Draken i rummet

Bok av Gunilla von Platen
"Draken i rummet" av Gunilla von Platen och Malin Roos är en biografi om entreprenören Gunilla von Platen. Hon kom till Sverige som flykting från Turkiet när hon var fyra år gammal. Då hette hon Günel Anip. Detta är hennes berättelse om hur hon förvandlades från flyktingflicka i förorten till superentreprenör och investerare i i tv-programmet Draknästet.
Gunilla von Platen är utan tvekan en intressant kvinna som upplevt mycket. Boken går ut hårt och beskriver bland annat folkmord i Turkiet där både hennes far- och morföräldrar var med, och även hennes flykt till Sverige som 4-åring tillsammans med sin familj. Förväntningarna var i och med den starten höga. Sedan fortsätter den att beskriva Gunillas uppväxt, om livet i en trång lägenhet i en Göteborgsförort, och hur hon sedan blir en arbetsnarkoman som bygger upp ett företagsimperium från några tomma banankartonger. Jag blir imponerad av Gunillas styrka och engagemang men tycker dock att boken tenderar att bli tjatig och upprepande, och sista halvan av boken läser jag utan större engagemang. Delar av boken behandlar även mordet på hennes väninna men detta känns på något sätt felplacerat även om det såklart är en viktig del i Gunillas liv.
Den osannolika askungesagan om Günel Anip, flyktingflickan i förorten som blev Gunilla von Platen, superentreprenör i näringslivets topp med klackarna i de kungliga salongerna. I ”Draken i rummet” berättar Gunilla personligt om sitt liv – från såväl karriären som om det privata och mörka – mamman som sköts framför hennes ögon, äktenskapet där hon levde under psykisk terror och mordet på Veronica, hennes bästa vän. Men det handlar också om makten, männen, miljonerna och motgångarna, hur hon som kvinna fått slåss för respekt och en position i en manlig bastion, både som flicka med åtta syskon i ett strängt religiöst hem och i toppen av näringslivet. Hon är entreprenören, filantropen och företagsledaren med världen som arbetsfält, men som aldrig glömmer sin bakgrund. Gunilla von Platen är idag en av Sveriges mäktigaste drakar.

Gunillas livsresa är otroligt inspirerande och hennes ärliga och raka stil genomsyrar hela boken. Det är häftigt att höra om hennes bakgrund, entreprenörskapets framväxt, familjerelationer, maktspelen och allt där emellan. Jag är själv inte bekant med hennes livsverk eller historia sedan innan och det är kanske därför den blir extra fascinerande. Hon sätter även ord på väldigt många tankar jag själv har haft. Den här boken kommer jag att köpa i fysiskt exemplar bara för att mina döttrar ska kunna läsa den när dom har åldern inne. Med andra ord, ni måste läsa den! Gunilla von Platen, du är en otrolig förebild som jag kommer att fortsätta finna inspiration hos dig!

Betyg: ♥️♥️♥️♥️♥️ (5/5)
"Draken i rummet" av Gunilla von Platen och Malin Roos är en gripande och inspirerande historia om flyktingflickan Günel Anip som blev den framgångsrika entreprenören Gunilla von Platen. Hon är framför allt känd som en av investerarna, de så kallade drakarna, i tv-programmet Draknästet. Hon är en mycket framgångsrik entreprenör och hon har bland annat grundat och sålt kundserviceföretaget Xzakt. Det är dock få som känner till hennes bakgrund. Som 4-åring flydde hon och hennes familj, som har syrianskt ursprung, från Turkiet för att slippa hot och förföljelse.

Denna bok handlar om en mycket inspirerande kvinna som gjort en makalös karriär. Det är en spännande, stundvis sorglig, biografi om en av Sveriges mest intressante entreprenörer. Den är rak och informativ med många värdefulla tips.