Alba Bjellebeck

Användarprofil

Grey's Anatomy

TV-program från Walt Disney Studios Home Entertainment
Otroligt fängslande, underhållande och rörande serie som man aldrig får nog om! Kan kolla på om och om igen, och är lika bra varje gång. Intressant och lärorikt för den som fascineras av sjukvård och medicin, även om allt inte är med sanningen överensstämmande. Älskar!

Mokadji

Bok av Mattias Olsson
Med stor uppfinningsrikedom skapar Olsson en otroligt genomtänkt och välarbetad fantasyvärld som jag ständigt törstar efter att få veta mer om. Jag kan inte låta bli att förundras över författarens gränslösa fantasi när vi under berättelsens gång möts av allt från folkslag som besitter fascinerande förmågor, förunderliga djur och varelser och häpnadsväckande platser. Världen, och i synnerhet djur och natur, målas upp med varsam hand men samtidigt med knivskarp precision och jag drömmer mig med lätthet bort till lummigt grönskande skogar, snövita grisher och vidsträckta sanddyner. Berättelsen framförs med underbar iver och entusiasm, men kan stundtals bli något överdetaljerad. Även om jag skulle vilja påstå att jag är en van fantasyläsare så hade jag ibland lite problem med alla namn när vi snabbt introducerades för ett stort antal personer och platser.

Äventyret sätter omgående av i rafflande fart och därefter håller spänningen i sig fram till den allra sista sidan. Faror, som skulle kunna sätta skräck i den mest våghalsige, lurar bakom varje hörn och det är aldrig en lugn stund i landet Mokadji. Författaren väver skickligt ihop flera parallella berättelser från andra delar av världen, vilket ger historien större komplexitet och effektivt markerar kontrasten mellan gott och ont.

Karaktärerna är sympatiska och lätta att tycka om, även om Erik tenderar att konstant överskuggas av Sirius och ibland känns det helt ärligt som att han endast finns med för att utgöra någon form av sällskap. För varje hjälte måste ju ha en sidekick? Jag hade också gärna velat veta lite mer om killarnas bakgrund och känner egentligen aldrig riktigt att jag får chansen att knyta an till dem på ett djupare plan. Det till trots så är vänskapsbandet mellan Sirius och Erik så starkt, innerligt och kravlöst att jag smälter inombords och jag ser gärna att författaren låter relationen ta större plats i kommande böcker.

Värt att nämna är också de fantastiskt vackra illustrationerna som pryder varje kapiteluppslag och den häftiga kartan som gör det enkelt att följa Sirius och Eriks resa. Jag blev genast förtrollad av Torbjörn Källströms svartvita och skuggfyllda illustrationer som är detaljerade, stämningsfulla och adderar ytterligare liv till berättelsen.

Mokadji är en medryckande magisk eskapad och passar som handen i handsken för alla äventyrslystna läsare som törstar efter fantasy. Det är en ganska klassisk saga, men med ett kreativt magisystem och egna element som helt klart gör boken till en imponerande debut. Jag ser fram emot att få hänga med Sirius och Erik på fler äventyr i landet Mokadji och väntar spänt på fortsättningen.
Where the Crawdads Sing är en smärtsam uppväxtskildring om att överleva mot alla odds men också ett medryckande mordmysterium, en ömsint kärlekshistoria och en kärlekskrank hyllning till naturen och livet självt. Det är en lågmäld och vackert förtäljd berättelse som berör på alla känslomässiga plan och delar av den träffar mig så hårt att jag tappar andan. Mordmysteriet, som vecklas ut parallellt med berättelsen om Kya, utgör en perfekt motor för att hålla uppe tempot, som annars tenderar att sacka lite. Vanligtvis kan jag ha svårt för böcker som är alltför långsamma handlingsmässigt men mordutredningen räddar effektivt upp det, även om poliserna som driver den är väldigt parodiliknande. Trots att författaren lämnar ett spår av ledtrådar efter sig så är det engagerande ända fram till upplösningen som slutar med eftertryck. Vad jag däremot måste beklaga mig över är att mycket av det som sker tänjer rejält på gränserna för vad som är sannolikt och inte.

Hela min recension finns på min blogg: https://boklyckan.blogspot.com/2021/01/where-crawdads-sing.html

Bränn allt som var

Bok av Eva Gussarsson
Eva Gussarssons debutroman var minst sagt en positiv överraskning och med en spänningsmättad intrig, välskrivna karaktärer och stämningsfulla miljöer får hon mig på fall med en gång. Tempot är högt boken igenom och det gör den nästintill omöjlig att lägga ifrån sig när kvinnornas förflutna nystas upp bit för bit. Mot slutet satt jag som på nålar och efter en dramatiskt nagelbitande upplösning med oväntade vändningar knyter Gussarsson prydligt ihop berättelsen på ett sätt som definitivt efterlämnar mersmak hos mig.

Hela recensionen finns på min blogg - Boklyckan!

Ljudboksprenumeration som present

Den ultimata julklappen för alla boknördar! Slipp beslutsångesten i att välja ut EN specifik bok, här finns ett stort utbud med massor av titlar. Särskilt i tider som dessa är det extra fantastiskt att kunna flå verkligheten för en stund genom att läsa eller lyssna på en god bok.

Curtsies & Conspiracies

Bok av Gail Carriger
Gail Carriger fortsätter att leverera skratt, spänning och action i vanlig ordning. Och med sina kvicka skämt, sitt unika bildspråk och charmerande karaktärer får hon mig på fall direkt. Ofta tenderar uppföljare att hamna i någon sorts svacka mellan första och sista boken, som om de inte fyller någon riktig funktion utan endast är transportsträckor till upplösningen, men Curtsies & Conspiracies lever definitivt upp till förväntningarna dess föregångare satte, och det med råge. Det är kidnappningar och komplotter, oväntade förräderier och oönskade romanser. Det kan ju helt enkelt inte bli annat än bra!

Biobesök som present

Det är väl självklart att den bästa filmupplevelsen finns att hämta i biosalongen! Med tanke på att biograferna har behövt stänga igen pga rådande pandemi lär det också säkerligen komma mängder med spännande filmer nästa år. Så stötta era lokala biografer i dessa hårda tider och ge bort biopresentkort!

Brädspel som present

Jag är en stoooor brädspelsfantast och älskar mysiga spelkvällar tillsammans med familj eller vänner. Antingen spel som kräver lite större hjärtverksamhet eller bara simpla roliga spel, alltid lika lustfyllt. Ett brädspel är ett perfekt sätt att få umgås, i synnerhet under julledigheten när hela familjen oftast är samlad.

Patrioterna

Bok av Pascal Engman
Patrioterna är en beroendeframkallande och explosiv bladvändare som bjuder på nattsvart läsning som gör mig mörkrädd. Rädd för vad hatet gör med en människa och rädd för vad hat kan få en människa att göra. Rädd för det islamofobiska språk som får allt större genslag i debatten. Boken är skrämmande verklighetstrogen och samtida då den tar upp pågående strömningar i samhället, såsom invandring, växande politikerförakt och misstroende gentemot massmedia. Även om boken lämnar lite kvar att önska så är det absolut en positivt överraskande debut med aldrig sinande spänning och oväntade vändningar där frågan var huvudkaraktärernas lojalitet ligger förblir en gåta ända till slutet.

Till alla killar jag har gillat

Film från 2018 regisserad av Susan Johnson
En sockersöt mysfilm där man redan från början översköljs av all värme och humör. Älskar filmer som utspelar sig i High School-miljöer, vilket denna gör. Och Noah Centino är med. Jag är såld!!!
Omnible använder cookies för att fungera bättre för dig. Genom att använda vår webbplats samtycker du till vår användning av cookies.