Normala människor

Normal People
Bok av Sally Rooney
Connell och Marianne bor i samma lilla stad och tillhör olika sociala kretsar. Connell tillhör de populära sportkillarna medan Marianne är rik men ensam. De börjar umgås, de ligger med varandra, de avslutar sin relation och så håller de på. De börjar på universitetet och då är det plötsligt Marianne som är populär och Connell som blir ensam.
16 utgåvor
Välj utgåva
Normal PeopleEngelska - Inbunden
ISBN: 9780571334643
Normal PeopleEngelska - Pocket
ISBN: 9780571347292
Normal PeopleEngelska - Pocket
ISBN: 9780571334650
Normal PeopleEngelska - E-bok
ISBN: 9780571334667
NORMAL PEOPLEEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781528813129
Normal PeopleEngelska - Inbunden
ISBN: 9781785417290
Normal PeopleEngelska - Inbunden
ISBN: 9781984822178
Normala människorSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100179724
Normal PeopleEngelska - Pocket
ISBN: 9780593168202
Normala människorSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178274017
Normal PeopleEngelska - Pocket
ISBN: 9781984822185
Normala människorSvenska - Pocket
ISBN: 9789100184704
Normala människorSvenska - E-bok
ISBN: 9789100179731
Gente Normal / Normal PeopleSpanska - Pocket
ISBN: 9788439736318
Normal People : A NovelEngelska - E-bok
ISBN: 9781984822192
Normal People : The ScriptsEngelska - Inbunden
ISBN: 9780571367863
En lättläst bok som är i princip omöjlig att släppa. Kan tänka mig att den passar lika väl till alla kön och läsnivåer.
Fantastisk bok. Det känns äkta och som att man verkligen lär känna de båda karaktärerna. Det enda att klaga var att den tog slut alldeles för snabbt. Sträckläste och hade gärna sett att boken var ännu längre;)
Så fin bok! Den är väldigt lik TV-serien också, kul att dom för en gångs skull lyckats matcha serie med bok på ett bra sätt. Inte superspännande handling men gillar karaktärerna och beskrivningarna
Marianne och Connell bor i samma småstad, men kommer från olika samhällsskikt och har med sig helt olika förutsättningar. De har också helt olika platser i den sociala miljön i skolan. De är så olika som två människorna vara, men samtidigt är de tvillingsjälar. De inleder en hemlig relation som framförallt Connell har svårt att stå för. Båda blir häftigt förälskade utan att erkänna det för sig själva eller varandra. Ett ömsesidigt beroende av varandra uppstår. De kan inte leva utan varandra, men samtidigt inte heller med varandra. Vi får följa dem, deras personliga utvecklingar och deras on/off förhållande under deras år på gymnasiet och universitetet. Man blir fast i boken och vill veta hur det ska gå för dem, samtidigt som man blir frustrerad över deras trasiga själar och deras misslyckanden i att leva med eller utan varandra på ett fungerande sätt.
Gripande, irriterande men samtidigt seg och händelsefattigt men samtidigt så händer mycket.
Oavsett vad så får man följa Marianne och Connel (osäker på stavningen) från gymnasiet och hela vägen förbi universitetet och in i vuxenlivet. Denna hade varit utmärkt i en bokcirkel då den väcker många tankar och funderingar. Läsvärd!!
Hade stora förhoppningar på den här efter att ha sett serien. Blev dock lite besviken. Boken är bra och det är intressant att följa dessa två unga människor genom livet. Bokens andra halva är bättre och man blir lite berörd. Se hellre serien är att läsa boken, det är mitt tips.
Fantastiskt bra bok. Fastnade för det vackra språket och de trasiga karaktärerna. Ville inte att den skulle ta slut.
Läsandet är ju mycket det resande en kan göra just nu. För det mesta är det helt OK. Genom Sally Rooneys bok Normala människor har jag fått resa till Irland och träffa några unga människor och följa deras liv och leverne under några år.

Connell och Marianne bor i en irländsk småstad. De kommer från olika förhållanden och Connells mamma städar hos Mariannes föräldrar. Connell är duktig i skolan och populär, medan Marianne är ensam. Så småningom börjar de umgås och inleder en relation, men när gymnasietiden är slut väntar universitetsstudier i Dublin. Då förändrar rollerna och Marianne blir den populära, medan Connell är lite av en udda fågel. Connell och Marianne glider in och ut i varandras liv med olika nya partners vid sin sida.

Den här lilla romanen är förvånansvärt tung. Jag trodde att den skulle vara en lättare relationsroman, men den visar sig ha ett oväntat djup. Under läsningen kan jag bli smått galen på huvudpersonerna som liksom inte får till det riktigt. I stället för att visa och säga vad de vill glider de undan – och in och ut genom varandras liv. Det här är en annorlunda bok som kräver mer eftertanke än jag först tror.

Mitt omdöme blir högt.
Väldigt bra bok som var svår att sluta läsa. Gillar enkelheten i språket och djupet i boken. verkligen en bok man ska läsa !
Utan att ha sett serien, fastnade jag för boken direkt - ett flyt och ett berättande med relationers svårighet som känns igen, oavsett ålder och land.

Å ena sidan kunde den sluta tidigare om man tänker att ”on nej, inte nu igen...” och andra sidan är det just det som speglar - det svåra. Berörande läsning. Utmärkt att komma igång med om man varit ifrån läsandet ett tag, och sånt händer ju!
En kärlekshistoria som sträcker sig över flera år. Fastnade direkt för den här
boken och slukade den.
Normala människor handlar om Connell och Mariannes relation under några år. De träffas under gymnasietiden och studerar sedan vid samma universitet.

Relationen går upp och ner, och maktförhållandet mellan dem förändras. Det är egentligen ingen speciell handling i boken, utan det är relationen som står i fokus.

Jag tycker om att vi läsare får följa karaktärerna, med korta sekvenser, under årens gång. Det är främst dialogerna som för handlingen framåt. I slutet av boken har jag dock börjat tröttna lite på både Connell och Marianne, och bryr mig inte så mycket om hur det går för dem.
En fantastiskt bra bok, som innehåller en fin och intrikat kärlekshistoria som sträcker sig över många år. Sally Rooney är en väldigt bra berättare - genom bokens gång får man följa Marianne och Connells båda perspektiv och Rooney's skicklighet gör att deras tankegångar ibland känns som ens egna. Rekommenderar varmt!!
Oj! Fantastisk läsning där jag totalt fastnade för Marianne och Connell. Jag började först se SVTs serie men tänkte att jag hellre ville läsa boken först. Komplicerade känslor i ett förhållande som emellanåt gör mig frustrerad.
Wow! Den här boken har redan fått mycket uppmärksamhet och hyllningar och jag har längtat efter att få läsa den. Sally Rooney är så begåvad och lyckas väva in flera olika lager och teman i denna bok som till ytan har en ganska enkel ”boy meets girl”-handling. Vi får följa Marianne och Connell genom små glimtar av deras liv från high school till college. Såväl individerna som relationen förändras och utvecklas. Det är tydligt hur kommunikationen mellan de båda förbättras med åren och utgör ett viktigt element för att relationen ska fungera. Romanen tar upp ämnen som identitet och makt kopplat till normer, klass och kön. Därtill en inblick i hur det kan påverka en att växa upp i ett våldsamt hem och sedan att försöka återskapa destruktiva relationer i sitt vuxenliv för att återfå en maktlös, utsatt men igenkännlig roll. Förutom relationen mellan Marianne och Connell får vi även följa deras relationer till andra (familj, vänner, partners) och boken lyfter genom detta teman som hur viktiga relationer egentligen är för oss människor och huruvida vi klarar oss utan relationer samt vilka relationer vi ska välja och välja bort. Det finns nog hur mycket som helst att skriva om den här boken.
Jag gillar boken väldigt mycket! Den är väldigt enkel i handlingen. Det är två ungdomar, lever ett "vanligt" tonårsliv och har känslor som tonåringar har. Det är det som gör boken så bra. Vad är normala människor? Hur beter sig normala människor? Det är frågor som ställs i boken. Jag gillar verkligen Rooneys språk och enkelheten i boken. Varje mening är värd att läsa, det är inte en endaste mening som är onödig. Jag gillar huvudkaraktärerna väldigt mycket, jag känner verkligen igen mig i känslorna de har.
Det är en så bra bok om hur det är att vara ungdom. Men också många frågor som vad normal innebär.
Normal People av Sally Rooney följer kärlekshistorian mellan den coola killen Connell och den totalt socialt isolerade tjejen Marianne som går på ett gymnasium i Carricklea i Irland.

Prolog
Boken har ingen utpräglad prolog men för läsarens skull väljer jag att skapa en sådan från inledningen av boken, i syfte att förenkla recensionen.

Först och främst får man reda på vilken status de bägge har i skolan. Marianne är skolans stjärnelev men säger knappt något på rasterna utan ägnar sig åt att läsa böcker. Connell är en del av ett gäng grabbar som åtnjuter stor status, inte minst med tanke på att de får mycket uppmärksamhet från tjejer. Connell spelar i skolans fotbollslag och är väldigt populär. Dessutom är han också duktig i skolarbetet, men snäppet under Marianne.

De lär känna varandra i och med att Connells mamma Lorriane städar regelbundet i Mariannes lyxiga hem. Connell släpper ofta av Lorianne hos Marianne och därmed lär de känna varandra på ett sätt som aldrig tidigare på grund av sociala normer i skolan.

Man får inte reda på etnicitet hos de bägge men troligtvis är både Marianne och Connell etniskt vita irländare eftersom bokomslaget ger sken av två vita personer som kramar om varandra i en sardinburk.

Mittenparti
Konflikter avlöser varandra och man får ständigt bilden av att relationen är på väg att krackelera. På något sätt hittar de ändå alltid tillbaka till varandra.

Med tiden så lyckas Marianne höja sin status då hon får sälja biljetter till diverse tillställningar efter skoltid. Plötsligt en dag så blir Marianne antastad av en kille som tycker hon är väldigt snygg i sin klänning, något som gör henne ledsen och chockerad.

Connell däremot blir allt mer impopulär då han väljer att avstå från att hänga med sitt gäng och till slut uppdagas det att han är ihop med Marianne, något som skolans mest populära tjej inte gillar då hon i hemlighet gillar honom.

Dublin
När gymnasiet lider mot sitt slut väljer bägge att studera i Dublin. Nu är det totalt ombytta roller och Marianne är den som är populär och hon väljer att bli ihop med en annan kille. Connell har svårt att hitta vänner och han blir allt mer tillbakadragen.

Boken slutar med att Connell tvivlar på om det är bra att fortsätta studera i New York eller inte. Marianne uppmuntrar honom och lovar att de kan upprätthålla ett distansförhållande.

Åsikter om boken
Boken liknar i stort ett gymnasiedrama i USA mellan två sökande individer. Tyvärr är handlingen fattig på annat än att följa den allt annat än perfekta relationen, och det är ibland svårt att följa den udda dramaturgi och skriftspråk som Rooney använder.