Om det inte vore för dig

Les gratitudes
Bok av Delphine de Vigan
Michka börjar bli till åren, hennes minne och vokabulär vacklar och hon inser att hon inte har mycket tid kvar. Hon flyttar till ett äldreboende och får ofta besök av Marie, som har växt upp i samma trappuppgång som Michka bodde i. Det är en sak som Michka vill göra innan hon är redo att somna in för gott, och det hjälper Marie och logopeden Jérômes henne med.
Michka har åldrats och behöver flytta in på ett boende då hon inte längre klarar sig själv. Jérôme är logoped och hjälper Michka att hitta tillbaka till orden som hon börjar förlora. Marie har bott i lägenheten ovanför Michkas och har blivit väldigt fäst vid henne och hälsar på henne ofta på hemmet.

Det är en kort roman om livet och det förflutna. Nästan hela boken utgörs av dialoger; de mellan Michka och Marie och Michka och Jérôme. Den handlar om ödet och hur livshändelser tidigt i livet formar individer. En bok om att uppskatta det enkla och en bok om tacksamhet och vikten att få visa uppskattning. Berättelsen visar hur en vänlig gest från en annan människa kan göra stor skillnad. En fin historia med både allvar och humor.
Om det inte vore för dig är en väldigt fin och berörande roman om livet och åldrandet. Jag fastnade verkligen för berättelsen om Michka och tyckte om hur hennes livsöde förmedlades genom Marie och Jeromes perspektiv - de kompletterade varandra. de Vigan har ett väldigt vackert språk, och den här boken är den första - men definitivt inte sista - som jag läser av henne. I dialogerna byter Michka ofta ut ord, vilket gör att läsaren behöver gissa sig till vad hon egentligen vill förmedla. Jag förstår och uppskattar verkligen syftet av detta, men tyckte samtidigt att det påverkade flytet i läsningen.
Stora delar av handlingen utspelar sig på ett äldreboende, och för mig som har erfarenhet av att arbeta i den miljön var det mycket igenkänning. I betyg ger jag Om det inte vore för dig 🌹🌹🌹+ (3,5/5) och jag kan verkligen rekommendera den.