Pages & Co, #2

Tilly och de förlorade sagorna

The Lost Fairy Tales
Bok av Anna James
Serien Den magiska bokhandeln har tagit alla med storm. Här är den efterlängtade andra delen. Tilly Blad är bokvandrare. Hon kan resa in i böcker och prata med karaktärerna hon möter där - precis som alla andra i hennes familj. I den första boken, Tilly och bokvandrarna, använde hon sina nyfunna förmågor för att lösa mysteriet med sin försvunna mamma. Slutet gott, allting gott. Men nu sätts hon på prov igen ... Bokvandrarnas hemliga bibliotek, Underbiblioteket, har tagits över av en grupp som vill hindra människor från att bokvandra. Samtidigt läcker det magi från sagornas värld, vilket orsakar fullkomlig kalabalik. För att hitta en lösning reser Tilly och hennes vän Oscar till Paris för att besöka det franska Underbiblioteket och leta efter en alldeles särskild sagobok. De upptäcker att bokkaraktärer har försvunnit, sagor blandats ihop och att mystiska hål i intrigerna dyker upp utan förvarning. Kan Tilly lista ut vad - eller vem - som orsakar kaoset, så att alla sagor får behålla sina lyckliga slut? Röster om Tilly och bokvandrarna: "Det här är bland de mysigaste böcker jag har läst! (...) Jag kanske har vikt hundöron på varannan sida i den här boken, för det finns så mycket härligt och magiskt om det magiska med böcker som jag vill gå tillbaka till. (...) Funkar jättebra som högläsning för yngre barn, men funkar lika bra för äldre ungdomar och vuxna. Härlig bok att läsa tillsammans. Och läsa om och om igen! Paula Högström, bibliotekarie, i P4 Extra "Förtjusande, ljuvlig läsning oavsett om du är 9 eller 49 år gammal." Belfast Telegraph ANNA JAMES är författare och journalist och bor i London. Hon har varit litterär redaktör på The Bookseller Magazine och brittiska Elle, och dessutom skrivit för tidningar som LA Times, Financial Times och The Independent. Hon debuterade som författare med serien om Tilly och har nominerats till en rad priser för sitt arbete.
Tänk att få kliva in i de klassiska sagorna, vandra runt och träffa alla de där karaktärerna som du läst om? Fantasin tar verkligen glädjeskutt vid tanken! Men allt är inte guld och gröna skogar i sagorna, då de börjar uppföra sig underligt, karaktärer dyker upp på fel ställen och bokmagi läcker ut. Tilly och Oscar utsätter sig för stora risker trots varningar, och äventyret är ett faktum.

Jag älskade första delen, Tilly och bokvandrarna, så det var lilla julafton för mig när Tilly och de förlorade sagorna damp ner i min brevlåda. Det händer något magiskt när man sätter en bok om en boknörd i händerna på en annan boknörd, inte sant?

De svartvita illustrationerna av Paola Escobar hjälper till att förflytta en in i denna fantasivärld, jag gillar hur de kan dyka upp både här och där, mitt i en text. Det förstärker också känslan av att lite vad som helst kan hända i den här boken.

Lättläst, mysig , spännande och ja, ljuvlig. En bok att längta tillbaka till. Ge dig själv en stund av bokmagi och läs om Tilly och bokvandrarna, har du inte läst första delen så ta den först. Oavsett om du är 7 eller 117 år, så lovar jag att du fastnar!
En magisk läsupplevelse med härliga vibbar från sagornas värld! Så många barndomsminnen som ryms i en enda bok när kända sagofigurer dyker upp en efter en... Rekommenderas varmt!

Det här är den andra boken om Tilly och hennes familj; den första heter "Tilly och bokvandrarna".

Vi får återigen träffa Tilly, hennes mormor, morfar, hennes mamma Bea och bästisen Oskar. De har hänt en del bland bokvandrarna och medlemmarna i Underbiblioteket efter det som skedde i föregående äventyr. Rollerna har förändrats och familjen Blad är inte längre lika önskvärda. Men det betyder inte att de ger upp för det. Men saker och ting försvåras när sagorna börjar förändras; blandas ihop och bli fulla med hål...

Tilly och Oskar ger sig ut på ett äventyr som de sent kommer att glömma vilket även gäller deras familjer...

Spännande läsning som bjuder på häftiga återbesök i en sagovärld som betytt mycket för mig i min barndom. Vissa karaktärer är riktigt roligt att återse!