Plåtmat

Bok av Julia Tuvesson
"Plåtmat : grönt i en långpanna" av Julia Tuvesson är en kokbok som fokuserar på att laga enkla vegetariska maträtter i en plåt i ugnen. Författaren är känd från Instagram där hennes vegetariska plåtar har gjort stor succé. Kokboken ger 40 av hennes mest populära recept som lämpar sig främst för vardags, men även för fest.
Den bästa kokbok som finns! Allt är så gott och enkelt att laga. Om man bara vill äga en enda kokbok då ska man äga denna.
Den här boken var en riktig besvikelse. Visst är det smidigt att laga mat i ugnen men inte om man ändå behöver steka något till, mixa en sås eller koka gryn. Jag hade hoppats på recept som gav lite disk men där fick jag tji. Själva recepten imponerar inte heller. Mycket ost och mejeri, ganska dyra produkter och ofta används bara en liten del. I ett recept är det t ex några matskedar färskost, något jag vanligtvis inte har hemma och inte vet vad jag ska göra med det överblivna. Mycket färska örter och sallad på påse. Dyrt och håller inte så länge i kyl = man kan inte handla speciellt långt i förväg.
"Plåtmat : grönt i en långpanna" av Julia Tuvesson är ett annorlunda matlagningskoncept som tagit sociala medier med storm. Konceptet går ut på att på ett enkelt och smidigt sätt laga vegetarisk vardagsmat. Författaren började med att lägga ut inspirerande matbilder på Instagram och succén var ett faktum. Hon kallar det för "plåtmat", vilket innebär att majoriteten av maten tillagas på en plåt i ugnen. Kokboken bjuder på vackra bilder och mängder av inspiration till lättlagade vegetariska måltider.

Man kan ställa sig frågande till om man verkligen behöver en kokbok om recepten ändå finns på Instagram? Jag fick denna kokbok i present och jag älskar den. Bilderna är så inspirerande och recepten är så enkla att följa. Dessutom innehåller den mer detaljerade beskrivningar och fler recept än vad Instagramkontot har. Boken är uppdelad i olika sektioner med guider och över 40 recept. Här finns recept för förrätter, huvudrätter och efterrätter samt olika sorters såser och tillbehör. Här finns även roliga smakkartor som ger dig bättre förståelse för vilka råvaror och smaker som bör kombineras. Boken har ett starkt hållbarhetstänk och ingen mat ska gå till spillo. Rätterna är framför allt inriktade på vardagsmat, men det finns även plåtar som lämpar sig för fest.

Inga förkunskaper krävs utan denna kokbok riktar sig till alla nivåer i matlagning. Den passar framför allt perfekt för personer som vill laga mer vegetariskt, men även för småbarnsfamiljer som vill kunna laga god mat på ett enkelt sätt. Det är en riktigt härlig bok som jag rekommenderar varmt!