Sadako och de tusen papperstranorna

Sadako and the Thousand Paper Cranes
Bok av Eleanor Coerr
Sadako var bara några år gammal när en atombomb detonerades över hennes stad, Hiroshima, i Japan. Sadako verkar frisk, tills hon en dag, 11 år gammal, får reda på att hon har leukemi. Men det finns hopp. En gammal japansk legend säger att om den som är sjuk viker tusen papperstranor, kan man få en önskan uppfylld.
En gammal bok men fortfarande lika vacker. Enligt japansk tro så blir man frisk om man viker tusen papperstranor och man får följa en ung flickas livsväg. En bok som alla borde läsa nån gång i livet
Sadako och de tusen papperstranorna är en lättläst och mycket gripande bok. Den handlar om Sadoko som insjuknar i leukemi, om hennes familj som finns där omkring henne, och om krig som inte bara drabbar de som är i direkt kontakt med det, utan även alla runtomkring. Men det handlar också framförallt om hopp, när alla hjälps åt att samla fina papper till Sadako för att hon ska kunna vika papperstranor och bli frisk igen.

Det här är en av mina absoluta favoriter, jag har läst den otaliga gånger sedan första gången när jag var 9 år, och det är en historia jag alltid kommer tillbaka till.