. Och boken gjorde saker klarare. Det är en fin berättelse, om än fortsatt något konstig för mig. Men ett väldigt vackert språk och fängslande historia.
Mycket vacker språk och skapande av bilder och scener. Något repetitiv emellanåt men det hör till bokens charm. Lyssnade på den som ljudbok och Julia Dufvenius gör ett otroligt jobb som inläsare, rekommenderar både böcker inlästa av henne och just denna bok.
Mödrarnas söndag. En dag som infaller en gång om året och ger tjänstefolket ledigt för att kunna åka hem till sina familjer. Men husjungfrun Jane Fairchild har varken hem eller familj, hon spenderar sin lediga dag i ett möte med sin älskare. Jag har jättesvårt att sätta ord på den här boken. Den är så finkänslig. Så många ord, uttryck och känslor får plats i ett så litet format. Den är dramatisk men ändå lugn och sansad.
En fantastisk läsupplevelse från sommaren 2018, som dröjer kvar i minnet.

Litet format(153 sidor), med en förtätad text som verkligen förtjänar att läsas sakta.

Fin översättning, men jag ångrar att jag inte läste den på originalspråk (engelska).

Rekommenderas varmt!