Man dör inte av stress, man slutar bara att leva

Man dör inte av stress
Bok av Selene Cortes
Man dör inte av stress, man slutar bara att leva Om utmattningssyndrom Den här boken är till dig som är sjuk, har varit sjuk, undrar om du är på gränsen till att bli sjuk eller till dig som har en tillvaro där stress är en ofta förekommande komponent. Den är också till dig som är anhörig till någon med utmattningssyndrom, och till dig som möter personer med utmattningssyndrom i ditt arbete. Jag önskar att jag hade haft den här boken när jag blev sjuk, för min erfarenhet är att kunskap är makt. Selene Cortes berättar personligt om sin egen sjukdomshistoria. Hon går från en sårig barndom till sina två sjukdomsperioder som resulterade i långvariga sjukskrivningar. Hon berättar om ångestdriven duktighet och det utanförskap som drabbar de långtidssjukskrivna med stigmatisering, skam och rädsla att aldrig komma tillbaka till en fungerande vardag igen. Hennes berättelse är ärlig och osentimental och väjer inte för svåra upplevelser. Selenes kapitel varvas med senior professor Marie Åsbergs kliniska perspektiv med diagnostik, differentialdiagnostik, symtom och behandling.
En av det viktigaste böcker jag läst på länge. Jag drabbades själv av utmattningssyndrom under mitten av 1990-talet. Då visste ingen vad det egentligen var, ofta sattes andra diagnoser som var felaktiga och som många tyvärr kommer få leva med under hela livet.

I boken berättade Selene Cortes uppriktigt om sitt liv, där barndomen var olycklig och hur hon ville visa sig duktig, studera och få ett jobb hon skulle trivas med.

Hon levde ett intensivt liv och upptäckte inte signalerna på att hon måste ta det lugnt ibland.

Till slut tappade hon alla sina förmågor, och visste inte ens hur man diskade. Hon fick hjälp av psykiatrin men inte den hjälp hon behövde. Det ledde till flera långvariga sjukskrivningar och oförståelse hos både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

I boken berättar även professor Marie Åsberg om symtom och olika behandlingar.

Jag kände igen mig i stort allt som Selene berättade om som till exempel oförstående bland både sjukvårdspersonal och vänner.
Mycket bra bok när man själv är/ varit utbränd. Nästan som en handbok. Gillar mest andra hälften av boken som är informativ och har konkreta tips.