Där kräftorna sjunger

Where the crawdads sing
Delia Owens

Kya Clark bor ensam utanför en liten stad och lever i ett med naturen. Hon kallas för Träskflickan och det har sedan länge spridits elaka och osanna rykten om henne. När en död kropp hittas blir Kya genast misstänkt. En mordutredning påbörjas, och snart uppdagas det vem Kya egentligen är.

16 utgåvor
Välj utgåva
Where the Crawdads SingEngelska - Inbunden
ISBN: 9781472154644
Where The Crawdads SingEngelska - Inbunden
ISBN: 9780735219090
Where the Crawdads SingEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780593103036
Where the Crawdads SingEngelska - Pocket
ISBN: 9780593085851
Where the Crawdads SingEngelska - Pocket
ISBN: 9781472154668
Where The Crawdads SingEngelska - Pocket
ISBN: 9781984827616
Where the Crawdads SingEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780593105412
Where the Crawdads SingEngelska - E-bok
ISBN: 9780735219113
Where the Crawdads SingEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780525640394
Where the Crawdads SingEngelska - E-bok
ISBN: 9781472154637
Where the Crawdads Sing by Delia OwensEngelska - Okänt
ISBN: 9781472154651
Där kräftorna sjungerSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137154831
Owens Delia Där Kräftorna Sjunger (Bok)Svenska - Pocket
ISBN: 9789137157726
Där kräftorna sjungerSvenska - E-bok
ISBN: 9789137155067
Där kräftorna sjungerSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178275625
Denna bok förvånade mig verkligen, gripande och otroligt svår att lägga ifrån sig då jag ville vet mer och mer om Kyas liv.
Boken handlar om träskflickan eller Kya som hon heter egentligen. Hon blir lämnat i träsket av den ena familjemedlemmen efter den andra i det hus de bodde i i våtmarken.
Hon får lära sig i tidig ålder att ta hand om sig själv, måsarna vid stranden och sin far under några år. Det är en gripande berättelse som vi får följa med Kyas uppväxt, kärlek, biologi och ett mål i en domstol. Rekommenderar verkligen denna bok.
Betyg 4
Fin bok om en liten tjej som blir lämnad av alla hon älskar. Jättefina beskrivningar av naturen och djuren. Gripande men bitvis lite långtråkig. Det oväntade slutet gjorde att den blev bättre.
Betyg 5
För mig tog det ett tag att komma in i boken, men när jag väl gjort det kunde jag inte sluta läsa! Jag blev så berörd av Kya och hennes öde. Boken är vackert skriven och naturen handlingen utspelar sig i beskrivs tydligt. Denna bok är mycket speciell och den är en av de de bästa jag hittils läst i år!
En mycket gripande bok. Min granne kom med boken tårögd och sa varsågod här har du boken , Kya är kvar hos mej.
Jag läste ut boken fort ville veta hur det skulle gå för henne , hade mina aningar men blev överraskad av slutet.
Rekommenderar varmt.
Jag läste ut denna boken i veckan och den är magiskt bra. Att få följa Kya från litet barn till vuxen är en svindlande resa om leder till oväntade saker. Den är allt annat än lätt ute i våtmatmarkerna men med hjälp av naturen, djurlivet och lite vänner klarar man sig långt. En av årets favoriter som jag rekommenderar varmt!
Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Kya blir som liten kvarlämnad i träskmarken där hon växer upp till kvinna alldeles ensam. Hon möter få personer i sin omgivning men en del hjälper så gott de kan. Men en dag möter hon två personer som förändrar hennes liv, en positivt och en negativt...
Den här boken har fått många hyllningar och fått titeln årets bok på många ställen. Jag kan inte riktigt hålla med, boken är bra men den är inte så bra som hyllningarna säger. Naturbeskrivningarna i boken är fina och stämningsfulla och utan dem hade jag inte fortsatt läsa boken. Men jag läser gärna mer av den här författaren
En sådan inlevelse jag fick med denna bok!
Kändes som man var ett med kaya!
Natur upplevelse ända in i själen!
Så många har lovprisat denna bok och jag var naturligtvis undrande vad jag skulle tycka om den. Måste erkänna att jag blev helt fast från början och kunde inte släppa boken. Att få följa den unga flickan Kya, som växte upp ensam i träskmarkerna i North Carolina efter att hon övergivits av sina äldre syskon, sin mamma, sin bror Jodie och slutligen sin pappa, är en fantastisk upplevelse. Hon kallas Träskflickan och anses vara både udda och skrämmande av sin omgivning. Helt otroligt hur denna smarta 7-åring kan klara sig, bo i familjens skjul, utan pengar men med hjälp av faderns båt kan skaffa mat så hon kan överleva. Hon går i skolan bara en dag och vill inte tillbaka, men Tate, som blir hennes vän, lär henne läsa och skriva. Miljön i träskmarkerna är underbart beskriven, så man tycker att man befinner sig där, ser alla fåglar som hon matar, snäckor och fjädrar hon samlar på. I boken blandas känslor av övergivenhet, utsatthet, ensamhet och litet kärlek. Jag ger boken 5/5.
Efter alla fantastiska recensioner så ville jag verkligen tycka om den här, men för mig var den lite av en besvikelse. Naturskildringarna är visserligen fantastiska och mer eller mindre hela romanen har något mysigt fängslande över sig, men jag tycker att den vill för mycket. Jag känner att Där kräftorna sjunger har svårt att bestämma sig för vilken genre och väg den ska ta samtidigt som jag nästan blir överväldigad av hur mycket läsaren får veta. Boken följer Kya från att hon är barnet till att hon är gammal och däremellan tycks det hända å ena sidan för mycket och å ena sidan för lite. Önskar att jag gillade den mer.
Jag har hört och läst så mycket om den här boken, så förväntningarna var höga. Kanske för höga? För det tog ett tag innan jag kom in i boken, m-e-n sedan tog historien fart fart och jag var fast.
Boken är verkligen en läsupplevelse och en sådan bok som är svår att beskriva, utan behöver just upplevas. Det är gripande berättelse om ensamhet, överlevnad, vänskap, fördomar hemligheter och där naturen har en väldigt viktig betydelse. Det var intressant att läsa om träskmarkerna som var helt okänd miljö för mig.

Det är en slow crime-berättelse och det jag inte gillade med berättelsen var de okompetenta polisens insats. Det var väldigt gripande att läsa om hur alla övergav Kya och att hon inte kunde lita på någon. Det är en historia som kommer stanna kvar.
4/5🌟 till ljudboken ”Där Kräftorna Sjunger” av Delia Owens, inläst av Anna Maria Käll. Wow! Jag förstår att den är nominerad till Årets Bok. Kyas livshistoria är sorglig, tragisk men ändå anmärkningsvärd. 🌺 Jag vill inte spoila den för er, men flera har redan läst eller lyssnat på den redan. Det märks att författaren Delia Owens är en naturfantast för miljöbeskrivningarna och språket är poetiska och målande i allra högsta grad. Det enda jag ångrar är att jag inte läste den på originalspråk då jag tror att flera nyanser skulle bryta igenom. Kyas livsöde går iaf raka vägen till läsarens/lyssnarens hjärta. Jag är tacksam för denna upplevelse . 🙏🏼
En mycket gripande bok, där karaktärerna fick läsaren att fastna helt och hållet. Vissa perioder var boken lite seg, men oftast tycker jag att det flöt på bra. En målande och bra beskrivning av karaktärerna och miljön.
Betyg 5
Kya lever ensam i träskmarkerna utanför North Carolinas kust. Hennes familj har försvunnit en efter en. Hon bor i ett enkelt skjul och fångar musslor för att överleva. En man hittas död och "träskflickan" misstänks vara inblandad.. Den här boken är så välskriven och fängslande, den beskriver ensamhet och utsatthet så att det svider i själen. Jag älskar beskrivningen av naturen och djurlivet i träsket. Det är den bästa bok jag läst hittills i år.
Var ska man börja? Vilken debutroman!
Det här en fantastisk berättelse om överlevnad, hopp och kärlek. Boken är välskriven och man känner genomgående av författarens kärlek för djur och natur, vilka hon skildrat på ett otroligt fint sätt.

Boken berörde mig verkligen och när jag precis hade läst ut den kände jag att den var en solklar femma. Nu när jag har fått smälta den lite känner jag mig dock inte lika säker. Eftersom boken hade både ups and downs får den inte full pott.
Betyg 5
Jag sällar mig till hyllningskören! Vilken bok! Förväntningarna var skyhöga och rädslan för besvikelse lika stor efter att ha läst mängder med hyllningar.

Jag blev inte besviken. Vilka miljöbeskrivningar och vilken fin berättelse om akta, ”Träskflickan”, som lämnas ensam kvar i träsket av sin familj. Vi får följa en kamp för överlevnad, utanförskap och kärlek.

Så fin historia! Jag skulle kunna läsa den om och om igen.
Fantastisk skildring av ett livsöde som pendlar mellan hopp och förtvivlan. Det bästa med boken är språket och de nästan poetiska miljöbeskrivningarna. Jag trodde aldrig att jag skulle sitta och dagdrömma om att ha ett litet skjul i north Carolinas träskmarker, men skildringarna är ljuvliga!
Det finns även en röd tråd av spänning i boken som jag uppskattar, och (utan att avslöja för mycket) så älskar jag slutet!
Underbar bok! Varm och känslosam och samtidigt en tillbakablick till 40- och 50-talets USA. Omöjlig att lägga bort!
Betyg 3
Där kräftorna sjunger bjuder på fantastiska miljöbeskrivningar av träsklandet där huvudpersonen Kya bor. Jag älskar att naturen känns som huvudpersonen, och det märks att författaren är zoolog. Tyvärr föll själva handlingen lite platt och karaktärerna kändes inte levande för mig. Särskilt Kyas kärleksintressen var väldigt tvådimensionerade och stereotypiska.
Detta är på riktigt en bok man inte kan lägga ifrån sig. Det är jättespännande att få följa med på “träskflickans” spännande livsresa
En bok du inte kan lägga ifrån dig! Boken handlar om en "annorlunda" familj som lever i träskmarken. Den yngsta flickan, träskflickan, blir lämnad ensam och kämpar för att hålla sig vid liv. Hon är ensam och utsatt, men det finns människor som hjälper henne och vänskapen är mycket fint beskriven. Flickan studerar växter och djur som finns runtomkring och naturskildringarna är underbara och man lär sig massor. Men alla är inte vänliga i den lilla staden och den unga kvinnan får kämpa ..... En bok som stannar kvar länge i ens tankar!
Betyg 5
Den bästa boken jag läst hittills 2020. Gripande öde där man får följa ”Träskflickan”. Varje dag är en kamp för överlevnad där hon även kämpar mot starka känslor som ensamhet. Jag gillar språkbruket i boken och man lär sig massor om djur och växter i våtmarken när man läser den.
Väldigt vacker och gripande berättelse som stannar kvar i ens tankar långt efter att läsningen avslutats. Om utsattheten hos en ensam ung kvinna men också om hennes mod och styrka.
Rekommenderar denna bok varmt! Den är gripande, sorglig, poetisk, vacker och har en oförglömlig huvudperson och underbara naturbeskrivningar. Den handlar om en flickas uppväxt på egen hand i våtmarkerna i North Carolina. Läs den!
Var lite rädd att bli besviken efter att boken blivit så hyllad. Men jag hade inte behövt oroa mig. Jag älskade den. För porträttet av "träskflickan" som tidigt lämnas att klara sig alldeles ensam i våtmarkerna. För de fantastiska miljöerna. För beskrivningarna av det sociala spelet. För den vackra kärlekshistorien. Och slutet - ja, det bär jag fortfarande med mig.
En helt underbar roman som jag tyckte mycket om för dess skildring av träskflickan Kya och hennes annorlunda, ensamma liv i våtmarkerna. I princip lämnas hon ensam som 6-åring, när den ena efter den andra i familjen lämnar henne och den försupna, aggressiva pappan. Det är en fascinerande beskrivning av det speciella djurlivet och naturen Kya lever i, men ännu mer spännande är det att få veta hur hon lär sig klara sig själv, eftersom hon är utstött och föraktad av alla andra runtomkring - hon är ju bara ett barn. Och hur det kommer att påverka henne hela livet. Den är välskriven, poetisk och innehåller dessutom ett mord, men den biten intresserar mig inte lika mycket.
Jag kan bara säga: Läs den!
Var så rädd att bli besviken då boken hyllats så oerhört.

Men vilken bok! Smärtsam, ensamhet, fantastiskt språk, miljöbeskrivningar, persongalleri. Jag satt med i båten när Kya for fram i träsket och jag såg eldflugorna dansa.

Boken är en pärla, en juvel, och jag längtade tillbaka varje gång jag inte hade boken i min hand. En fenomenal bok!!
Jag älskade den här boken! Jag ville bara lyssna klart på den med en gång för att den var så spännande, men den väckte även arga känslor med tanke på orättvisan som Kya har fått vara med om. Den här boken kan jag tipsa om till alla, speciellt om man gillar mysterier.
Den här boken har allt! Det är en historia om överlevnad, utanförskap, fördomar, hopp, förtvivlan, kärlek och ett mystiskt dödsfall. Jag älskade boken och det kändes nästan som om jag hade varit i North Carolinas träskmarker när boken var färdigläst.
Handling:
”Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”
Åh en fantastisk bok. Ville inte lägga ifrån mej den. Flicka 7 år blir lämnad ensam i träskmarker North Caroline. Först lämnar mamman skjulet och sen syskonen. En äldre bror Jodie har under första barndomsåren gett Kya massor av knep och trix att klara sej. Även ifrån en våldsam pappa. Kya är stark och nyfiken och följer naturens och djurens liv i detalj.Författaren är zoolog och det använder hon sej av i texten så det blir magiskt och intressant. Skickligt presenterad genom Kya. Utsatthet men mod och styrka.Lyser igenom hela boken.Inte rädd för ensamheten men rädd och orolig bland människor som sprider dåliga rykten. Hon går under namnet Träskflickan. Kärleken kommer det finns människor som vill hjälpa på olika sätt. Kya blir övergiven gång på gång.Drabbad av människors fördomar och rädsla.
En sån fängslande bok och en bladvändare.

En tjej vid 7 års ålder förlorar sin familj som bara sticker ifrån henne, dom bor vid ett träsk och hon blir senare kallad "träskflickan". Hon förblir ensam och är van att alla bara lämnar henne, även kärleken.

Senare i boken blir hon anklagad för mord och blir en jobbig stund för henne, hon har även börja lära sig att läsa och skriva då hon bara gick i skolan en enda dag.

Denna bok borde alla läsa!
Det här är absolut min favorit bok, den bästa boken jag läst och kunde inte läsa någon ny på flera dagar då jag endast hade denna boken i huvudet i fler dagar.
Det här var en bok som jag verkligen inte kunde sluta läsa.

De allra största fördelarna med den är beskrivningarna, främst av träskmarkerna, som jag skulle vilja se med egna ögon, men även det lilla samhället Barkley Cove.

Jag lider verkligen med Kya rakt igenom boken, hur alla människor bara lämnar henne och inte bryr sig hur det går för henne, människor som säger sig älska henne, men också myndighetspersoner som borde jobba för hennes bästa.

Utav de två delarna som boken är indelad i så gillar jag den första bäst, men allting förklaras och byggs samman väldigt bra i andra delen. Däremot hade jag föredragit om inte det sista kapitlet hade varit med, eller i alla fall delar av det.
En så vacker och gripande berättelse där tårar är nära och ibland rinner över. En av de bästa böcker jag läst.
Kya Clark lever med sin familj i ett skjul men en efter en så överger de henne. Till slut står Kya själv , bara barnet , o ska försöka överleva Man får följa Kya till vuxen ålder. När en quarterback hittas mördad i träsket så blir Kya misstänkt. Byborna kallar Kya för träskflickan. Detta är en bok om utanförskap, kärlek , hopp o överlevnad Så fint detaljerad. Underbara beskrivningar. Helt sagolik. Rekommenderar verkligen denna.
Där kräftorna sjunger av Delia Owens.
Boken handlar om Kya Clark som av olika anledningar växer upp och lever helt själv i utkanten av en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne "Träskflickan". Kya är mycket mer bildad än vad folk tror, hon vet mer om våtmarken och djurlivet där än de flesta.
När en ung man hittats död i träsket blir Kya huvudmisstänkt och en mordutredning inleds.

Jag tycker mycket om den här boken. Miljöbeskrivningarna är magiska. Det är svårt att inte känna empati med Kya som ständigt för klara sig själv och som upplever många svek.
En av de nominerade till årets bok 2020.
Vilken bok! Vilken debutroman! Vilken pärla! Vilken läsupplevelse!

”Där kräftorna sjunger” var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen och jag tillhör en av dem med råge.

En bok som berör och som jag kommer minnas länge!
En fantastisk bok, med ett underbart språk och beskrivningar som gjorde att man verkligen levde sig in i historien samt platsen.
En bok som tankarna ofta vandrar tillbaka till. Förstår verkligen att den är nominerad till Årets bok.
Jag har väldigt blandade känslor för denna boken, den innehåller både saker som jag avskyr (väldigt mycket miljöbeskrivningar, finns inget värre för mig då jag har väldigt svårt att se bilder framför mig) men också saker jag älskar att läsa om som den amerikanska södern och starka kvinnliga karaktärer.
I och med den stora hypen kring denna boken och hur bra rating den har på goodreads (4.48!) så förväntade jag mig mer. Jag var framförallt missnöjd med slutet som kändes lite märkligt och ganska framtvingat.
Oj oj oj ! Jag blev helt knockad av denna helt otroliga bok! Trodde nog inte den var så bra som många skrev men det var den!! Avis på alla som har den kvar att läsa .
En tredjedel in i boken tänkte jag "ja, men den här är ju bra men förstår inte hypen" men herregud. V i l k e n bok! Jag veet, tröttsamt att läsa ännu en hyllande recension men det går inte att göra något annat. Detta är utan tvekan en av de bättre böckerna jag har läst under året.
Och efter att ha läst många böcker som utspelat sig i karga miljöer var det roligt att helt byta plats och hamna i ett träsk istället.
Boken är fylld av hopp, sorg, kärlek, ensamhet och spänning. Rakt upp och ner en underbar historia som jag tror alla hade gillat.
En mycket fin bok om kärleken till naturen och att leva i det fria. Men också en mycket sorglig bok om isolering, om att vara utstött och inte våga lita på någon. Definitivt en utav de bästa böckerna jag läst i år.
Kya Clark växer upp i North Carolinas våtmarker. Hennes familj är fattig och hennes pappa har problem med alkoholen. Först mamman och sedan syskonen flyr från hemmet när Kya bara är sex år. Senare försvinner även pappan och Kya får klara sig helt ensam. En sidohandling till detta är att flera år senare kommer en av byns söner att ramla (eller bli knuffad?) nerför ett brandtorn.

Jag tycker om att följa Kyas uppväxt och hur hon tyr sig till naturen. Hon är rädd för människor, dels för att de vill henne illa och dels för att de alltid försvinner. Byborna kallar henne med avsmak för Träskflickan och de få hon kommer att lita på sviker.

Hur formas ett barn som växer upp i ensamhet? Vad krävs det för att överleva? Det här är en roman som redan har fått många lovord och som även jag verkligen rekommenderar.
Betyg saknas
Att läsa en bok som hyllats av många och fått stående ovationer är lite laddat. Det är inte alltid som jag delar åsikt med den stora massan. Här gör jag det. Vilken roman och vilken historia! Berättelsen om träskflickan som överges av hela sin familj är förstås helt osannolik. Hon växer upp i våtmarken utanför en liten by i North Carolina. Kya, som hon heter, går inte i skola och har ytterst få sociala kontakter. När hon blir större får hon två relationer med killar; Tate som försvinner iväg för att plugga ( men som också var den som lär henne att läsa ) och den snygga quarterbacken Chase, ett förhållande som bara finns i smyg för omvärlden. Samma Chase som en dag hittas död i våtmarken och vars död får förödande konsekvenser för Kya. Jag rekommenderar varmt denna bok.
En fantastisk bok som håller en fast ända till sista ordet. En riktigt fängslande historia skriven med ett vackert språk.
Jag ger boken 3,5 stjärnor. Jag vet inte om jag hade för höga förväntningar eller om det bara var en helt ok bok.
Miljöbeskrivningarna är fantastiska och man lär sig om den del och tid i USA man kanske inte visste om.
Helt klart en läsvärd ok.
Utanför en liten by i våtmarken tillsammans med vilda djur och en fantastisk natur bor Kya Clark. Kya har under nästan hela sitt liv fått klara sig själv när hon redan som liten blev lämnad ensam av alla i sin familj och fick tidigt lära sig att hålla sig undan alla andra som försökte komma henne nära. Framförallt från byborna, de som alltid kallat henne för ”träskflickan” och under flera år spridit elaka rykten om henne. De är inte heller sena med att anklaga henne för mord när stadens mest eftertraktade man Chas Andrews hittas död ute i våtmarken.
-
Jajamän jag kan verkligen förstå varför det här har blivit en riktig snackis och jag kan inte annat än att stämma in i hyllningskören! Gillade SÅ mycket och skulle varken bli förvånad eller besviken om Där kräftorna sjunger tar hem priset för årets bok. Jag blev så berörd under tiden jag läste och framförallt av Kyas längtan efter att inte behöva vara ensam. En längtan som också leder till en rädsla över att ännu en gång bli lämnad, det är så påtagligt och känns verkligen i hjärtat. Och miljöbeskrivningarna, det är så vackert tack vare Delias sätt att skriva på som gör det lätt att se allt framför sig, som den magiska naturen som Kya rör sig i. Har nog inte ett endaste ont ord att säga om denna. Du som inte har läst, lyllos dig! – du har en jättefin läsning framför dig.
Vilken bok, den bästa boken jag läst iår och jag förstår varför många tror och vill att denna bok ska vinna årets bok.
Språket, miljöerna, uppbyggnaden och känslan i kroppen när man en läser boken ja allt är så himla bra och jag vill inte sluta läsa! ♥️
En fantastisk bok som jag inte ville skulle ta slut. En otrolig berättelse med målande miljöbeskrivningar och ett vackert språk.
Kya, som byborna i staden som hon växer upp utanför, kallar Träskflickan, lever ensam med naturen. Det går elaka rykten om henne och hon kopplas snabbt samman till ett dödsfall som sker i närheten av där hon bor. En mordrättegång inleds och läsaren får följa händelseutvecklingen.

Jag förstår varför denna bok blivit så hyllad, varför så många blivit så omtumlade, så inkännande med Kya och så bedrövade och lyckliga på samma gång. Det här är en alldeles fantastisk berättelse som skildrar fördomars fula tryne och trösten och friden som naturen kan ge för att läka. Hur livet fortgår utifrån livsval och prioriteringar, hur ensamheten påverkar och formar människor och hur ens kall efter det som känns rätt aldrig kan tryckas undan. Jag är djupt rörd och tagen av denna vackra skildring och känner, nu när jag har läst ut boken, en stor saknad. Den här boken berör och kommer stanna kvar hos mig länge.
Spänning kärlek ensamhet natur Skön avkoppling att läsa
Bokens handling utspelar sig i ett träsk där mycket drama och den tuffa vardagen beskrivs handlar om en flicka som blir lämnad av sina syskon och föräldra ofrivilligt i träsket i huset som på egen hand måste komma på hur man överlever och hur hon hanterar livet Hon möter kärleken och det blir komplikationer Allt är inte vad det ser ut
Skön spännande läsning med drama
Mitt mamma hjärta blöder. Jag vill hoppa in i boken & ta hand om den lilla tösen. Fantastiskt språk & sånt djup. Jag kan förstå att den har blivit så poppis för den är bra. "Där det vilda fortfarande är vilt" är en mening från boken som fångar mig. Det är så Kya är. Det är så hon ska få vara. Det är så hon alltid kommer vara.
Jag har väldigt länge svårt att se vad folk gillar/älskar med den här berättelsen. I normala fall hade jag gett upp den för längesen. Tack vare att det skulle bokcirklas om den så har jag läst klart den och det är jag nu glad för.

Jag tycker att mordgåtedelen hade kunnat strykas helt och att det bara hade varit en berättelse om Kya och hur hon överlever och börjar leva i våtmarkerna. Men jag kan förstå att det drar lite fler läsare att slänga med en mordgåta.

Det slutet som får mig att ge boken en mycket stark 3:a i betyg. Det tar alldeles för lång tid innan jag fastnar i boken (= ca sista 50 sidorna) för att sen ska få ett bättre betyg. Som sagt det var endast bokcirklandet som fick mig att läsa klart boken.
Romanen utspelar sig i våtmarkerna utanför North Carolinas kust på 1950-1970 talet. Dom kallar henne Träskflickan. Huvudpersonen Kya är bara ett barn när hon tvingas överleva ute i våtmarken på egen hand. Mamman är den första att lämna familjen efter att ha levt i åratal i ett förhållande med den den alkoholiserade pappan till barnen som ofta misshandlade både henne och även barnen. Det var en tuff tid och syskonen gav sig av för att försöka få ett bättre liv än det som dom levde i den fattiga tillvaron i den öde våtmarken. Till sist var det bara Kya ensam kvar i det fallfärdiga skjulet där hon överlevde genom att sälja rökt fisk och musslor till Jumpin i båtmacken. I tonåren inleder Kya ett förhållande med en pojke från staden, Chase. Han lovade henne att de skulle gifta sig och bygga ett liv tillsammans, men allt visar sig vara ett luftslott byggt på falska lögner. Sveket drabbar henne hårt och hon beslutar sig för att aldrig mer lita på människor igen. Det är till sist bara naturen och de kringvarande måsarna som återstår för Kya att leva för. Tate, pojken som hon växte upp med, som från början var storebror Jodies kamrat vinner hennes förtroende och något som börjar kännas som kärlek vågar slå rot inom henne igen. Tate befinner sig en bit på avstånd från Kya, men alltid nära i hjärtat. Den här romanen berörde mig djupt, vissa partier väldigt starkt. Det är en roman som lämnar avtryck och leder till vidare reflektioner om familj, samhället och människors förmåga att döma ut människor som inte passar in i gängse normer. Det är en skildring av, och hyllning till människor som vågar gå sin egen väg.
Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Herregud vilken debut! Otrolig! Historien om träskflickan bör alla läsa. Jättevackert språk, med vacker beskrivning av natur och känslor. Får en verkligen att känna. Kärlekshistorien är rå, smärtsam, ärlig och verklig. Nästan så att mordmysteriet inte hade behövts för att boken var redan så bra.
Det här är en fantastisk bok! blandning av thriller och skönlitteratur. berättelsen om flickan kommer leva kvar lönge i mig, och jag ser framemot fler böcker av författaren
I Där kräftorna sjunger av Delia Owens får vi följa Kya under hennes uppväxt i ett träskområde i USA. Trots livet i en dysfunktionell familj så hittar Kya sätt att överleva genom naturen och några få vänner. Boken handlar om utanförskap, fördomar, naturens helande kraft och kärlek. Den mordutredning som går som en röd tråd i boken avslutas med en klurig twist.
Boken är skriven ganska rakt på sak. Inga krusiduller utan vi följer Kyas liv kronologiskt. Boken är en riktig bladvändare som höll mig vaken många timmar. Det bästa jag läst på mycket länge.
Wow!! Wow!! Wow!! Jag är djupt tagen!! En sån fantastisk berättelse, såå vacker och fängslande. Författaren har ett vackert och målande språk. Hon levandegör den säregna natur som träskmarken utgör. Det faktum att jag i höstas reste runt i North Carolina och bodde ett par nätter i staden Chapel Hill, förstärker läsupplevelsen. Och får mig att längta tillbaka. Nu fick jag uppleva träskmarken tillsammans med Kya och jag tycker så mycket om henne. Det känns så himla tomt när historien är till ända och jag konstaterar att jag är drabbad av bokbaksmälla/boksmälla. Jag tror faktiskt att jag så småningom kommer läsa om den. Lyllos alla som ännu inte läst den här pärlan!! Jag ger utan tvekan den här storslagna romanen ☕☕☕☕☕.
Läste precis klart Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Detta blev snabbt en av mina favoriter hittills i år. Språket och beskrivningarna fångade mig och jag kommer inte glömma Kya på länge
Där kräftorna sjunger är en bladning mellan en långsam thriller och en berättelse om en unga kvinnas kamp att överleva ensam, samtidigt som det är en fenomenal hyllning till naturen. Kya Clark tvingas leva ensam när en efter en av hennes familjemedlemmar lämnar henne ensam i våtmarken. Byborna börjar kalla henne "Träskflickan" och till slut har hon enbart måsarna och naturen till vänner. När en bybo, Chase Andrews, hittas mördar, faller lotten direkt på att det är hon som ligger bakom mordet.

Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna recensera den här boken utan att bara höja den till skyarna som den redan har gjorts. Owens och översättares fantastiska språk är så magnifikt att det är första gången på länge jag verkligen läst något sakta för att få alla ord att sjunka ner. Författarens miljöbeskrivningar är otroliga, och samtidigt som det är fiktion så döljer sig biologi och zoologi i texten som gör att du lär dig lite hela tiden om både våtmarken, men även dess invånare. Det bildas en respekt för de djur som lever där. Jag vill bli zoolog nu.

Språket är så fantastiskt att jag vill bara slut skriva den här recensionen och påbörja boken på nytt, så mycket älskade jag den. Och för en person som sällan läser om en bok, så är det ett väldigt högt betyg. Dikterna i boken fick mig att vilja börja läsa poesi, men bara poesi av Amanda Hamilton. Jag vill rama in dikten Eldflugan och läsa den om och om igen.

Huvudpersonen, Kya, och resterande av karaktärerna är så fulländade att de känns som personer som måste leva på riktigt. Jag kan inte för mitt liv förstå hur det kunde vara intressant att följa Kya och mata måsarna, men jag njöt varenda sekund. Thrillerinslaget av boken gav den extra kryddan för att hålla tempot uppe i boken och det var i precis rätt tillfällen som de små snuttarna av detektivarbete kom.

Vad gäller själva handlingen så är det bara mer än en ensam ung kvinnas kamp om överlevnad och ett mord. Det handlar om utanförskap, rasism, sexism och hur fördomar kan spegla människors val något oerhört. Om hur rykten kan göra så att en persons liv blir helt annorlunda.

Har du inte blivit övertygad om att läsa den redan, så hoppas jag att du ändå ger den en chans. Den är värd alla lovord som har sagt om den. Och vinner inte Där kräftorna sjunger Årets Bok 2020 kommer jag bli oerhört besviken.
Jag kan förstå att vissa inte tyckt om den här boken. Den är lite speciell precis som huvudkaraktären är. Lite udda, man vet inte riktigt vad den ska leda till eller vad som egentligen är meningen med berättelsen. Men jag gillade den här stenhårt!
Boken handlar om Kya eller ”Träskflickan” som hon också kallas. Den handlar om hennes liv. Från att hon var barn och blev lämnad av sin mor som satte djupa spår till att hon överlever ensam mot alla odds relativt isolerad i sitt träsk. Hon hittar glädje och gemenskap i att studera den underbara naturen och alla djuren runt omkring henne. Träsket blir hennes familj och hennes trygghet. Samtidigt som man får följa Kyas liv får vi parallellt följa en annan tidslinje där stans älsklingspojk dör och en utredning för mord följer. I helhet är boken en berättelse om fördomar och ensamhet. Att känna sig övergiven och att åter igen försöka hitta ett sätt att öppna sitt hjärta och börja lita på folk.
Det jag älskar mest med boken är kyas unikhet och den fantastiksa miljöbeskrivningen. Boken utspelar sig under 50- och 60-talet i North Carolina, USA och jag tycker att tidsandan och kulturen når fram till läsaren på ett troget sätt även i den svenska översättningen.
Den enda jag inte gillade med boken var slutet. Det va inget direkt fel på det och handlingsmässigt funkar det. Men jag tror att boken hade känts ännu bättre och mer kraftfull om slutet skrivits på ett lite snyggare sätt.
Den här boken har hypats överallt där jag sett den. Och visst är den bra, men lite väl dyster för min smak. Men absolut mycket välskriven och läsvärd!
När du läser denna roman så är du där, i träsken i North Carolina, bland sand och djur. Historien är ganska tragisk men ändå fantastisk. Jag älskade den!