Normala människor

Normal people
Sally Rooney

Connell och Marianne bor i samma lilla stad och tillhör olika sociala kretsar. Connell tillhör de populära sportkillarna medan Marianne är rik men ensam. De börjar umgås, de ligger med varandra, de avslutar sin relation och så håller de på. De börjar på universitetet och då är det plötsligt Marianne som är populär och Connell som blir ensam.

14 utgåvor
Välj utgåva
Normal PeopleEngelska - Inbunden
ISBN: 9780571334643
Normal PeopleEngelska - Pocket
ISBN: 9780571347292
Normal PeopleEngelska - Pocket
ISBN: 9780571334650
Normal PeopleEngelska - E-bok
ISBN: 9780571334667
Normal PeopleEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781528813129
Normal PeopleEngelska - Inbunden
ISBN: 9781785417290
Normal PeopleEngelska - Inbunden
ISBN: 9781984822178
Normala människorSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100179724
Normal PeopleEngelska - Pocket
ISBN: 9780593168202
Normala människorSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178274017
Normal PeopleEngelska - Pocket
ISBN: 9781984822185
Normala människorSvenska - Pocket
ISBN: 9789100184704
Normala människorSvenska - E-bok
ISBN: 9789100179731
Gente Normal / Normal PeopleSpanska - Pocket
ISBN: 9788439736318
En fantastiskt bra bok, som innehåller en fin och intrikat kärlekshistoria som sträcker sig över många år. Sally Rooney är en väldigt bra berättare - genom bokens gång får man följa Marianne och Connells båda perspektiv och Rooney's skicklighet gör att deras tankegångar ibland känns som ens egna. Rekommenderar varmt!!
Oj! Fantastisk läsning där jag totalt fastnade för Marianne och Connell. Jag började först se SVTs serie men tänkte att jag hellre ville läsa boken först. Komplicerade känslor i ett förhållande som emellanåt gör mig frustrerad.
Wow! Den här boken har redan fått mycket uppmärksamhet och hyllningar och jag har längtat efter att få läsa den. Sally Rooney är så begåvad och lyckas väva in flera olika lager och teman i denna bok som till ytan har en ganska enkel ”boy meets girl”-handling. Vi får följa Marianne och Connell genom små glimtar av deras liv från high school till college. Såväl individerna som relationen förändras och utvecklas. Det är tydligt hur kommunikationen mellan de båda förbättras med åren och utgör ett viktigt element för att relationen ska fungera. Romanen tar upp ämnen som identitet och makt kopplat till normer, klass och kön. Därtill en inblick i hur det kan påverka en att växa upp i ett våldsamt hem och sedan att försöka återskapa destruktiva relationer i sitt vuxenliv för att återfå en maktlös, utsatt men igenkännlig roll. Förutom relationen mellan Marianne och Connell får vi även följa deras relationer till andra (familj, vänner, partners) och boken lyfter genom detta teman som hur viktiga relationer egentligen är för oss människor och huruvida vi klarar oss utan relationer samt vilka relationer vi ska välja och välja bort. Det finns nog hur mycket som helst att skriva om den här boken.
Jag gillar boken väldigt mycket! Den är väldigt enkel i handlingen. Det är två ungdomar, lever ett "vanligt" tonårsliv och har känslor som tonåringar har. Det är det som gör boken så bra. Vad är normala människor? Hur beter sig normala människor? Det är frågor som ställs i boken. Jag gillar verkligen Rooneys språk och enkelheten i boken. Varje mening är värd att läsa, det är inte en endaste mening som är onödig. Jag gillar huvudkaraktärerna väldigt mycket, jag känner verkligen igen mig i känslorna de har.
Det är en så bra bok om hur det är att vara ungdom. Men också många frågor som vad normal innebär.
Normal People av Sally Rooney följer kärlekshistorian mellan den coola killen Connell och den totalt socialt isolerade tjejen Marianne som går på ett gymnasium i Carricklea i Irland.

Prolog
Boken har ingen utpräglad prolog men för läsarens skull väljer jag att skapa en sådan från inledningen av boken, i syfte att förenkla recensionen.

Först och främst får man reda på vilken status de bägge har i skolan. Marianne är skolans stjärnelev men säger knappt något på rasterna utan ägnar sig åt att läsa böcker. Connell är en del av ett gäng grabbar som åtnjuter stor status, inte minst med tanke på att de får mycket uppmärksamhet från tjejer. Connell spelar i skolans fotbollslag och är väldigt populär. Dessutom är han också duktig i skolarbetet, men snäppet under Marianne.

De lär känna varandra i och med att Connells mamma Lorriane städar regelbundet i Mariannes lyxiga hem. Connell släpper ofta av Lorianne hos Marianne och därmed lär de känna varandra på ett sätt som aldrig tidigare på grund av sociala normer i skolan.

Man får inte reda på etnicitet hos de bägge men troligtvis är både Marianne och Connell etniskt vita irländare eftersom bokomslaget ger sken av två vita personer som kramar om varandra i en sardinburk.

Mittenparti
Konflikter avlöser varandra och man får ständigt bilden av att relationen är på väg att krackelera. På något sätt hittar de ändå alltid tillbaka till varandra.

Med tiden så lyckas Marianne höja sin status då hon får sälja biljetter till diverse tillställningar efter skoltid. Plötsligt en dag så blir Marianne antastad av en kille som tycker hon är väldigt snygg i sin klänning, något som gör henne ledsen och chockerad.

Connell däremot blir allt mer impopulär då han väljer att avstå från att hänga med sitt gäng och till slut uppdagas det att han är ihop med Marianne, något som skolans mest populära tjej inte gillar då hon i hemlighet gillar honom.

Dublin
När gymnasiet lider mot sitt slut väljer bägge att studera i Dublin. Nu är det totalt ombytta roller och Marianne är den som är populär och hon väljer att bli ihop med en annan kille. Connell har svårt att hitta vänner och han blir allt mer tillbakadragen.

Boken slutar med att Connell tvivlar på om det är bra att fortsätta studera i New York eller inte. Marianne uppmuntrar honom och lovar att de kan upprätthålla ett distansförhållande.

Åsikter om boken
Boken liknar i stort ett gymnasiedrama i USA mellan två sökande individer. Tyvärr är handlingen fattig på annat än att följa den allt annat än perfekta relationen, och det är ibland svårt att följa den udda dramaturgi och skriftspråk som Rooney använder.