Gillar humor

Tips för den som...

Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet

Film från 2009 regisserad av Christjan Wegner
Att se tredje delen av Göta kanal- filmerna är ett måste för den som gillar svensk humor.
Dessvärre är konceptet aningen uttömt efter de två första filmerna och istället blir det en märklig skattjakt av alltsammans.
Rollistan är diger med flera av landets mest meriterade och duktiga skådespelare, men det fungerar inte riktigt.
Visst är den kul på sina ställen men dessvärre kanske det skulle stannat vid två filmer.
Samtidigt som den ju i egenskap av uppföljare till den klassiska första Göta kanal-filmen får en del av kultstatusen.
Filmen är välgjord, skådespelarna skickliga men konceptet tyvärr uttömt.
Men se den om du gillar kultfilm eller vill ha en film med semesterkänsla, det levereras verkligen.

Skäringer & Mannheimer

Podcast med Mia Skäringer och Anna Mannheimer
Anna och Mia har lyckats skapa en helt underbar podd som blandar humor, skratt, allvar och uppriktighet på ett fullkomligt brutalt vis. Uppskattar nyanserna de lyckas förmedla genom sina personligheter och ämnen de pratar om. Har aldrig tråkigt när jag lyssnar på deras podd!

Tango i tabernaklet

Bok av Karin Brunk Holmqvist
Ibland behöver jag läsa böcker som totalt sticker av från det jag vanligen läser. Alltså böcker som vare sig är spänningsromaner eller biografier, true crime eller facklitteratur. En gång för många år sen drabbades jag och min familj av en stor sorg i mitt liv. En kusin till min mamma tipsade oss lite senare, när vi var på väg ut ur sorgen, mot det nya normala, om Karin Brunk Holmqvists roliga böcker från Österlen. Det har blivit ett antal romaner om påhittade, lustiga karaktärer som befinner sig i 70+-åldern. Totalt har författaren skrivit cirka 15 såna här humoristiska böcker. Nu har jag läst ut den trettonde, Tango i tabernaklet, nätshoppad på årets bokrea.

Berättelsen utspelar sig i Brösarp kring grannarna Axel och Hedvig, Otto och Selma. Till den sömniga lilla orten kommer den färgsprakande Kerttu, som levt ett annorlunda liv. För att inte ledas ihjäl startar Kerttu olika små projekt samtidigt som hon engagerar sig i kyrkorådet. Hon planerar att starta tangokurser. I samband med att hon rustar sitt uthus för detta ändamål gör hon ett intressant fynd. Fyndet komplicerar saken eftersom det har försvunnit kollekt och en stor donation till kyrkan.

Medan 70+-arna gnabbas sinsemellan inom paren betraktar de Kerttu, som de kallar Biskopen. Kerttu försöker inte smälta in i samhället utan sticker helt klart ut på alla sätt och vis. Hon till och med dansar med folk på flyktinganläggningen! När hon sen ordnar tangokurs…

Alla karaktärer beskrivs av författaren med en varm glimt i ögat. Genom det de säger och gör skildras deras sätt att vara människor – med fel och brister – mycket träffande. Tyvärr är boken väldigt dåligt korrekturläst och jag hittar både korrekturfel och flera rena stavfel. Sånt drar ner mitt omdöme, men bara med en stjärna. Jag får trots allt både skratta och glömma det tunga i verkligheten en stund.

Mitt omdöme blir högt.

Bäst i test

TV-program
Många gapskratt och "skäms-fniss" under mysfilten i tv-soffan utlovas! Programmet "Bäst i test" är en rejäl humörhöjare speciellt i dessa pandemi-tider då ett skratt onekligen förgyller dagen. Eller kvällen! Tips: Spana in tidigare säsongen på SVT-play. Älskart! :)

Bäst i test

TV-program
Bästa fredagsunderhållningen för hela familjen! Bjuder alla på skratt och du kan själv vara med och fundera hur du skulle ha utfört testet.

Analfabeten som kunde räkna

Bok av Jonas Jonasson
Roligt, sarkastiskt högtravande språk. Det här är en bok med mycket fart och mättade färger. För den som gillade hundraåringen som klev ut genom fönstret!

Medicinen

Bok av Petter Lidbeck och Hans Koppel
Boken och filmen var bra och rolig. Handlar om en kvinna som får en tablett för sitt munsår. Hon jobbar på ett kontor mer fina kollegor