Fanny och Alexander

Fanny and Alexander
Film från 1982 regisserad av Ingmar Bergman
Fanny och Alexander är syskon i den rika familjen Ekdahl i Uppsala under början av 1900-talet. Deras pappa Oscar dör av ett slaganfall och deras mamma Emilie gifter om sig biskop Edvard Vergérus. Biskopen är en barsk människa och praktiserar hårdföra uppfostringsmetoder. Han misshandlar Alexander på grund av pojkens livliga fantasi. De två syskonen fruktar biskopen.
Ingemar Bergman gör julfirandet till en fest i skådespelare, flärd, pampighet och filmen är lång och skiftar mellan glädje sorg spänning romantik och komedi. Den perfekta julfilmen som har ALLT och mer därtill. Mysiga miljöer och färgsprakande scener avlöser varandra. Rekomenderas skarpt om ni vill se en helkväll film tillsammans. Riktar sig till över 20 års publiken av båda kön.
Fanny och Alexander är Ingmar Bergmans magnum opus och är till stor del självbiografisk. Detta är nog anledningen till att vi kommer så nära alla karaktärer. Det är familjärt och varmt men också främmande och iskallt. Här finns religion, mysticism, trams, påhittighet, bus, hemligheter, allvar, våld, hämnd och till och med en gnutta trolleri. Filmen är en vild fest för alla sinnen och vi följer med de två syskonen som på alla sätt försöker undfly den hårdföra biskop Vergérus uppfostringsmetoder. På vägen passerar ett antal färgstarka karaktärer som alla får en avgörande del i syskonens kamp och en plats i mitt hjärta.