Normala människor

Normal People
Bok av Sally Rooney
Connell och Marianne bor i samma lilla stad och tillhör olika sociala kretsar. Connell tillhör de populära sportkillarna medan Marianne är rik men ensam. De börjar umgås, de ligger med varandra, de avslutar sin relation och så håller de på. De börjar på universitetet och då är det plötsligt Marianne som är populär och Connell som blir ensam.
En lättläst bok som är i princip omöjlig att släppa. Kan tänka mig att den passar lika väl till alla kön och läsnivåer.
Fantastisk bok. Det känns äkta och som att man verkligen lär känna de båda karaktärerna. Det enda att klaga var att den tog slut alldeles för snabbt. Sträckläste och hade gärna sett att boken var ännu längre;)
Så fin bok! Den är väldigt lik TV-serien också, kul att dom för en gångs skull lyckats matcha serie med bok på ett bra sätt. Inte superspännande handling men gillar karaktärerna och beskrivningarna
Marianne och Connell bor i samma småstad, men kommer från olika samhällsskikt och har med sig helt olika förutsättningar. De har också helt olika platser i den sociala miljön i skolan. De är så olika som två människorna vara, men samtidigt är de tvillingsjälar. De inleder en hemlig relation som framförallt Connell har svårt att stå för. Båda blir häftigt förälskade utan att erkänna det för sig själva eller varandra. Ett ömsesidigt beroende av varandra uppstår. De kan inte leva utan varandra, men samtidigt inte heller med varandra. Vi får följa dem, deras personliga utvecklingar och deras on/off förhållande under deras år på gymnasiet och universitetet. Man blir fast i boken och vill veta hur det ska gå för dem, samtidigt som man blir frustrerad över deras trasiga själar och deras misslyckanden i att leva med eller utan varandra på ett fungerande sätt.
Gripande, irriterande men samtidigt seg och händelsefattigt men samtidigt så händer mycket.
Oavsett vad så får man följa Marianne och Connel (osäker på stavningen) från gymnasiet och hela vägen förbi universitetet och in i vuxenlivet. Denna hade varit utmärkt i en bokcirkel då den väcker många tankar och funderingar. Läsvärd!!
Hade stora förhoppningar på den här efter att ha sett serien. Blev dock lite besviken. Boken är bra och det är intressant att följa dessa två unga människor genom livet. Bokens andra halva är bättre och man blir lite berörd. Se hellre serien är att läsa boken, det är mitt tips.
Fantastiskt bra bok. Fastnade för det vackra språket och de trasiga karaktärerna. Ville inte att den skulle ta slut.
Läsandet är ju mycket det resande en kan göra just nu. För det mesta är det helt OK. Genom Sally Rooneys bok Normala människor har jag fått resa till Irland och träffa några unga människor och följa deras liv och leverne under några år.

Connell och Marianne bor i en irländsk småstad. De kommer från olika förhållanden och Connells mamma städar hos Mariannes föräldrar. Connell är duktig i skolan och populär, medan Marianne är ensam. Så småningom börjar de umgås och inleder en relation, men när gymnasietiden är slut väntar universitetsstudier i Dublin. Då förändrar rollerna och Marianne blir den populära, medan Connell är lite av en udda fågel. Connell och Marianne glider in och ut i varandras liv med olika nya partners vid sin sida.

Den här lilla romanen är förvånansvärt tung. Jag trodde att den skulle vara en lättare relationsroman, men den visar sig ha ett oväntat djup. Under läsningen kan jag bli smått galen på huvudpersonerna som liksom inte får till det riktigt. I stället för att visa och säga vad de vill glider de undan – och in och ut genom varandras liv. Det här är en annorlunda bok som kräver mer eftertanke än jag först tror.

Mitt omdöme blir högt.
Väldigt bra bok som var svår att sluta läsa. Gillar enkelheten i språket och djupet i boken. verkligen en bok man ska läsa !
Utan att ha sett serien, fastnade jag för boken direkt - ett flyt och ett berättande med relationers svårighet som känns igen, oavsett ålder och land.

Å ena sidan kunde den sluta tidigare om man tänker att ”on nej, inte nu igen...” och andra sidan är det just det som speglar - det svåra. Berörande läsning. Utmärkt att komma igång med om man varit ifrån läsandet ett tag, och sånt händer ju!
En kärlekshistoria som sträcker sig över flera år. Fastnade direkt för den här
boken och slukade den.
Normala människor handlar om Connell och Mariannes relation under några år. De träffas under gymnasietiden och studerar sedan vid samma universitet.

Relationen går upp och ner, och maktförhållandet mellan dem förändras. Det är egentligen ingen speciell handling i boken, utan det är relationen som står i fokus.

Jag tycker om att vi läsare får följa karaktärerna, med korta sekvenser, under årens gång. Det är främst dialogerna som för handlingen framåt. I slutet av boken har jag dock börjat tröttna lite på både Connell och Marianne, och bryr mig inte så mycket om hur det går för dem.
En fantastiskt bra bok, som innehåller en fin och intrikat kärlekshistoria som sträcker sig över många år. Sally Rooney är en väldigt bra berättare - genom bokens gång får man följa Marianne och Connells båda perspektiv och Rooney's skicklighet gör att deras tankegångar ibland känns som ens egna. Rekommenderar varmt!!
Oj! Fantastisk läsning där jag totalt fastnade för Marianne och Connell. Jag började först se SVTs serie men tänkte att jag hellre ville läsa boken först. Komplicerade känslor i ett förhållande som emellanåt gör mig frustrerad.
Wow! Den här boken har redan fått mycket uppmärksamhet och hyllningar och jag har längtat efter att få läsa den. Sally Rooney är så begåvad och lyckas väva in flera olika lager och teman i denna bok som till ytan har en ganska enkel ”boy meets girl”-handling. Vi får följa Marianne och Connell genom små glimtar av deras liv från high school till college. Såväl individerna som relationen förändras och utvecklas. Det är tydligt hur kommunikationen mellan de båda förbättras med åren och utgör ett viktigt element för att relationen ska fungera. Romanen tar upp ämnen som identitet och makt kopplat till normer, klass och kön. Därtill en inblick i hur det kan påverka en att växa upp i ett våldsamt hem och sedan att försöka återskapa destruktiva relationer i sitt vuxenliv för att återfå en maktlös, utsatt men igenkännlig roll. Förutom relationen mellan Marianne och Connell får vi även följa deras relationer till andra (familj, vänner, partners) och boken lyfter genom detta teman som hur viktiga relationer egentligen är för oss människor och huruvida vi klarar oss utan relationer samt vilka relationer vi ska välja och välja bort. Det finns nog hur mycket som helst att skriva om den här boken.
Jag gillar boken väldigt mycket! Den är väldigt enkel i handlingen. Det är två ungdomar, lever ett "vanligt" tonårsliv och har känslor som tonåringar har. Det är det som gör boken så bra. Vad är normala människor? Hur beter sig normala människor? Det är frågor som ställs i boken. Jag gillar verkligen Rooneys språk och enkelheten i boken. Varje mening är värd att läsa, det är inte en endaste mening som är onödig. Jag gillar huvudkaraktärerna väldigt mycket, jag känner verkligen igen mig i känslorna de har.
Det är en så bra bok om hur det är att vara ungdom. Men också många frågor som vad normal innebär.