Den franska fotografen

The French Photographer
Bok av Natasha Lester
Fotografen och krigskorrespondenten Jessica May reser till Frankrike för att skildra ockupationen. Alla motarbetar henne i hennes yrke, men så träffar hon kapten Dan Hallworth och en liten flicka. Trots att kriget rasar runtomkring utvecklar de en fin vänskap och Jessica får styrka att fortsätta sitt riskfyllda arbete. Sextio år senare åker D'Arcy Hallworth till Frankrike för att kurera en samling historiska fotografier. Snart upptäcker hon hemligheter om sin mor.
När Jessicas modellkarriär får ett plötsligt slut lyckas hon övertala Vouge att skicka henne till Paris som fotograferande krigskorrespondent. Hon är beredd att offra allt för att skildra det brutala krigets verklighet, men soldaterna och de manliga kollegorna gör allt för att motarbeta henne. De nyfunna vännerna ger henne styrkan att fortsätta och framförallt den lilla föräldralösa flickan som drömmer om en egen familj…

Det här är en fängslande historisk roman. Jag har lite blandade känslor för boken - till en början hade jag lite svårt att komma in i storyn, efter ett tag så dras jag med och sveps med i Jessicas liv och fastnar i boken. Boken växlar mellan både nutid och dåtid, ett skrivsätt som jag uppskattar och gillar mycket, dock tycker jag att bokens dåtid fängslande mig mer, därav mina blandade känslor inför boken. Som läsare både känner och upplever jag de fantastiska miljöbeskrivningar som finns i boken vilket är otroligt bra skrivet av författaren. Den här historiska romanen innehåller både kärlek, mod, krig, sorg och hemligheter och satte avtryck hos mig.
En ung amerikansk modell åker till Europa för att vara krigskorrespondent och fotograf under andra världskriget. Boken handlar om vad hon får uppleva under krigsåren. För mig tar det en stund att komma in i boken, tycker språket är lite för beskrivande och att den är allmänt seg. Men efter ett tag släpper det och blir mer intressant. Nutidshistorien som beskrivs parallellt känns sådär. Lite krystad men ändå välbehövlig för att boken ska få ett bra slut. Boken ligger runt 3+/4- större delen av tiden men när jag läst slutkommentarerna från författaren och inser att den är baserad på en verklig person, Lee Miller, och dessutom ser en dokumentär om henne inser jag hur skickligt skriven den är. Hon har fått med många aspekter från hennes spännande liv. Så slutbetyget blir ändå 4. Läsvärd, om än inte den bästa krigsbok jag läst.
En fin och tankeväckande bok, (baserad på livet och fotografierna av Lee Miller) som ger en nyanserad och lite annorlunda bild av Andra Världskriget och av det inflammerade kaos som rått i vår värld under 1900-talets mitt. Den tar även upp feminism på ett bra sätt.
Jag tyckte om karaktärerna men tyckte att de ibland var lite FÖR fantastiska och altruistiska för att kännas trovärdiga, och den nutida, parallella historien var inte alls lika stark.
Jag gillar dock att den väver in verkliga historier och händelser i qmstoryn, och jag ger den 4 stjärnor och rekommenderar den varmt.
Rekommenderas för den som är intresserad av kvinnohistoria
Jag hade höga förväntningar på denna bok. Jag tyckte dock att den var lite seg i början. Det tog mer än 100 sidor eller så innan jag började förstå varför så många har pratat så varmt om den..

Den handlar om Jessica May, Jess, som jobbar som fotomodell i New York under andra världskriget. Hon är med i en annons för mensskydd och det är tabu under denna tid så hennes karriär som modell tar hastigt slut. Hon älskar att ta bilder och lyckas ta sig över havet till Europa för att bli krigskorrespondent.
Här förstår hon snart att kvinnor inte har samma förutsättningar som män och inte får tillträde till alla zoner och måste skicka in sina texter efter att männen har skickat in sina.
Hon blir motarbetad hela tiden.
Hon inser också att det krävs mod för att kunna rapportera om krigets fasor och det som många inte vill ska komma fram, tex våldtäkter av den amerikanska armén.

Hon träffar sin livs kärlek Dan som är fallskärmsjägare och som har befäl över 750 man i armén. Deras kärlek är oövervinnerlig men de har mycket emot sig. När sen Dan är med i en olycka kommer deras öde ta en annan riktning än de någonsin hade trott var möjligt..
Jess fattar tyckte för en föräldralös flicka vid namn Victorine. Hon kommer finnas med i hela Jess liv.

Samtidigt får vi följa D’Arcy, som sextio år senare kommer till ett slott på franska landsbygden för att jobba med de fantastiska bilderna som Jessica May tog under sin livstid.
Hennes liv kommer för alltid att förändras när hon upptäcker att hennes mamma inte är den hon tror.

Boken handlar om en passionerad kärlek som aldrig tar slut, om mod att våga kasta sig ut och följa sitt hjärtas väg.
Om att förändras för alltid av krigets fasor.
Och om hjältemod.

Boken är ett historiskt tidsdokument över andra världskriget och det är imponerande hur mycket research författaren har gjort inför boken.
Man blir varse mycket som man inte visste något om.
När Jessica Mays modellkarriär får ett plötsligt slut sadlar hon om som krigskorrespondent för tidningen Vogue.Hon är beredd att offra allt för att skildra krigets brutala verklighet, men soldaterna och de manliga kollegerna gör allt för att motarbeta henne.
Inspirerad av verkliga händelser o Lee Miller. Andra världskriget. Jessica May lägger sin modellkarriär åt sidan o tar upp kameran. Hon blir krigskorrespondent o får kämpa för sin plats , för vissa vill inte ha kvinnor i kriget. Hon möter Dan Hallworth o han hjälper henne. Jessica möter en liten flicka med som hon får starka känslor för . 60 år senare åker D’Arcy Hallworth , konstexpert , till Frankrike för o plocka ihop tavlor för en fotografisk utställning hemma i Australien. Men upptäcker en personlig koppling o allt blir annorlunda. Välskriven, spännande , krigsskildringar o romantik.
Åh, här får vi följa Jessica under andra världskriget när hon rapporterar från Europa. Det var inte helt enkelt att vara kvinnlig korrespondent på den tiden.

Parallellt följer vi D’arcy i nutid som får i uppgift att packa och transportera en fotografs bilder för en utställning i Australien.

Deras livsöden flätas samman. Det är en mycket spännande och hjärtskärande berättelse.
En kärleksroman som vi läste i bokklubben grep tag i mig ordentligt. Jag får medge att jag var fångad redan på titeln då jag älskar både Frankrike och fotografering. Och även om starten var en transportsträcka så var den väl värd att ta sig igenom för sen blev det riktigt bra! En bladvändare helt klart! Krig, kärlek, drama och spänning!
Den franska fotografen handlar om Jessica May som kvinnlig fotograf under 2.a världskriget. Om livet som kvinna i en mans dominerad värld både i krigets närhet men även. Men den utspelar sig även i nutid och binder samman historien på ett spännande sätt. Jag blev tagen från första bladet och kunde inte sluta läsa. Inte ens när tårarna rann kunde jag lägga den ifrån mig, alla som inte läst den har något underbart vackert framför sig
Den Franska fotografen är en roman som tar oss med till andra världskriget när Jessica May reser till det ockuperade Frankrike. Jessica är en kvinnlig fotograferande krigskorrespondent. Som kvinna motarbetas hon av alla. Detta ändras då hon möter kapten Dan Hallworth och en liten föräldralös flicka. Detta möte förändrar allt. Omgivna av krigets fasor utvecklar de en djup vänskap som ger Jess styrkan att fortsätta skildra krigets verklighet.

Vi får även följa australiska D'Arcy Hallworth som 60 år senare får drömuppdraget att resa till ett franskt slott för att kurera en samling foton tagna av en berömd men bortglömd fotograf. Där tar hennes liv en helt ny vändning när hon får reda på hemligheter om sin mor som kommer att ändra allt hon trott sig veta om sin familj.

Jag har en förkärlek till Historiska romaner och denna bok fängslade mig. Det här är en väldigt vacker roman om kärlek, sorg, familjehemligheter och mod som tar oss med genom två parallella handlingar. Andra världskriget, 1940-talet och nutid. Kärlek och sorg som möts över tiden och en handling som vävs ihop med värme och hopp trots ett fasansfullt krig.
En bok man vill läsa mer av trots en lång välskriven historia med fantastiska miljö och karaktärs beskrivningar så tar den slut för fört.
En av de bättre böcker jag läst i genren Historiska romaner.
”När Jessica Mays modellkarriär får ett plötsligt slut lyckas hon övertala tidningen Vogue att skicka henne till Paris som fotograferande krigskorrespondent. Hon är beredd att offra allt för att skildra krigets brutala verklighet men soldaterna och de manliga kollegorna gör allt för att motarbeta henne.

Tre nyfunna vänner ger henne modet att fortsätta. Journalisten Martha Gellhorn, fallskärmsjägaren Dan Hallworth och - framför allt - en liten föräldralös flicka som drömmer om en egen familj.”

Jag trodde att jag började bli mätt på skildringar av andra världskriget, även om historiska romaner är min favoritgenre, men Den franska fotografen fångade verkligen mig! Lester skapar starka kvinnliga karaktärer som jag kommer ha svårt att släppa. Boken handlar om kvinnans roll i kriget, kärlek och familjeband.

För dig som gillade Näktergalen och Paris försvunna döttrar är Den franska fotografen ett självklart boktips.
En gripande bok som fångade mig med starka karaktärer och en intressant historieskildring. Mycket läsvärd!
Jessica May lever i USA och är fotomodell i toppklass när hennes karriär abrupt tar slut. Kriget i Europa eskalerar och hon övertalar sin vän på tidningen Vogue att få åka till Paris som fotograferande krigskorrespondent. Men att ta sig fram i en mansdominerad värld, både bland reportrarna och i kriget, är inte enkelt.
Jessica är en fantastisk fotograf, men eftersom hon är en kvinna vid fronten, så är det ingen som vågar använda hennes foton.

60 år senare är en utställning av Fotografens bilder på gång. Vem Fotografen är, är det ingen som vet, men det är Darcy som är utvald att hämta dem i Frankrike för att frakta dem till Australien där utställningen ska vara.
Slottet hon kommer till är fantastiskt och hon möter Josh som är fotografens agent.
Inte en tavla är nerpackad så Darcy behöver lägga mer tid än hon tänkt i Frankrike. Men på ett vackert slott och med en stilig, om än något avvisande karl som sällskap, vem är hon att klaga över det..

Vem är Fotografen? Darcy är övertygad om att det är den fantastiska Jessica May.
Men kan det verkligen vara det? Vad rymmer slottet för hemligheter och varför blev just Darcy utvald att att komma till Frankrike för att hämta fotografierna till utställningen?
***

Boken berättar om ett världskrig ur en lite annan vinkel. Grundberättelsen är hämtad från verkligheten och baseras på Lee Miller. En tidigare fotomodell som skrev och fotograferade för Vogue under kriget. Språket är målande och miljöerna är detaljerade. Det känns som om jag läser en film! Underbart!
Oj vilken underbar bok och samtidigt sorglig. En bok jag djupdök i och som jag blev väldigt tagen av. En bok som har satt sina spår i mitt hjärta. Andra världskriget är en intressant del i vår världs historia enligt mig (och en hemsk händelse) och den här boken utspelar just under denna tid. Jag kan varmt rekommendera att ni tar er tid att läsa eller lyssna på den. WOW!
Välskriven roman som verkligen trollbinder en! Bygger på en sann historia och författaren har verkligen gjort grundlig research. Fängslande, sorglig men vacker, kan verkligen rekommendera den här boken!
Lee Miller var modell, surrealistisk konstnär och otroligt skicklig krigsfotograf, verksam under andra världskrigets senare år. Det går en spännande dokumentär om henne på SVT play som jag såg mitt i läsningen av Natasha Lesters bok och som gjorde läsningen än mer intressant. Boken är ingen biografi, huvudkaraktären heter Jessica May, inte Lee Miller, men hon är baserad på den verkliga förlagan och många av hennes då existerande bundsförvanter gör gästspel i boken t.ex. Condé Nast, Man Ray och Matha Gellhorn m.fl.

Jag blir djupt berörd av Jess Mays nedhopp i ett krigshärjat Europa. Många händelser är gripande såväl för Jess, som tidigare levt ett sexuellt frigjort liv med mycket festande som modell för Vogue, som för läsaren. Boken väcker viktiga frågor om kvinnors plats under krig såväl som det lidande just de utsätts för i form av osynliggörande, förlust och sexuellt våld utan att för den delen förminska männens risktagande och dagliga misär.

Jess tid som krigsfotograf varvas med berättelsen om D'arcy som, sextio år senare, anländer till Frankrike, Le Lieu des Rêves, för att förbereda en utställning med bilder av en okänd konstnär. väl där får hon veta mer om sig själv och om en mörk hemlighet hennes mamma burit på.

Historien om D'arcy, samt hennes romans med den okände fotografens advokat, är ganska tam i jämförelse med Jessica Mays, kontrasten är för stor och D'arcys umbäranden tycks triviala i förhållande till de liv- eller död-situationer Jess ställs inför. Dessutom känns det som att de hemligheter D'arcy försöker nysta i kunde blivit avklarade på ett enda kapitel om bara karaktärerna pratade med varandra, vilket ibland kan vara lite frustrerande. Men som tur är är dessa kapitel betydligt färre.

Och det gör ingenting. Jag kommer ändå att minnas Jess May, inte bara för det hon upplever utan också för att hon är en kvinna som tar plats. En kvinna som, under fyrtiotalet, njuter av sex och inte skäms för det. Med risk för att det låter som en kliché: Jessica May är en stark och rolig kvinna. Här är ett exempel på hennes sarkasm:

"Ja", for hon ut, "fastän överstelöjtnant Hallworth har stridit i över trettio dagar utan vila, har han och jag lyckats upprätthålla ett hemligt sexuellt förhållande som går ut på att jag, utan jeep, kör genom artilleribeskjutningen varje kväll för att hitta det skyttevärn eller tält eller den övergivna by hans bataljon för tillfället gömmer sig i, förlustar mig med honom utan att någon ser eller hör och sedan kör tillbaka genom artilleribeskjutningen till mitt tält på sjukhuset i tid för att hinna stiga upp och ta mig an en ny dag, pigg och fräsch som en nyponros. Det är svårt att se hur sådan uthållighet kan göra mig till medlem av det svagare könet!"

Om ni ska läsa "Den franske fotografen", och det tycker jag att ni ska, läs gärna på om Lee Miller, eller se dokumentären, det ger läsningen en extra dimension.
Det är mitt under brinnande krig och Jessica May bestämmer sig för att lägga modellkarriären på hyllan för att istället vara den som står bakom kameran. Hon beger sig till Europa för att dokumentera andra världskrigets fasor, men att vara kvinnlig krigskorrespondent är en kamp i motvind. Det är först när hon träffar Dan Hallworth som någon inser vilken konstnärlig kvalité hennes arbete håller och att hon är en röst från det krigshärjade Europa som kommer lämna avtryck på andra sidan Atlanten.

Många år senare beger sig D’Arcy Hallworth till Frankrike i egenskap av konstexpert. Hon får i uppdrag att kurera en samling fotografier tagna av en konstnär som fallit i glömska, men D’Arcy inser snart att bilderna har något speciellt. Det hon inte hade räknat med är dock den personliga kopplingen som kommer att vända uppochned på allt hon trodde sig veta om sin egen bakgrund.

Natasha Lester är från Australien och har med Den franska fotografen tagit världen med storm. Det är en berättelse i samma anda som böcker av författare som Lucinda Riley och Kate Morton. Familjehemligheter dammas av och starka kvinnoöden vävs samman över generationsgränserna. Natasha Lester gör också något mer av romanen, för Den franska fotografen är långt mer än en stunds romantiserad verklighetsflykt. Boken är dels en dokumentation av det krig som svindlande nog inte ligger mer än sjuttiofem år bakåt i tiden, men Jessica May tvingas även kämpa för sin plats i en mansdominerad bransch. Boken säger något om dåtidens syn på en yrkesarbetande kvinna och den konstanta problematiken i att bli tagen på allvar och inte bara bedömd utifrån ytliga referensramar. Natasha Lester har verkligen lyckats kombinera det bästa av två världar och hittar i Den franska fotografen en fin balans mellan underhållning, historiskt tidsdokument och skildringarna av feministiskt pionjärskap.
Oerhört gripande bok. Kunde knappt lägga den ifrån mig. En riktig bladvändare som jag starkt rekommenderar.
En fantastisk bok om starka kvinnor under andra världskriget. Den innehåller allt. Sista delen fick läsas i etapper. Så mycket känslor.