Man dör inte av stress, man slutar bara att leva

Man dör inte av stress
Bok av Selene Cortes
Lever du i en tillvaro där stress tycks vara den ständige följeslagaren? Är du, har du varit eller ligger du på gränsen till att bli sjuk? Det här är boken som Selene Cortes önskar funnits tillgänglig när hon blev sjuk. Den är inte bara ett ovärderligt verktyg för dig som drabbats av utmattningssyndrom, utan även för anhöriga och de som i sitt arbete kommer i kontakt med sjukdomen. Selene utgår ifrån sina egna erfarenheter och berättar på ett personligt sätt om den sjukdom som kommit att prägla stora delar av hennes liv. Om långtidssjukskrivningarna och utanförskapet och ångesten och rädslan för att inte komma tillbaka. Selenes personliga berättelse varvas med ord från psykiatrikern Marie Åsberg, som från ett kliniskt perspektiv talar om diagnostik, symptom och behandling. Dessutom avslutas boken med en lista över "saker du inte måste" och ett formulär som kan hjälpa dig få en bild av ditt nuvarande tillstånd. Selene Cortes är en föreläsare, utbildare och konsult som på olika sätt arbetar med psykisk ohälsa. Marie Åsberg är en internationellt ansedd psykiatriker och senior professor.
En av det viktigaste böcker jag läst på länge. Jag drabbades själv av utmattningssyndrom under mitten av 1990-talet. Då visste ingen vad det egentligen var, ofta sattes andra diagnoser som var felaktiga och som många tyvärr kommer få leva med under hela livet.

I boken berättade Selene Cortes uppriktigt om sitt liv, där barndomen var olycklig och hur hon ville visa sig duktig, studera och få ett jobb hon skulle trivas med.

Hon levde ett intensivt liv och upptäckte inte signalerna på att hon måste ta det lugnt ibland.

Till slut tappade hon alla sina förmågor, och visste inte ens hur man diskade. Hon fick hjälp av psykiatrin men inte den hjälp hon behövde. Det ledde till flera långvariga sjukskrivningar och oförståelse hos både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

I boken berättar även professor Marie Åsberg om symtom och olika behandlingar.

Jag kände igen mig i stort allt som Selene berättade om som till exempel oförstående bland både sjukvårdspersonal och vänner.
Mycket bra bok när man själv är/ varit utbränd. Nästan som en handbok. Gillar mest andra hälften av boken som är informativ och har konkreta tips.