Där kräftorna sjunger

Where the Crawdads Sing
Bok av Delia Owens
Kya Clark bor ensam utanför en liten stad och lever i ett med naturen. Hon kallas för Träskflickan och det har sedan länge spridits elaka och osanna rykten om henne. När en död kropp hittas blir Kya genast misstänkt. En mordutredning påbörjas, och snart uppdagas det vem Kya egentligen är.
En omvälvande berättelse som berör; om att bli övergiven men våga lita på människor i ens omgivning trots allt.

En bok som blivit Mycket omtalad och som redan blivit film; känns alltid lite speciellt när en bok blivit så upphaussad och Väldigt omtalad; att själv börja läsa känns alltid lite nervöst då man har så höga förväntningar och är rädd att bli besviken. I det här fallet blev det inte så.

Vi får träffa Kya, hennes syskon, mor och far. Men en efter en lämnar de henne på ett eller annat sätt och hon får överleva i våtmarken; hon får öknamnet Träskflickan. Hon anses vara konstig och lite smågalen; men hon är långt ifrån något av detta.

Hon får endast ett fåtal vänner men de är med henne stora delar av livet; men det är inte lätt att lita på människor då man är uppväxt i den miljö som Kya är. Känslan av att vara ensam och sakna någon kan ibland göra att man litar på fel människor.

Tror att detta är en bok som kommer stanna kvar hos mig en tid; speciellt slutet trollband mig.
Där kräftorna sjunger är en bok skriven av Delia Owens. Jag har lyssnat på den som talbok medan jag promenerat till jobbet och har verkligen svepts med av de beskrivande meningarna. De har varit en bok jag följt med spänning och de färgstarka meningarna har berört mig under läsningen.
Den som spar hon har. Och jag sparade en viss födelsedagsbok till sist. Jag förstod nämligen att zoologen Delia Owens bok Där kräftorna sjunger skulle bli… en speciell upplevelse. Inte är jag blind, utan jag har noterat att boken är en riktig bästsäljare. Jag har försökt att värja mig och inte läsa omdömen eller recensioner om boken. Men när min svärmor berättade att hon läst boken och tyckte att den var bra förstod jag att jag skulle känna likadant.

Bokens händelser utspelar sig växelvis på 1950-talet och 1960-talet, upp till 1970-talet till dess att berättelsen går ihop. Därefter följer en kort resumé av de sista åren. Kya Clark är en flicka som lever i en trasig familj. En familj som en efter en lämnar den fallfärdiga bostaden i träskområdet. Till sist är Kya ensam kvar och med en otrolig styrka lyckas hon överleva. Men hon är inte väl ansedd i samhället. Hon hånas och det sprids rykten om henne. Detta trots att hon får flera böcker publicerade, böcker om djur och natur i träsklandet. Men när en död manskropp hittas blir Kya, eller Träskflickan som hon kallas, misstänkt för mord.

Den här boken är så sorglig, så sorglig redan från början. Kya är totalt utsatt, men med ett jävlar anamma och en klok liten skalle lyckas hon överleva trots att hennes familj, en efter en, överger henne. Hon är bara ungefär sex år när mamman drar, till exempel. Kya tvingas lära sig att leva av naturen för att tjäna pengar till sånt hon inte själv kan producera eller fånga. De flesta är väldigt elaka mot henne, men det finns en och annan som är genuint god och vill hjälpa henne.

Det lilla persongalleriet skildras med enkla penseldrag, naturen och djuren tycks vara enklare för författaren att beskriva. Den som står ut och som samtidigt är så onåbar är huvudpersonen själv. Det är så en rörs till tårar nästan, när en läser om flickans liv. Men vilka vändningar berättelsen tar! Jag har då aldrig läst nåt liknande. Sorgligt och gripande. Det var alldeles jättesvårt att lägga den här boken ifrån mig. Och nu har jag läst ut den.

Mitt omdöme blir det högsta
Oj, vilken flopp !

Långsam, händelselös i 200 sidor, brist på trovärdighet i karaktärerna och en rättegång som inte ens 1970 kunde vara så tafflig och naiv. Svårt att förstå hur boken kunnat få så stor uppmärksamhet och så mycket beröm. En feel-good bok ? Nej. En bok om kvinnans utsatthet ? Nej, En bok om kärlek/svek/ensamhet ? Kanske något.
En livsberättelse? Nja, kanske men mycket udda, Och en bok med ett slut som slår alla antiklimax.
Nu förstår jag också varför den fått så mycket beröm. Den är fylld av så mycket, men främst hopp och styrka skulle jag ändå påstå. Innehållet är starkt och jag fylldes av en stark livslust medan jag läste den. Fasen vad människan kan vara stark trots att hon kan vara ensam! Sen blev jag också otroligt ledsen över hur gruppmentalitet påverkar oss människor. Hur fördomsfulla och elaka vi kan vara.
Jag tycker det är vackert att författarinnan blandat in både poesi och naturen i handlingen. Man kan verkligen se allt framför sig och känna vinden som blåser i håret.
Jag anser att detta en riktigt bra bok som jag starkt rekommenderar.
Den har allt jag tycker om i en bok; stark kvinnlig huvudkaraktär, romans, målande beskrivningar, en riktigt spännande mysteriegåta, fina vänskapsrelationer och oväntade vändningar!

En väldigt gripande berättelse som blir mer och mer spännande ju längre in i boken man kommer!

Jag är också väldigt fascinerad över hur författaren har fått in så många viktiga ämnen och samhällsproblem på ett sådant pedagogiskt och ”naturligt” sätt som Owens har.

Har fortfarande scener etsade fast i mitt huvud, kändes vissa stunder som att jag faktiskt kollade på en filmatisering av boken (så målande var beskrivningarna). Och den fick till och med mig intresserad av våtmarken!

Så detta är en bok jag inte kommer glömma på länge, det är ett som är säkert!

Även om jag inte vill ge för höga förväntningar till er som inte läst den än (för vet att det ibland kan förstöra), så vill jag ändå säga: Läs den!
Handling: Den populära snygge quarterbacken Chase hittas död och genast faller misstankarna mot Kya. Hon är en utstött ensam tjej som kallas träskflickan av byborna. Hon är lätt att misstänka.
Hela hennes familj, föräldrar och syskon har gett sig av och kvar finns numera bara Kya i det slitna skjulet i våtmarken där hon vuxit upp.
Hon skapar sig här ett liv, hon fiskar musslor och säljer. Hon lär känna Tate som lär henne om livet, våtmarken och att läsa.

Omdöme: Hade nog skapat mig lite för stora förväntningar efter alla rosor jag läst om boken. Jag blev inte helt hänförd och det var inte den bästa bok jag läst… Men visst är det en fantastiskt fin bok, med ett budskap vi inte kan prata nog om. Alla människors lika värde och lika rätt till ett drägligt liv. Den innehåller otroliga naturskildringar och språket är fantastiskt.
En bok om att kämpa trots alla världens motgångar och jag är glad att jag fått möjlighet att lyssna på den.
Vacker, målande och stark bok med ett oerhört fint språk. Huvudkaraktären Kya lär man genom boken känna på ett sätt att detnästan känns som att man varit bekant med henne i verkligheten. Läs och njut!
Hyllningen till naturen är enorm och storslagen. Eftersom jag bor i ett samhälle är det intressant att följa hennes tolkning av grupmentaliteten.
Vad händer med en liten människa när alla i hennes närhet lämnar henne, en efter en?
Historien börjar med en familj ute i träskmarken i North Carolina på 60-talet. Kya är yngst av syskonen. En dag vandrar mamma iväg för att inte återvända, sedan följer syskonen och till slut är hon ensam kvar att leva och överleva i träsket, träskflickan.
Det går inte att föreställa sig ensamheten Kya kever i, men inte heller skönheten hon ser i den vilda naturen - fåglarna, snäckorna, fjädrarna blir hennes värld.
Flera år senare hittas en ung man från orten död - kanske mördad. Det börjar viskas om träskflickan och att hon har med hans död att göra
Det är en så vacker bok! Rekommenderas!
En underbar pärla till bok. Fantastiska, vackra och otroliga miljöbeskrivningar som inte lämnar någon oberörd. Jag fängslas också av karaktärerna i boken, också de väldigt levande. Boken har ett språk som jag inte stött på tidigare och en historia som gör att jag inte kan sluta läsa. Det finns också en sorg över det samhälle som boken skildrar, sorg och orättvisor. Men jag kan varmt rekommendera denna bok, ska Du läsa en bok i vår, läs denna bok!
En mycket omskriven bok som kändes spännande att läsa. För min del var jag halvvägs igenom innan den lyfte och intresserade mig, men sen! Oh,så bra! Och så läsvärd!
Så himla bra och fin bok! Helt underbara miljöbeskrivningar och en fin historia om ensamhet och utstötthet
Den här boken har precis ALLT!!🙏😍

Värme, kärlek, vackra naturskildringar.

Även sorg, spänning, orättvisa och medmänsklighet.

Handlar om Kia som är huvudpersonen i den här boken som utspelar sig i träskmarken utanför North Carolina under 50- och 60-talet mestadels.

Kia lever i fattigdom i ett litet skjul med sina båda föräldrar och sina syskon.

Men så en dag när Kia är 6 år lämnar hennes mamma hemmet med en resväska utan att ta farväl.
Den bilden lämnar aldrig Kias näthinna för hennes mamma kommer aldrig tillbaka.

Kvar i skjulet är nu endast hennes pappa och hennes äldre bror Jodie, som även han lämnar hemmet några veckor senare.

Kia lämnas ensam i skjulet, endast 6 år, hennes pappa jobbar och är bara hemma i perioder emallanåt. Han lämnar 1 dollar till Kia och för den ska hon klara hela veckans matinköp + hålla rent och snyggt i skjulet.

Kia som aldrig fått följa med sin mamma till lanthandeln får vandra barfota den långa vägen in till Barkley Cove.
Där köper hon majsgryn så hon kan laga gröt hela veckan.

Kia hankar sig fram och ett år senare försvinner även hennes pappa och kommer aldrig tillbaka mer.

Som tur är lämnade pappa kvar båten som hon har lärt sig hur man kör i träsket.

Där i träsket träffar hon även sin första kärlek Tate första gången.

Där upptäcker hon även Jumpkins affär som säljer allt hon kan tänkas behöva i matväg och bensin till båten och hon plockar säckvis med nyplockade musslor som hon byter in mot mat och bensin hos Jumpkin.

Hon lär sig även att fiska och röka fisk så hon kan klara sig på egen hand.

Så en dag måste hennes bästa vän och stora kärlek Tate börja studera på universitetet och de måste skiljas åt på ett långt tag.
Men Tate lovar att komma att hälsa på Kia den 4 Juli.

Men Tate dyker aldrig upp och Kias hjärta krossas.....Men så en dag råkar hon på Chase Andrews.....och livet för Kia tar en ny vändning ....

Mer än så här vill jag inte avslöja om den här fantastiska boken mer än att bokens första sidor inleds med att de hittar Chase Andrews mördad i träsket.

Väldigt spännande bok och man kan verkligen inte lägga den ifrån sig!

Lysande skrivet av Delia Owens! 👏 Förstår mycket väl att den har blivit utsedd till Årets bästa bok 2020
En fantastisk bok som redan efter första meningen kändes fantastisk. Kya som kallas för Träskflickan lever isolerat och har inte kontakt med många. Hon håller sig i våtmarkerna utanför staden. En ung man hittas död i närheten av Kyas hem o en utredning startas. Kyas liv avslöjas.
En mycket bra bok som jag verkligen rekommenderar alla att läsa.
Oj, vad jag gillade denna bok!
Owens sätt att skriva och beskriva den miljö som boken utspelar sig i är fantastiskt.
Jag kände verkligen med bokens huvudkaraktär och hennes resa genom boken. Blev både förvånad och imponerad över hennes utveckling och hur boken slutade.
Underbar!
B O K R E C E N S I O N:
Där kräftorna sjunger – Delia Owens
 
”Där kräftorna sjunger” handlar om flickan Kya Clark som bor med sina föräldrar och syskon i ett litet hus beläget i våtmarken i samhället Barkley Cove i North Carolina. Hennes far lider av alkoholism och är stundtals väldigt våldsam. Kyas mamma försöker att hålla ihop familjen så gott det går, men en dag lämnar Kyas mamma familjen och därefter ger sig övriga familjemedlemmar av. Utan någon vetskap om vart resten av hennes familj tagit vägen är det bara Kya ensam kvar i huset i den öde våtmarken och hon tvingas nu att ta hand om sig själv.

Kya längtar efter samhörighet och vänner, men när hon beslutar sig för att gå till skolan så möter hon förakt och blir utsatt av kränkningar från byborna som även kallar henne ”Träskflickan”. När Chase Andrews, stadens talangfulle quaterback, hittas död i närheten av Kyas hem blir hon omdelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Frågan är om Kya verkligen är den som bragt Chase om livet?

ÄJag kunde inte låta bli att läsa ”Där kräftorna sjunger” med hänsyn till hur romanen har lovordats och väckt stor uppmärksamhet i USA. Porträttet av huvudkaraktären Kya griper tag i en när vi får följa henne genom de utmaningar hon möter från litet barn till vuxen kvinnna. Även om mordutredning löper parallellt med Kyas liv så ligger fokuseringen på de händelser i livet som format Kya till den person som hon är idag. En vikigt komponent som genomsyrar historien är behovet att samhöra med andra människor och behovet av kärlek och relationer. I alla tider har man sett utanförskap som något negativt, i detta fall vill dock författaren visa att det inte alltid behöver vara svart eller vitt. I detta fall leder det nämligen till att Kya blir bästa vän med fiskmåsarna och andra djur och lever i samklang med naturen.   

För min del så anser jag att handingen var alldeles för orealistisk där ett barn får klara sig själv ute i ett öde hus utan de förnödenheter som man behöver. Ingen myndghet som tar tag i det eller någon annan som hjälper Kya till ett bättre liv. Trots utebliven skolgång kommer Kya lyckas nå framgångar som ingen skulle kunna tro. Handlingen går dock på tomgång emellanåt och när rättegången börjar innfinner sig en surrealistiks känsla. Själv blev jag lite besviken på en roman som hyllats världen över. Det blir dock ett fint slut och spåket löper vackert genom hela boken med inslag av poesi och magiska miljöbeskrivningar. Det märks att författaren har en gedigen bakgrund som zoolog och lagt ner över tio års arbete på boken, vilket är beundransvärt i sig.
Den lilla flickan Kya bor med sin familj, mamma, pappa och de äldre syskonen i ett litet skjul i den ensliga våtmarken. De har inte mycket och pappan super och slåss. Familjemedlemmarna ger sig av en efter en och till slut är Kya ensam. Hon hittar sina egna sätt att överleva och bor alldeles själv och blir aldrig en del av samhället. Man får följa hennes liv och får en inblick i hur det kan vara att inte accepteras eller passa in. Boken är fascinerande och fängslande och mycket svår att lägga ifrån sig.
En berättelse som jag blev väldigt berörd av. Den hade en ganska seg start och det tog ett bra tag innan jag blev fast. Men som höll boken mig fast ändå in till slutet.
"Där kräftorna sjunger" av Delia Owens tyckte jag verkligen att det var väldigt bra!

Miljöbeskrivningarna var fantastiska och historien otroligt fin. Kya lever utstött från det övriga samhället och blir kallad för Träskflickan. Hela hennes familj överger henne och hon får klara sig själv, ensam i träskmarken.

Boken kretsar till stor del kring en mordutredning vilket jag tycker är synd. Kyas liv, naturen omkring henne och de få, men starka, relationerna tycker jag hade räckt. Mordutredningen tar bort fokuset från det som jag tyckte var bäst i boken, vilket såklart är tråkigt. Inte heller slutet föll mig i smaken då det kändes väldigt klyschigt och rent av irriterande.

Läsvärd? Absolut. Årets bästa bok? Inte direkt
En fantastisk bok! En skildring om hur Kya reser sig från träsket och överlever mot alla odds. Miljöbeskrivningarna är intressanta och de orättvisor vi människor kan utsätta andra för är alltid lika aktuella.
En långdragen bok som började ganska bra men som tvista och slutade på ett, för mig, dåligt sätt. Kunde se slutet komma, att det skulle bli så, men det gick alldeles för fort. Så mycket annat förklaras över en längre tid men slutet gick alldeles för fort för att vara bra.
Välskriven, fina miljöer, spännande perspektiv och twister fram till slutet. Men för mig känns huvudkaraktären inte trovärdig. Beskrivningen av henne som barn skaver framförallt.
Wow vilken bok! I början var jag inte särskilt imponerad, men vilken vändning den tar. Jag älskade att boken innehöll både ovanliga naturskildringar, poesi och oväntade tvister. Rekommenderar absolut att läsa denna!
Tycker inte att denna bok är dålig, men absolut överskattad! Beskrivningen stämmer inte riktigt överens med innehållet och jag finner huvudpersonen högst osannolik och inte en trovärdig karaktär. Plot twists i boken är ganska dåliga och inte heller trovärdiga.
Where the Crawdads Sing är en smärtsam uppväxtskildring om att överleva mot alla odds men också ett medryckande mordmysterium, en ömsint kärlekshistoria och en kärlekskrank hyllning till naturen och livet självt. Det är en lågmäld och vackert förtäljd berättelse som berör på alla känslomässiga plan och delar av den träffar mig så hårt att jag tappar andan. Mordmysteriet, som vecklas ut parallellt med berättelsen om Kya, utgör en perfekt motor för att hålla uppe tempot, som annars tenderar att sacka lite. Vanligtvis kan jag ha svårt för böcker som är alltför långsamma handlingsmässigt men mordutredningen räddar effektivt upp det, även om poliserna som driver den är väldigt parodiliknande. Trots att författaren lämnar ett spår av ledtrådar efter sig så är det engagerande ända fram till upplösningen som slutar med eftertryck. Vad jag däremot måste beklaga mig över är att mycket av det som sker tänjer rejält på gränserna för vad som är sannolikt och inte.

Hela min recension finns på min blogg: https://boklyckan.blogspot.com/2021/01/where-crawdads-sing.html
Kya växer upp utan familj i våtmarken utanför en liten stad i North Carolina. Av stadens invånare kallas hon Träskflickan. Hon lär sig med hjälp av naturen hur livet fungerar och hon tvingas att hantera alla situationer som uppstår. När ett mord begås är det lätt att misstänka Kya.

Det här är en vacker bok där naturbeskrivningar, poesi och psykologi går hand i hand. När man lärt känna Kya vill man inte släppa boken ifrån sig. Man vill inte heller lämna denna artrika och fantastiska träskmark. När boken närmar sig en upplösning på det mord som begåtts vågar man knappt läsa vidare. Trots sin lågmäldhet är denna bok spännande ända in till sista sidan.
Trots att stora delar av boken är typiska klyschor, kan jag inte ge något annat än högsta poäng. Jag blev tagen, medryckt och runtkastad i den här fina historien om Kya som växer upp på egen hand i våtmarken. Vi får följa henne från det att hon är liten och hennes mamma en dag vandrar iväg på den lilla stigen från skjulet där de bor för att aldrig komma tillbaka. Fram till 1969, då några pojkar hittar en död man i träsket, vilket blir början på en rättegång. En rättegång där Kya anklagas för mord. Boken hoppar mellan dåtid, då vi får följa Kya genom åren och hennes uppväxt, med 1970 då först utredningen och sedan rättegången pågår. Det sker snyggt, utan att röra till det, och det är spännande att vi leds fram emot händelsen sakta men säkert medans vi parallellt får reda på hur det går på andra sidan dödsfallet.

Vad är det då för typiska klyschor jag tänker på?
Jo, dels är personbeskrivningarna klyschiga. Det är den typiska sportkillen som beter sig illa och har flickor i alla hörn. Den typiska fadern som dricker och slåss, modern som håller ihop det, den lilla flickan som låter andra bestämma över henne, den svarta stora kvinnan med stort hjärta och en famn att tryggt vila i. Vi serveras dessutom det klassiska triangeldramat, med två män och en kvinna, som är så uttjatat i boksammanhang. Man kan tycka att Owens gör det lätt för sig när hon använder dessa element, men man kan också se det tvärtom. Att det är extra häftigt att Owens lyckas lyfta historien, dessa klyschor till trots. För, i alla fall hos mig jobbar hon i motvind när historien innehåller såna element. Men det var en fin upplevelse att få följa med i den här historien, och jag fattade tycke för lilla Kya på ungefär samma sätt som man fattar tycke för Scout i To Kill a Mockingbird. Miljöbeskrivningarna var fantastiska, och de olika djuren och kärleken till växterna och våtmarken var otrolig.

En stor läs(lyssnings)upplevelse som jag varmt kan rekommendera till er som vill följa med i ett ovanligt, sorgligt men också vackert livsöde och samtidigt försöka klura ut ett mordmysterium.

För just ja! Just mordet/dödsfallet. Kanske att det känns lite inkastat för att addera ett extra kittlande element till historien. Och jag är den första att erkänna att det funkar! Hade det inte nämnts något om ett mord i baksidetexten på boken är det troligt att jag inte börjat lyssna alls, för sån är jag. Jag klagar på klyschor och billiga trick men jag går också på dem och lockas av dem... Haha. Och när det väl kommer till kritan och rättegången drar igång inser jag att mordet inte alls är en extra krydda utan en nödvändighet för historien: det väver ihop allt. Sen att det även fyller funktionen att locka oss som inte bara vill ha livsöden utan helst även ett mysterie: det är väl bara en bonus? :)
När Kya är 6 packar hennes mamma en väska, tar på sig sina finskor och lämnar hemmet.

Några år senare har även syskonen och fadern lämnat henne helt ensam och utan pengar i det förfallna huset i North Carolinas träskmarker. Hon lär sig fånga ostron som hon byter mot mat och bensin till båten och på något sätt lyckas hon klara sig. Hon blir tillbakadragen och skygg och ägnar tiden åt att studera arter ur växt- och djurlivet.

När hon är 15 dyker Tate upp och efter mycket om och men vågar Kya låta honom komma närmare. Han lär henne läsa, men också han lämnar henne till slut. Kya inser att det inte går att lita på någon.

En dag hittas kroppen efter den fd quarterbacken Chase i träsket och Kya blir misstänkt för mordet.

När jag, för en gångs skull, faktiskt, läste recensionerna innan jag köpte boken, blev jag intresserad. Mycket ros, men också förvånansvärt mycket ris. Någon skrev ”för mycket Harlekin”, en annan ”veckotidningsroman” men det håller jag inte alls med om. Det var också någon som störde sig på objektiveringen av Kya, men då har man nog missat att boken utspelar sig på 50- och 60-talen till stor del då bl a kvinnosynen såg helt annorlunda ut än idag.

Jag tycker det är en vacker historia om utanförskap och beskrivningarna av miljöerna är underbara.
Boken var lite seg i början, men den blev bättre. Halvvägs in i boken kunde jag inte sluta läsa.
Den var oförutsägbar och intressant.
Jag bara älskade den här boken! ”Där kräftorna sjunger” är Delia Owens debutroman och den blev vald till årets bok 2020.
En välskriven bok där djur och natur beskrivs på ett fantastiskt sätt. En gripande berättelse om ensamhet, överlevnad, fördomar och vänskap. Boken gav mig en stark läsupplevelse och Kya kommer att stanna kvar hos mig länge. Läs den!
Underbar, helt enkelt underbar!!
Målande landskapsbeskrivningar och berättelser om människor!
Läs den, nu!!!
När boken börjar är Kya 6 år och ser sin mamma fly från familjen. Sedan lämnar syskonen en efter en till s det bara är Kya och hennes pappa kvar. En alkoholiserande pappa som är borta långa stunder och inte är kapabel till att ha hand om ett barn. Efter några år lämnar även pappan och Kya får klara sig ensam i våtmarken. När en person hittas död i våtmarken börjar många misstänka Kya men hur ligger det egentligen till?
Fina skildringar av miljöer och människor. Tar några sidor att komma in i handlingen eftersom den hoppar mellan olika tidsperioder. En roman med både spänning och kärlek.
En dysfunktionell familj där en efter en försvinner tills bara en liten flicka är kvar. Hur klarar ett barn sig själv i träskmarken? Vad gör samhället för att hjälpa? Kya överlever, lär sig laga mat, odla, läsa. Kärleken ställer till det för henne. Vad händer när en man som umgåtts med henne hittas död?
En modern klassiker! En bok där man fångas med i kännslorna och blir engagerad i deras liv och handlingar. Samtidigt som författaren skickligt visar hur utanförskap och att vara annorlunda påverkar en människa. Läs!
En alldeles fantastisk bok! Den gav mig en känsla av klassikern "To kill a mockingbird". En riktig bladvändare där man helt enkelt inte kan lägga boken ifrån sig.
Boken handlar om en tjej som växer upp i träskmarkerna i USA. Först överger hennes mamma familj och så småningom även pappan. Man får följa hela hennes uppväxt och hur utstött hon är av övriga samhället. Men hon finner en styrka och klarar själv.
En bok man verkligen bör läsa.
Det finns ingen större ensamhet än den som skildras i Owens briljanta roman ’Där kräftorna sjunger’. Kya, som innehar huvudrollen, är lätt att känna sympati med och gråten är ofta nära, om den inte redan infinner sig för mig åtminstone, som läser med melankoliska pianostycken i öronen. En tröst för Kya, som följer boken likt en röd tråd är naturen som hon är ett med. Owens har skapat en så målande verklighetstrogen naturskildring att man trollbinds in i en atmosfär som är orubblig. Mina ögon har öppnats upp för våtmark och träsk, det är ett som är säkert.
Jag brukar ha ganska svårt för böcker som fått för mycket av positiv och överdriven publicitet, man får ju automatiskt skyhöga förväntningar. Och jag måste nog säga att även med denna bok blev jag besviken. Det är en bra bok, det är inte det. Den är fin i sitt sätt att beskriva träsk med dess djur och natur, växter och vatten, men också en sorglig historia om huvudkaraktären Kya, som även kallas träskflickan, och hennes hemska livsöden. Där finns kärlek, där finns mord men den var lite för förutsägbar för att toppa mina förväntningar.
Men som sagt, det är en bra bok, dra bara ner era förväntningarna så blir ni inte besvikna.
Vad rykten kan göra med ett samhälle och hur det påverkar personen som utsätts för det och hur länge det kan få återverkningar.
En berättelse som alla borde läsa oavsett vilken genre man gillar bäst! En vacker skildring av natur, utanförskap och en kvinnas styrka.
Boken som spelar på våra känslor så bra att man kan känna värme i hjärtat, några tåar i ögon, ilska och glädje. Allt i en bok. Perfekt för höst och vinter kvällarna.
Boken handlar om kärlek man behöver i livet, säkerhet som saknas, förhoppningar, drömmar, passion och mord.
När jag började läsa den här boken tänkte jag att det inte var något gör mig. Men vad fel jag hade. En bok som berör mig. Men även en bok som ger en trevlig stund.
Där kräftorna sjunger kan liknas vid uttrycket där kråkorna vänder. Ett talesätt som speglar miljön i boken perfekt.
Boken utspelar sig från tidigt 50-tal till tidigt 70-tal. Kya växer upp, i träskmarkerna vid North Carolinas kust, under svåra förhållanden i en ständig tillvaro av ensamhet och oro för att bli lämnad. Det här är så vackert skildrat att Kyas öde värker i hela mig. En liten ensam flicka mot världen med naturen som sin enda pålitliga allierade, eller?!
Om en liten övergiven flickas möte med fördomar, rasism, ensamhet, pubertet, män, rädslor och samhällets svek. Svårt att lägga ifrån sig...
Beskriver en miljö och en utsatthet som man inte så ofta träffar på i litteraturen. Därför blir både historien och miljön spännande för oss läsare.
Efter att ha hört hyllningar om boken var jag högst förväntansfull att läsa den. Och ja den var bra, mer än bra men inte alls så pass att den levde upp till förväntningarna. Historien beskriver en spännande tidsepok och en social utsatthet och som även belyser människors svagheter och styrkor.
En bok som förtjänar sitt goda rykte. En vacker berättelse om människan och dess ibland ensamhet, om natur och om kärlek. Jag hoppas att Delia Owens fortsätter att skriva romaner. Rekommenderar!
En vackert vävd berättelse där naturlivet talar nästan lika mycket som själva karaktärerna. Här finns både mysterium och grym verklighet i en oförglömlig blandning.
Vad svårt det är att beskriva en bok som är så bra som den här. Det är svårt att sätta ord på det som är så fantastiskt.
Den måste upplevas.
Det här är en sådan bok som man känner sorg över när den är slut.
Man vill ha mer.
Och man tänker på den ofta.

Den handlar om Kya som växer upp i våtmarken utanför en liten by vid North Carolinas kust. Familjen har inte mycket pengar och hennes pappa dricker upp det lilla de har och slår hennes mamma.
Tillslut får mamman nog och lämnar familjen.
Då är Kya 6 år och hon tror hela tiden att mamman ska komma tillbaka.
Det gör hon inte.
En efter en lämnar hennes syskon hemmet och kvar blir Kya med sin pappa.
Han är borta flera dagar i sträck och hon får lära sig att sälja musslor som hon plockar för att få mat.
Efter en tid lämnar pappan hemmet och Kya är helt ensam.
Hon går i skolan en dag men blir så retad av de andra barnen att hon bestämmer sig för att aldrig återvända.
Hon har en vän, Tate som delar hennes passion för alls djur i våtmarken. Han lär henne läsa.
Man får följa Kya i åren som går och när hon är tonåring lär hon känna den snygga killen Chase som hon senare inleder ett förhållande med.
När han senare hittas mördad, inte långt från Kyas hem, blir hon snart beskylld för mordet.
Är det Kya som har gjort det?

Författaren har verkligen lyckats fånga den otroliga naturen i våtmarken där Kya bor. Det är så målande och vackra beskrivningar av djur och natur.
Och det är förkrossande att Kya lämnas ensam kvar men hon är så otroligt stark och överlever mot alls odds.
Boken beskriver vad ensamhet och utsatthet gör mot en människa men också det vackra i att slutligen hitta hem och finns kärlek och våga tro på den.
Det är en magnifik historia och den gick rakt in i hjärtat på mig.
Läste ut denna förra veckan och kan säga att jag redan glömt av det ens hände. Jag connectade inte med något i historien, varken karaktärer eller språket, men till en början hade jag inte så mycket att klaga på heller. Sedan kom slutet och det kom över mig hur meningslöst allt var. Boken, historien, läsupplevelsen. Ofta kan jag förstå varför något är populärt och omtyckt även fast det inte är för mig, men här är jag bara förvirrad.
Boken ger i all sin misär och sorglig ensamhet ändå en tro på mänskligheten.
Uppbyggnaden av berättelsen är finurlig och överraskande.
Kan varm rekommendera att läsa boken. Det är en bladvändare med värme och fina naturskildringar.
En helt fantastisk bok om en ung flickas utsatt. Sorglig men samtidigt en mycket stark historia. Bara läs den här!
Owens har ett speciellt språk, en speciell rytm när hon skriver om Kya och hennes liv i träsket. Hennes mamma lämnar henne kvar när hon lämnar sin man och snart försvinner familjemedlem efter familjemedlem tills hon är ensam kvar, sex år gammal. Owens trollbinder sina läsare att läsa vidare.
Mysig bok med fantastiska naturbeskrivningar och karaktärsbeskrivningar. Jag får följa Kya som växer upp utan trygghet, och hur det påverkar henne och hennes syn på världen.
En mycket bra bok som man varken kan släppa eller glömma. Boken innehåller vackra naturbeskrivningar och är ödmjukt skriven med huvudpersonen i fokus oavsett vilka tragiska eller intressanta saker som händer runt omkring.
Helt underbar berättelse om Kya som tvingas växa upp helt ensam i träskmarkerna i North Karolina. Hur hennes levnadsöde i samspel med naturen formar henne till den kvinna hon blir och som också väcker frågor inte bara hos stadens polis utan alla i hennes omgivning. Otroligt vackert skriven. En pärla!
En lite annorlunda bok. Där man får följa en flicka som växer upp i utanförskap . Mycket händer på vägen . Spännande att följa henne. Och se vad som händer , och hit folk dömer utan att veta någonting egentligen , vilje bara fortsätta läsa för att få veta vad dom händer .
Där kräftorna sjunger 🦞
Lästes ut för några veckor sedan. Och av ett sammanträffande fick jag hem denna bok (som jag stått i kö på i ca två månader) samma vecka som denna bok vann årets bok! Jag själv hade nog inte valt att läsa den om jag bara hade läst baksidan på boken. Men eftersom denna bok under ett tag florerade mycket i mitt flöde bestämde jag ändå för att ge boken en chans! Och jag ångrar mig inte!
🦞
Boken handlar om Kya som blir övergiven i tidig ålder av hela sin familj. Hon växer upp själv i ett träsk och har endast några få relationer i sitt liv. Eftersom resten av staden är emot henne kallar henne träskflickan så blir dessa relationer viktiga för Kya. När hennes första kärlek överger henne för att börja plugga på universitet blir Kya själv igen. Men inte länge efter ett tag inleder hon en relation med en känd idrottsstjärna. Några år senare hittas idrottsstjärnan död och Kya blir misstänkt för mordet. Men är det verkligen ”träskflickan” som gjort det?!
🦞
Jag tyckte denna bok var övervakande bra. Jag gillade den verkligen det tog inte så lång tid innan man blev fast. Jag tyckte boken hade en spännande handling och genom att författaren valt att hoppa fram o tillbaka i tiden gör det att jag bara vill fortsätta läsa. För att som läsare få reda på vad som lett fram till allt.
🦞
Rekommenderar starkt denna bok för en berörande och stark historia om utanförskap 📖
Betyg: 🦞🦞🦞🦞 (4 av 5)
Vald till årets bok av Bonniers bokklubbar så onekligen hade jag höga förväntningar på denna bok. Och denna storslagna berättelse grep tag i mig från första stund.
Den handlar Kya. En liten flicka som med sämsta tänkbara förutsättningar växer upp ensam i samklang med naturen i North Carolinas våtmarker.
Det är en berättelse om naturens under om ensamhet och utanförskap men också om överlevnad, kärlek och hopp.
Här finns allt; en mordrättegång, en uppväxtskildring och en kärlekshistoria.
Boken är så sorglig, så vacker, så fantastisk. Läs den!
En fängslande bok som berättar om Kya, träskflickan som på ett fördomsfullt sätt utsätts för ett utanförskap. Hon blir övergiven och helt utlämnad till sitt öde men hankar sig fram i livet och överlever. Boken belyser utanförskap, kvinnoförakt, hat, rasism men även massor av komplicerad kärlek till naturen och livet. Utspelar sig främst i en tid (60-70 talet ) inte alltför långt bak.
En vacker gestaltande bok om träskmarken och dess invånare.
En berättelse om ensamhetens pris man känner igen sig i. Den tid vi 70+ nu har upplevt i åtta månader. Kya lever ensam och i den karga naturen utanför en stad vid North Carolinas kust. Träskflickan som hon kallas är ensam och det sprids massa elaka rykten om henne. När en quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför misstänkt för mordet. Kya är inte den obildade ensling som dom runt omkring tror.
Det finns alltid två sidor av en spegel beroende på vem som läser boken.
Detta finns ju i levande livet idag där många sprider elaka rykten om folk i poddar m.m.
Khya växer upp med sin familj långt ut i träsket, men när henne mamma en dag försvinner, så försvinner oxå hennes bror och kvar blir hon med sin elaka alkoliserade pappa. Hon blir kär i Tate, som lär henne läsa. De umgås och när han drar iväg för att studera och lovar att komma tillbaka, men löftet bryts och hon träffar en annan.kärlek, och spänning på hög nivå
Vilken läsupplevelse! Språket och handlingen gjorde mig helt uppslukad av boken. Ensamheten, så tragisk och den önskan om att passa in. Samtidigt som det ändå fanns något hoppfullt mellan raderna. Miljön och djurlivet målas upp på ett så levande och beskrivande sätt. Det här är en av dom bästa böckerna jag har läst.
Fantastisk vacker bok som gör att man pendlar mellan tårar och skratt. Jag rekommenderar alla att läsa denna!!!
Det här är bland de finaste böcker jag läst på länge! Vacker och vemodig berättelse om träskflickan Kya som växer upp på egen hand i träskmarkerna. Utanför samhället måste hon hitta sina egna vägar och strategier för att leva.
Boken rymmer kärlek både i komplicerad form till människor och mer omkomplicerat och genuint till naturen. Berättelsen handlar även om utanförskap, och ensamhet i ett samhälle där det ses som udda att inte vara som alla andra. Mitt i allt dyker ett mystiskt dödsfall upp som kommer att vända upp ner på mycket. Är det en olycka eller ett mord?
Jag är inte förvånad över att den här valdes till Årets bok!
En fin historia, som kan liknas vid en askunge-saga i ny stil. Som läsare vill man läsa mer trots en ganska enkel handling. Författarens sätt att skriva imponerar på mig.
Det är inte alls konstigt att den här boken har blivit utsedd till årets bok. Det är en spännande och rafflande berättelse från första sidan. Delia Owens har skrivit en bok som fängslar läsaren genom hela boken. Jag har läst boken på engelska, som är originalspråket, och språket är målande, beskrivande och man dras verkligen med i den. Som läsare befinner man sig i North Carolina och man kan riktigt höra sydstatsacccenten när man läser romanen.

Boken handlar om Kya, en tjej som vi får följa från 6 års ålder. Historien tar sin start 1952 när Kyas mamma en tidig morgon lämnar familjen åt sitt öde . Kvar i det lilla rucklet finns Kya och hennes syskon samt hennes pappa. En efter en lämnar syskonen hemmet och till sist är det bara Kya och hennes pappa kvar. Pappan är gravt alkoholiserad och dessutom en spelare. En dag lämnar han hemmet och kommer aldrig tillbaka. Kya står nu alldeles ensam 6-7 år gammal. Vi får följa hennes kämpande för överlevnad och hur hon så småningom växer upp till en vuxen kvinna. Hon är smart och intelligent, hon är en överlevare och lever på den plats hon känner sig trygg, träsket.

Kya går under öknamnet Träskflickan och innevånarna i det lilla samhället Barkley Cove ser med vaksam blick på vad hon tar sig till. Ingen vet hur hon har det och ingen vill egentligen inte veta heller. Det är lättare att döma den som inte är som alla andra. Så när Chase Andrews, en av stadens unga män hittas död i slutet på 1969 så blir Kya genast den misstänkta. Kan hon verkligen ha gjort det som alla säger att hon har gjort eller är hon oskyldig?

Det här är en bladvändare och man vill absolut inte lägga den ifrån sig. Owens har skapat en roman som håller läsaren på helspänn från pärm till pärm. Läs den - du kommer inte att bli besviken.
En av dom vackraste böcker jag läst. Vilket språk. Poesi i romanform. Behandlar viktiga ämnen som utanförskap, inre styrka och överlevnadsförmåga och inte att förglömma - kärlek.
Där kräftorna sjunger är en bok som jag hade mycket höga förväntningar pga att den fick så fina recensioner, blev utvald till årets bok och så har många rekommenderat den. En otroligt hyllad bok som landar tyvärr inte på samma sätt hos mig som de flesta och jag ber inte om ursäkt för att jag inte ”fullkomligt älskade” boken.
En helt okej bok om träskflickan Kya som blev lämnad av familjen vid sjuårsåldern och levar ensam i träskmarkerna och är tvungen att klara sig själv. Jag fascineras självklart över det underbara miljöbeskrivningar av djur och natur samt småkryp och insekter; snäckor, fiskmåsar, grodor och det poetiska språket som låter läsaren uppleva naturen på ett nytt sätt.
Men jag tyckte att mordhistoria var lite onödigt, boken var svårt att komma in och slutet var inte heller trovärdigt.
Alltså var det en känslomässig och fascinerande historia som berör men tyvärr inget som kommer att stanna kvar hos mig.
Denna bok var verkligen en sådan bok som man inte vill lägga ifrån sig. Man vill veta vad som kommer hända den lilla flicka som blir lämnad av sin familj. Hur hon ska överleva i träskmarken. Man får se hur människor behandlar dom som inte är som alla andra. Se hur man kan överleva svek o ändå försöka igen o igen. Hur en liten gest från någon kan vända upponer på någons värld. Boken är spännande med oväntade vändningar och verkligen läsvärd. Och huvudpersonen fångar ens intresse så man bara vill veta mer.
Det här är en bok som nog få har undgått att höra talas om, då det blivit en internationell succé.

Vi får följa Kya Clark som växer upp på 60-talet i träskmarken i North Carolina. Från början lever hon tillsammans med båda sina föräldrar och flera syskon. Men på grund av pappans alkoholproblem och våldsamma beteende, flyttar familjemedlemmarna en efter en. Till slut är det bara Kya och pappa kvar. Tills även han ger sig av och den lilla flickan får klara sig på egen hand, i ett fallfärdigt hus mitt ute i träskmarken.

Kya växer upp och håller sig för sig själv så mycket som möjligt och människorna i stan kallar henne för "Träskflickan".
Så hittas en ung man död och innan polisen ens hunnit slå fast huruvida han blivit mördad eller ej, så vänds människors blickar mot Kya som ställs inför rätta.

Det här är en historia som på många sätt är en kärleksförklaring till naturen, som i boken tillåts vara lika otämjd som Kya själv.

Det är också en bok om relationer: om en trasig familj som omöjligt kan leva tillsammans, om hur vi behandlar människor som inte följer normen, om utsatta grupper som stöttar varandra och om att finna tillit i en värld som inte gjort annat än svikit.

Det här var den bok som såldes mest i USA 2019 och jag hade skyhöga förväntningar på den. Tanken var att jag skulle läsa den som bok men jag tyckte att den var för långsam, framför allt i början, så därför gick jag över till att lyssna på den istället.

Boken är nominerad till Årets Bok 2020 och jag kan till viss del förstå hypen, även om jag personligen tycker att andra böcker förtjänar den mer.
Men att det är en bra och läsvärd bok, det kan man inte komma ifrån!
Denna bok förvånade mig verkligen, gripande och otroligt svår att lägga ifrån sig då jag ville vet mer och mer om Kyas liv.
Boken handlar om träskflickan eller Kya som hon heter egentligen. Hon blir lämnat i träsket av den ena familjemedlemmen efter den andra i det hus de bodde i i våtmarken.
Hon får lära sig i tidig ålder att ta hand om sig själv, måsarna vid stranden och sin far under några år. Det är en gripande berättelse som vi får följa med Kyas uppväxt, kärlek, biologi och ett mål i en domstol. Rekommenderar verkligen denna bok.
Fin bok om en liten tjej som blir lämnad av alla hon älskar. Jättefina beskrivningar av naturen och djuren. Gripande men bitvis lite långtråkig. Det oväntade slutet gjorde att den blev bättre.
För mig tog det ett tag att komma in i boken, men när jag väl gjort det kunde jag inte sluta läsa! Jag blev så berörd av Kya och hennes öde. Boken är vackert skriven och naturen handlingen utspelar sig i beskrivs tydligt. Denna bok är mycket speciell och den är en av de de bästa jag hittils läst i år!
En mycket gripande bok. Min granne kom med boken tårögd och sa varsågod här har du boken , Kya är kvar hos mej.
Jag läste ut boken fort ville veta hur det skulle gå för henne , hade mina aningar men blev överraskad av slutet.
Rekommenderar varmt.
En sådan inlevelse jag fick med denna bok!
Kändes som man var ett med kaya!
Natur upplevelse ända in i själen!
Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Kya blir som liten kvarlämnad i träskmarken där hon växer upp till kvinna alldeles ensam. Hon möter få personer i sin omgivning men en del hjälper så gott de kan. Men en dag möter hon två personer som förändrar hennes liv, en positivt och en negativt...
Den här boken har fått många hyllningar och fått titeln årets bok på många ställen. Jag kan inte riktigt hålla med, boken är bra men den är inte så bra som hyllningarna säger. Naturbeskrivningarna i boken är fina och stämningsfulla och utan dem hade jag inte fortsatt läsa boken. Men jag läser gärna mer av den här författaren
Jag läste ut denna boken i veckan och den är magiskt bra. Att få följa Kya från litet barn till vuxen är en svindlande resa om leder till oväntade saker. Den är allt annat än lätt ute i våtmatmarkerna men med hjälp av naturen, djurlivet och lite vänner klarar man sig långt. En av årets favoriter som jag rekommenderar varmt!
Så många har lovprisat denna bok och jag var naturligtvis undrande vad jag skulle tycka om den. Måste erkänna att jag blev helt fast från början och kunde inte släppa boken. Att få följa den unga flickan Kya, som växte upp ensam i träskmarkerna i North Carolina efter att hon övergivits av sina äldre syskon, sin mamma, sin bror Jodie och slutligen sin pappa, är en fantastisk upplevelse. Hon kallas Träskflickan och anses vara både udda och skrämmande av sin omgivning. Helt otroligt hur denna smarta 7-åring kan klara sig, bo i familjens skjul, utan pengar men med hjälp av faderns båt kan skaffa mat så hon kan överleva. Hon går i skolan bara en dag och vill inte tillbaka, men Tate, som blir hennes vän, lär henne läsa och skriva. Miljön i träskmarkerna är underbart beskriven, så man tycker att man befinner sig där, ser alla fåglar som hon matar, snäckor och fjädrar hon samlar på. I boken blandas känslor av övergivenhet, utsatthet, ensamhet och litet kärlek. Jag ger boken 5/5.
Jag har hört och läst så mycket om den här boken, så förväntningarna var höga. Kanske för höga? För det tog ett tag innan jag kom in i boken, m-e-n sedan tog historien fart fart och jag var fast.
Boken är verkligen en läsupplevelse och en sådan bok som är svår att beskriva, utan behöver just upplevas. Det är gripande berättelse om ensamhet, överlevnad, vänskap, fördomar hemligheter och där naturen har en väldigt viktig betydelse. Det var intressant att läsa om träskmarkerna som var helt okänd miljö för mig.

Det är en slow crime-berättelse och det jag inte gillade med berättelsen var de okompetenta polisens insats. Det var väldigt gripande att läsa om hur alla övergav Kya och att hon inte kunde lita på någon. Det är en historia som kommer stanna kvar.
Efter alla fantastiska recensioner så ville jag verkligen tycka om den här, men för mig var den lite av en besvikelse. Naturskildringarna är visserligen fantastiska och mer eller mindre hela romanen har något mysigt fängslande över sig, men jag tycker att den vill för mycket. Jag känner att Där kräftorna sjunger har svårt att bestämma sig för vilken genre och väg den ska ta samtidigt som jag nästan blir överväldigad av hur mycket läsaren får veta. Boken följer Kya från att hon är barnet till att hon är gammal och däremellan tycks det hända å ena sidan för mycket och å ena sidan för lite. Önskar att jag gillade den mer.
4/5🌟 till ljudboken ”Där Kräftorna Sjunger” av Delia Owens, inläst av Anna Maria Käll. Wow! Jag förstår att den är nominerad till Årets Bok. Kyas livshistoria är sorglig, tragisk men ändå anmärkningsvärd. 🌺 Jag vill inte spoila den för er, men flera har redan läst eller lyssnat på den redan. Det märks att författaren Delia Owens är en naturfantast för miljöbeskrivningarna och språket är poetiska och målande i allra högsta grad. Det enda jag ångrar är att jag inte läste den på originalspråk då jag tror att flera nyanser skulle bryta igenom. Kyas livsöde går iaf raka vägen till läsarens/lyssnarens hjärta. Jag är tacksam för denna upplevelse . 🙏🏼
En mycket gripande bok, där karaktärerna fick läsaren att fastna helt och hållet. Vissa perioder var boken lite seg, men oftast tycker jag att det flöt på bra. En målande och bra beskrivning av karaktärerna och miljön.
Kya lever ensam i träskmarkerna utanför North Carolinas kust. Hennes familj har försvunnit en efter en. Hon bor i ett enkelt skjul och fångar musslor för att överleva. En man hittas död och "träskflickan" misstänks vara inblandad.. Den här boken är så välskriven och fängslande, den beskriver ensamhet och utsatthet så att det svider i själen. Jag älskar beskrivningen av naturen och djurlivet i träsket. Det är den bästa bok jag läst hittills i år.
Jag sällar mig till hyllningskören! Vilken bok! Förväntningarna var skyhöga och rädslan för besvikelse lika stor efter att ha läst mängder med hyllningar.

Jag blev inte besviken. Vilka miljöbeskrivningar och vilken fin berättelse om akta, ”Träskflickan”, som lämnas ensam kvar i träsket av sin familj. Vi får följa en kamp för överlevnad, utanförskap och kärlek.

Så fin historia! Jag skulle kunna läsa den om och om igen.
Fantastisk skildring av ett livsöde som pendlar mellan hopp och förtvivlan. Det bästa med boken är språket och de nästan poetiska miljöbeskrivningarna. Jag trodde aldrig att jag skulle sitta och dagdrömma om att ha ett litet skjul i north Carolinas träskmarker, men skildringarna är ljuvliga!
Det finns även en röd tråd av spänning i boken som jag uppskattar, och (utan att avslöja för mycket) så älskar jag slutet!
Underbar bok! Varm och känslosam och samtidigt en tillbakablick till 40- och 50-talets USA. Omöjlig att lägga bort!
Där kräftorna sjunger bjuder på fantastiska miljöbeskrivningar av träsklandet där huvudpersonen Kya bor. Jag älskar att naturen känns som huvudpersonen, och det märks att författaren är zoolog. Tyvärr föll själva handlingen lite platt och karaktärerna kändes inte levande för mig. Särskilt Kyas kärleksintressen var väldigt tvådimensionerade och stereotypiska.
Detta är på riktigt en bok man inte kan lägga ifrån sig. Det är jättespännande att få följa med på “träskflickans” spännande livsresa
En bok du inte kan lägga ifrån dig! Boken handlar om en "annorlunda" familj som lever i träskmarken. Den yngsta flickan, träskflickan, blir lämnad ensam och kämpar för att hålla sig vid liv. Hon är ensam och utsatt, men det finns människor som hjälper henne och vänskapen är mycket fint beskriven. Flickan studerar växter och djur som finns runtomkring och naturskildringarna är underbara och man lär sig massor. Men alla är inte vänliga i den lilla staden och den unga kvinnan får kämpa ..... En bok som stannar kvar länge i ens tankar!
Den bästa boken jag läst hittills 2020. Gripande öde där man får följa ”Träskflickan”. Varje dag är en kamp för överlevnad där hon även kämpar mot starka känslor som ensamhet. Jag gillar språkbruket i boken och man lär sig massor om djur och växter i våtmarken när man läser den.
Väldigt vacker och gripande berättelse som stannar kvar i ens tankar långt efter att läsningen avslutats. Om utsattheten hos en ensam ung kvinna men också om hennes mod och styrka.
Rekommenderar denna bok varmt! Den är gripande, sorglig, poetisk, vacker och har en oförglömlig huvudperson och underbara naturbeskrivningar. Den handlar om en flickas uppväxt på egen hand i våtmarkerna i North Carolina. Läs den!
Var lite rädd att bli besviken efter att boken blivit så hyllad. Men jag hade inte behövt oroa mig. Jag älskade den. För porträttet av "träskflickan" som tidigt lämnas att klara sig alldeles ensam i våtmarkerna. För de fantastiska miljöerna. För beskrivningarna av det sociala spelet. För den vackra kärlekshistorien. Och slutet - ja, det bär jag fortfarande med mig.
En helt underbar roman som jag tyckte mycket om för dess skildring av träskflickan Kya och hennes annorlunda, ensamma liv i våtmarkerna. I princip lämnas hon ensam som 6-åring, när den ena efter den andra i familjen lämnar henne och den försupna, aggressiva pappan. Det är en fascinerande beskrivning av det speciella djurlivet och naturen Kya lever i, men ännu mer spännande är det att få veta hur hon lär sig klara sig själv, eftersom hon är utstött och föraktad av alla andra runtomkring - hon är ju bara ett barn. Och hur det kommer att påverka henne hela livet. Den är välskriven, poetisk och innehåller dessutom ett mord, men den biten intresserar mig inte lika mycket.
Jag kan bara säga: Läs den!
Var så rädd att bli besviken då boken hyllats så oerhört.

Men vilken bok! Smärtsam, ensamhet, fantastiskt språk, miljöbeskrivningar, persongalleri. Jag satt med i båten när Kya for fram i träsket och jag såg eldflugorna dansa.

Boken är en pärla, en juvel, och jag längtade tillbaka varje gång jag inte hade boken i min hand. En fenomenal bok!!
Den här boken har allt! Det är en historia om överlevnad, utanförskap, fördomar, hopp, förtvivlan, kärlek och ett mystiskt dödsfall. Jag älskade boken och det kändes nästan som om jag hade varit i North Carolinas träskmarker när boken var färdigläst.
Handling:
”Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”
Åh en fantastisk bok. Ville inte lägga ifrån mej den. Flicka 7 år blir lämnad ensam i träskmarker North Caroline. Först lämnar mamman skjulet och sen syskonen. En äldre bror Jodie har under första barndomsåren gett Kya massor av knep och trix att klara sej. Även ifrån en våldsam pappa. Kya är stark och nyfiken och följer naturens och djurens liv i detalj.Författaren är zoolog och det använder hon sej av i texten så det blir magiskt och intressant. Skickligt presenterad genom Kya. Utsatthet men mod och styrka.Lyser igenom hela boken.Inte rädd för ensamheten men rädd och orolig bland människor som sprider dåliga rykten. Hon går under namnet Träskflickan. Kärleken kommer det finns människor som vill hjälpa på olika sätt. Kya blir övergiven gång på gång.Drabbad av människors fördomar och rädsla.
En sån fängslande bok och en bladvändare.

En tjej vid 7 års ålder förlorar sin familj som bara sticker ifrån henne, dom bor vid ett träsk och hon blir senare kallad "träskflickan". Hon förblir ensam och är van att alla bara lämnar henne, även kärleken.

Senare i boken blir hon anklagad för mord och blir en jobbig stund för henne, hon har även börja lära sig att läsa och skriva då hon bara gick i skolan en enda dag.

Denna bok borde alla läsa!
Det här är absolut min favorit bok, den bästa boken jag läst och kunde inte läsa någon ny på flera dagar då jag endast hade denna boken i huvudet i fler dagar.
Det här var en bok som jag verkligen inte kunde sluta läsa.

De allra största fördelarna med den är beskrivningarna, främst av träskmarkerna, som jag skulle vilja se med egna ögon, men även det lilla samhället Barkley Cove.

Jag lider verkligen med Kya rakt igenom boken, hur alla människor bara lämnar henne och inte bryr sig hur det går för henne, människor som säger sig älska henne, men också myndighetspersoner som borde jobba för hennes bästa.

Utav de två delarna som boken är indelad i så gillar jag den första bäst, men allting förklaras och byggs samman väldigt bra i andra delen. Däremot hade jag föredragit om inte det sista kapitlet hade varit med, eller i alla fall delar av det.
En så vacker och gripande berättelse där tårar är nära och ibland rinner över. En av de bästa böcker jag läst.
Kya Clark lever med sin familj i ett skjul men en efter en så överger de henne. Till slut står Kya själv , bara barnet , o ska försöka överleva Man får följa Kya till vuxen ålder. När en quarterback hittas mördad i träsket så blir Kya misstänkt. Byborna kallar Kya för träskflickan. Detta är en bok om utanförskap, kärlek , hopp o överlevnad Så fint detaljerad. Underbara beskrivningar. Helt sagolik. Rekommenderar verkligen denna.
Där kräftorna sjunger av Delia Owens.
Boken handlar om Kya Clark som av olika anledningar växer upp och lever helt själv i utkanten av en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne "Träskflickan". Kya är mycket mer bildad än vad folk tror, hon vet mer om våtmarken och djurlivet där än de flesta.
När en ung man hittats död i träsket blir Kya huvudmisstänkt och en mordutredning inleds.

Jag tycker mycket om den här boken. Miljöbeskrivningarna är magiska. Det är svårt att inte känna empati med Kya som ständigt för klara sig själv och som upplever många svek.
En av de nominerade till årets bok 2020.
Vilken bok! Vilken debutroman! Vilken pärla! Vilken läsupplevelse!

”Där kräftorna sjunger” var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen och jag tillhör en av dem med råge.

En bok som berör och som jag kommer minnas länge!
En fantastisk bok, med ett underbart språk och beskrivningar som gjorde att man verkligen levde sig in i historien samt platsen.
En bok som tankarna ofta vandrar tillbaka till. Förstår verkligen att den är nominerad till Årets bok.
Jag har väldigt blandade känslor för denna boken, den innehåller både saker som jag avskyr (väldigt mycket miljöbeskrivningar, finns inget värre för mig då jag har väldigt svårt att se bilder framför mig) men också saker jag älskar att läsa om som den amerikanska södern och starka kvinnliga karaktärer.
I och med den stora hypen kring denna boken och hur bra rating den har på goodreads (4.48!) så förväntade jag mig mer. Jag var framförallt missnöjd med slutet som kändes lite märkligt och ganska framtvingat.
Oj oj oj ! Jag blev helt knockad av denna helt otroliga bok! Trodde nog inte den var så bra som många skrev men det var den!! Avis på alla som har den kvar att läsa .
En tredjedel in i boken tänkte jag "ja, men den här är ju bra men förstår inte hypen" men herregud. V i l k e n bok! Jag veet, tröttsamt att läsa ännu en hyllande recension men det går inte att göra något annat. Detta är utan tvekan en av de bättre böckerna jag har läst under året.
Och efter att ha läst många böcker som utspelat sig i karga miljöer var det roligt att helt byta plats och hamna i ett träsk istället.
Boken är fylld av hopp, sorg, kärlek, ensamhet och spänning. Rakt upp och ner en underbar historia som jag tror alla hade gillat.
En mycket fin bok om kärleken till naturen och att leva i det fria. Men också en mycket sorglig bok om isolering, om att vara utstött och inte våga lita på någon. Definitivt en utav de bästa böckerna jag läst i år.
Kya Clark växer upp i North Carolinas våtmarker. Hennes familj är fattig och hennes pappa har problem med alkoholen. Först mamman och sedan syskonen flyr från hemmet när Kya bara är sex år. Senare försvinner även pappan och Kya får klara sig helt ensam. En sidohandling till detta är att flera år senare kommer en av byns söner att ramla (eller bli knuffad?) nerför ett brandtorn.

Jag tycker om att följa Kyas uppväxt och hur hon tyr sig till naturen. Hon är rädd för människor, dels för att de vill henne illa och dels för att de alltid försvinner. Byborna kallar henne med avsmak för Träskflickan och de få hon kommer att lita på sviker.

Hur formas ett barn som växer upp i ensamhet? Vad krävs det för att överleva? Det här är en roman som redan har fått många lovord och som även jag verkligen rekommenderar.
Att läsa en bok som hyllats av många och fått stående ovationer är lite laddat. Det är inte alltid som jag delar åsikt med den stora massan. Här gör jag det. Vilken roman och vilken historia! Berättelsen om träskflickan som överges av hela sin familj är förstås helt osannolik. Hon växer upp i våtmarken utanför en liten by i North Carolina. Kya, som hon heter, går inte i skola och har ytterst få sociala kontakter. När hon blir större får hon två relationer med killar; Tate som försvinner iväg för att plugga ( men som också var den som lär henne att läsa ) och den snygga quarterbacken Chase, ett förhållande som bara finns i smyg för omvärlden. Samma Chase som en dag hittas död i våtmarken och vars död får förödande konsekvenser för Kya. Jag rekommenderar varmt denna bok.
En fantastisk bok som håller en fast ända till sista ordet. En riktigt fängslande historia skriven med ett vackert språk.
Jag ger boken 3,5 stjärnor. Jag vet inte om jag hade för höga förväntningar eller om det bara var en helt ok bok.
Miljöbeskrivningarna är fantastiska och man lär sig om den del och tid i USA man kanske inte visste om.
Helt klart en läsvärd ok.
Utanför en liten by i våtmarken tillsammans med vilda djur och en fantastisk natur bor Kya Clark. Kya har under nästan hela sitt liv fått klara sig själv när hon redan som liten blev lämnad ensam av alla i sin familj och fick tidigt lära sig att hålla sig undan alla andra som försökte komma henne nära. Framförallt från byborna, de som alltid kallat henne för ”träskflickan” och under flera år spridit elaka rykten om henne. De är inte heller sena med att anklaga henne för mord när stadens mest eftertraktade man Chas Andrews hittas död ute i våtmarken.
-
Jajamän jag kan verkligen förstå varför det här har blivit en riktig snackis och jag kan inte annat än att stämma in i hyllningskören! Gillade SÅ mycket och skulle varken bli förvånad eller besviken om Där kräftorna sjunger tar hem priset för årets bok. Jag blev så berörd under tiden jag läste och framförallt av Kyas längtan efter att inte behöva vara ensam. En längtan som också leder till en rädsla över att ännu en gång bli lämnad, det är så påtagligt och känns verkligen i hjärtat. Och miljöbeskrivningarna, det är så vackert tack vare Delias sätt att skriva på som gör det lätt att se allt framför sig, som den magiska naturen som Kya rör sig i. Har nog inte ett endaste ont ord att säga om denna. Du som inte har läst, lyllos dig! – du har en jättefin läsning framför dig.
Vilken bok, den bästa boken jag läst iår och jag förstår varför många tror och vill att denna bok ska vinna årets bok.
Språket, miljöerna, uppbyggnaden och känslan i kroppen när man en läser boken ja allt är så himla bra och jag vill inte sluta läsa! ♥️
En fantastisk bok som jag inte ville skulle ta slut. En otrolig berättelse med målande miljöbeskrivningar och ett vackert språk.
Kya, som byborna i staden som hon växer upp utanför, kallar Träskflickan, lever ensam med naturen. Det går elaka rykten om henne och hon kopplas snabbt samman till ett dödsfall som sker i närheten av där hon bor. En mordrättegång inleds och läsaren får följa händelseutvecklingen.

Jag förstår varför denna bok blivit så hyllad, varför så många blivit så omtumlade, så inkännande med Kya och så bedrövade och lyckliga på samma gång. Det här är en alldeles fantastisk berättelse som skildrar fördomars fula tryne och trösten och friden som naturen kan ge för att läka. Hur livet fortgår utifrån livsval och prioriteringar, hur ensamheten påverkar och formar människor och hur ens kall efter det som känns rätt aldrig kan tryckas undan. Jag är djupt rörd och tagen av denna vackra skildring och känner, nu när jag har läst ut boken, en stor saknad. Den här boken berör och kommer stanna kvar hos mig länge.
Spänning kärlek ensamhet natur Skön avkoppling att läsa
Bokens handling utspelar sig i ett träsk där mycket drama och den tuffa vardagen beskrivs handlar om en flicka som blir lämnad av sina syskon och föräldra ofrivilligt i träsket i huset som på egen hand måste komma på hur man överlever och hur hon hanterar livet Hon möter kärleken och det blir komplikationer Allt är inte vad det ser ut
Skön spännande läsning med drama
Mitt mamma hjärta blöder. Jag vill hoppa in i boken & ta hand om den lilla tösen. Fantastiskt språk & sånt djup. Jag kan förstå att den har blivit så poppis för den är bra. "Där det vilda fortfarande är vilt" är en mening från boken som fångar mig. Det är så Kya är. Det är så hon ska få vara. Det är så hon alltid kommer vara.
Jag har väldigt länge svårt att se vad folk gillar/älskar med den här berättelsen. I normala fall hade jag gett upp den för längesen. Tack vare att det skulle bokcirklas om den så har jag läst klart den och det är jag nu glad för.

Jag tycker att mordgåtedelen hade kunnat strykas helt och att det bara hade varit en berättelse om Kya och hur hon överlever och börjar leva i våtmarkerna. Men jag kan förstå att det drar lite fler läsare att slänga med en mordgåta.

Det slutet som får mig att ge boken en mycket stark 3:a i betyg. Det tar alldeles för lång tid innan jag fastnar i boken (= ca sista 50 sidorna) för att sen ska få ett bättre betyg. Som sagt det var endast bokcirklandet som fick mig att läsa klart boken.
Romanen utspelar sig i våtmarkerna utanför North Carolinas kust på 1950-1970 talet. Dom kallar henne Träskflickan. Huvudpersonen Kya är bara ett barn när hon tvingas överleva ute i våtmarken på egen hand. Mamman är den första att lämna familjen efter att ha levt i åratal i ett förhållande med den den alkoholiserade pappan till barnen som ofta misshandlade både henne och även barnen. Det var en tuff tid och syskonen gav sig av för att försöka få ett bättre liv än det som dom levde i den fattiga tillvaron i den öde våtmarken. Till sist var det bara Kya ensam kvar i det fallfärdiga skjulet där hon överlevde genom att sälja rökt fisk och musslor till Jumpin i båtmacken. I tonåren inleder Kya ett förhållande med en pojke från staden, Chase. Han lovade henne att de skulle gifta sig och bygga ett liv tillsammans, men allt visar sig vara ett luftslott byggt på falska lögner. Sveket drabbar henne hårt och hon beslutar sig för att aldrig mer lita på människor igen. Det är till sist bara naturen och de kringvarande måsarna som återstår för Kya att leva för. Tate, pojken som hon växte upp med, som från början var storebror Jodies kamrat vinner hennes förtroende och något som börjar kännas som kärlek vågar slå rot inom henne igen. Tate befinner sig en bit på avstånd från Kya, men alltid nära i hjärtat. Den här romanen berörde mig djupt, vissa partier väldigt starkt. Det är en roman som lämnar avtryck och leder till vidare reflektioner om familj, samhället och människors förmåga att döma ut människor som inte passar in i gängse normer. Det är en skildring av, och hyllning till människor som vågar gå sin egen väg.
Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Herregud vilken debut! Otrolig! Historien om träskflickan bör alla läsa. Jättevackert språk, med vacker beskrivning av natur och känslor. Får en verkligen att känna. Kärlekshistorien är rå, smärtsam, ärlig och verklig. Nästan så att mordmysteriet inte hade behövts för att boken var redan så bra.
Det här är en fantastisk bok! blandning av thriller och skönlitteratur. berättelsen om flickan kommer leva kvar lönge i mig, och jag ser framemot fler böcker av författaren
I Där kräftorna sjunger av Delia Owens får vi följa Kya under hennes uppväxt i ett träskområde i USA. Trots livet i en dysfunktionell familj så hittar Kya sätt att överleva genom naturen och några få vänner. Boken handlar om utanförskap, fördomar, naturens helande kraft och kärlek. Den mordutredning som går som en röd tråd i boken avslutas med en klurig twist.
Boken är skriven ganska rakt på sak. Inga krusiduller utan vi följer Kyas liv kronologiskt. Boken är en riktig bladvändare som höll mig vaken många timmar. Det bästa jag läst på mycket länge.
Wow!! Wow!! Wow!! Jag är djupt tagen!! En sån fantastisk berättelse, såå vacker och fängslande. Författaren har ett vackert och målande språk. Hon levandegör den säregna natur som träskmarken utgör. Det faktum att jag i höstas reste runt i North Carolina och bodde ett par nätter i staden Chapel Hill, förstärker läsupplevelsen. Och får mig att längta tillbaka. Nu fick jag uppleva träskmarken tillsammans med Kya och jag tycker så mycket om henne. Det känns så himla tomt när historien är till ända och jag konstaterar att jag är drabbad av bokbaksmälla/boksmälla. Jag tror faktiskt att jag så småningom kommer läsa om den. Lyllos alla som ännu inte läst den här pärlan!! Jag ger utan tvekan den här storslagna romanen ☕☕☕☕☕.
Läste precis klart Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Detta blev snabbt en av mina favoriter hittills i år. Språket och beskrivningarna fångade mig och jag kommer inte glömma Kya på länge
Där kräftorna sjunger är en bladning mellan en långsam thriller och en berättelse om en unga kvinnas kamp att överleva ensam, samtidigt som det är en fenomenal hyllning till naturen. Kya Clark tvingas leva ensam när en efter en av hennes familjemedlemmar lämnar henne ensam i våtmarken. Byborna börjar kalla henne "Träskflickan" och till slut har hon enbart måsarna och naturen till vänner. När en bybo, Chase Andrews, hittas mördar, faller lotten direkt på att det är hon som ligger bakom mordet.

Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna recensera den här boken utan att bara höja den till skyarna som den redan har gjorts. Owens och översättares fantastiska språk är så magnifikt att det är första gången på länge jag verkligen läst något sakta för att få alla ord att sjunka ner. Författarens miljöbeskrivningar är otroliga, och samtidigt som det är fiktion så döljer sig biologi och zoologi i texten som gör att du lär dig lite hela tiden om både våtmarken, men även dess invånare. Det bildas en respekt för de djur som lever där. Jag vill bli zoolog nu.

Språket är så fantastiskt att jag vill bara slut skriva den här recensionen och påbörja boken på nytt, så mycket älskade jag den. Och för en person som sällan läser om en bok, så är det ett väldigt högt betyg. Dikterna i boken fick mig att vilja börja läsa poesi, men bara poesi av Amanda Hamilton. Jag vill rama in dikten Eldflugan och läsa den om och om igen.

Huvudpersonen, Kya, och resterande av karaktärerna är så fulländade att de känns som personer som måste leva på riktigt. Jag kan inte för mitt liv förstå hur det kunde vara intressant att följa Kya och mata måsarna, men jag njöt varenda sekund. Thrillerinslaget av boken gav den extra kryddan för att hålla tempot uppe i boken och det var i precis rätt tillfällen som de små snuttarna av detektivarbete kom.

Vad gäller själva handlingen så är det bara mer än en ensam ung kvinnas kamp om överlevnad och ett mord. Det handlar om utanförskap, rasism, sexism och hur fördomar kan spegla människors val något oerhört. Om hur rykten kan göra så att en persons liv blir helt annorlunda.

Har du inte blivit övertygad om att läsa den redan, så hoppas jag att du ändå ger den en chans. Den är värd alla lovord som har sagt om den. Och vinner inte Där kräftorna sjunger Årets Bok 2020 kommer jag bli oerhört besviken.
Jag kan förstå att vissa inte tyckt om den här boken. Den är lite speciell precis som huvudkaraktären är. Lite udda, man vet inte riktigt vad den ska leda till eller vad som egentligen är meningen med berättelsen. Men jag gillade den här stenhårt!
Boken handlar om Kya eller ”Träskflickan” som hon också kallas. Den handlar om hennes liv. Från att hon var barn och blev lämnad av sin mor som satte djupa spår till att hon överlever ensam mot alla odds relativt isolerad i sitt träsk. Hon hittar glädje och gemenskap i att studera den underbara naturen och alla djuren runt omkring henne. Träsket blir hennes familj och hennes trygghet. Samtidigt som man får följa Kyas liv får vi parallellt följa en annan tidslinje där stans älsklingspojk dör och en utredning för mord följer. I helhet är boken en berättelse om fördomar och ensamhet. Att känna sig övergiven och att åter igen försöka hitta ett sätt att öppna sitt hjärta och börja lita på folk.
Det jag älskar mest med boken är kyas unikhet och den fantastiksa miljöbeskrivningen. Boken utspelar sig under 50- och 60-talet i North Carolina, USA och jag tycker att tidsandan och kulturen når fram till läsaren på ett troget sätt även i den svenska översättningen.
Den enda jag inte gillade med boken var slutet. Det va inget direkt fel på det och handlingsmässigt funkar det. Men jag tror att boken hade känts ännu bättre och mer kraftfull om slutet skrivits på ett lite snyggare sätt.
Den här boken har hypats överallt där jag sett den. Och visst är den bra, men lite väl dyster för min smak. Men absolut mycket välskriven och läsvärd!
När du läser denna roman så är du där, i träsken i North Carolina, bland sand och djur. Historien är ganska tragisk men ändå fantastisk. Jag älskade den!