Tango i tabernaklet

Bok av Karin Brunk Holmqvist
Den före detta svärdslukarassistenten Kerttu har lämnat sitt tivoliliv bakom sig och flyttat till lugna Brösarp på Österlen. För att inte bli rastlös bestämmer hon sig för att rusta upp uthuset och ordna tangokurser. Uthuset får fina rosa fönster och ett piano och i renoveringen gör Kerttu ett dyrbart fynd. Tangokursen blir genast en stor succé med en brokig skara återkommande gäster. Men även om Kerttu fått liv omkring sig är hon inte helt nöjd. Kanske skulle hon kunna bli kyrkovaktmästare? Hon vet att den nuvarande vaktmästaren börjar bli till åren och ser sin chans till ny stimulans. Allt hade varit frid och fröjd om det inte vore för det där med kyrkorådets snokande ordförande Johanna och den försvunna kollekten. De tror väl inte att det är Kerttu som har tagit pengarna? KARIN BRUNK HOLMQVIST, född 1944 i Simrishamn, har sedan den skönlitterära debuten med Potensgivarna 1997 skrivit tretton böcker. Hennes humoristiska och hoppingivande historier har sålt i över en miljon exemplar och legat stadigt bland Sveriges mest utlånade. Förutom författaryrket har Brunk Holmqvist även varit verksam som socionom, trollkarl, mannekäng, politiker och revyprimadonna. Sagt om Karin Brunk Holmqvists författarskap: "Ingen kan som Karin Brunk Holmqvist skildra det stora i det lilla!" Allers "Igenkänningsfaktorn och identifikationen är, ännu en gång, sådär 150 procent." Ystad Allehanda om Majken minröjare "Karin Brunk Holmqvist tillhör inte de författare som pryder magasinsomslag och är med i tv stup i kvarten. Men hon är en av Sveriges verkligt lästa författare." Sydsvenskan "Hon skriver om hjärte- och livsfrågor Om ensamhet och kärlek, som blixtrar till på ålderns höst. Som en stilla predikan, inte religiös utan mänsklig, över de styrkor och svagheter som vi människor rymmer." Trelleborgs allehanda      
Som vanligt skriver denna författare en mysig bok som leder till skratt.
De äldre invånarna gnabbas och är hypokondriker som gör att man ler lite åt dem.
Karaktären Kerttu är en färgglad person som vänder livet i den lilla byn.

Tyvärr hittade jag fel i boken som gjorde att upplevelsen förtogs en del. Trist när det blir så men jag rekommenderar den i alla fall.
Ibland behöver jag läsa böcker som totalt sticker av från det jag vanligen läser. Alltså böcker som vare sig är spänningsromaner eller biografier, true crime eller facklitteratur. En gång för många år sen drabbades jag och min familj av en stor sorg i mitt liv. En kusin till min mamma tipsade oss lite senare, när vi var på väg ut ur sorgen, mot det nya normala, om Karin Brunk Holmqvists roliga böcker från Österlen. Det har blivit ett antal romaner om påhittade, lustiga karaktärer som befinner sig i 70+-åldern. Totalt har författaren skrivit cirka 15 såna här humoristiska böcker. Nu har jag läst ut den trettonde, Tango i tabernaklet, nätshoppad på årets bokrea.

Berättelsen utspelar sig i Brösarp kring grannarna Axel och Hedvig, Otto och Selma. Till den sömniga lilla orten kommer den färgsprakande Kerttu, som levt ett annorlunda liv. För att inte ledas ihjäl startar Kerttu olika små projekt samtidigt som hon engagerar sig i kyrkorådet. Hon planerar att starta tangokurser. I samband med att hon rustar sitt uthus för detta ändamål gör hon ett intressant fynd. Fyndet komplicerar saken eftersom det har försvunnit kollekt och en stor donation till kyrkan.

Medan 70+-arna gnabbas sinsemellan inom paren betraktar de Kerttu, som de kallar Biskopen. Kerttu försöker inte smälta in i samhället utan sticker helt klart ut på alla sätt och vis. Hon till och med dansar med folk på flyktinganläggningen! När hon sen ordnar tangokurs…

Alla karaktärer beskrivs av författaren med en varm glimt i ögat. Genom det de säger och gör skildras deras sätt att vara människor – med fel och brister – mycket träffande. Tyvärr är boken väldigt dåligt korrekturläst och jag hittar både korrekturfel och flera rena stavfel. Sånt drar ner mitt omdöme, men bara med en stjärna. Jag får trots allt både skratta och glömma det tunga i verkligheten en stund.

Mitt omdöme blir högt.
Rekommenderas för den som gillar humor
Kerttu, en helt underbar fd. svärdslukarassistent, har flyttat till det lite sömniga Brösarp. Hon lyckas med att fullständigt vända upp och ner på tillvaron för Brösarps invånare. En av de roligaste böckerna som jag har läst på länge!