Pages & Co, #1

Tilly och bokvandrarna

The Bookwanderers
Bok av Anna James
Var är Tillys mamma som försvann strax efter det att Tilly föddes? Tilly bor tillsammans med sina morföräldrar över deras bokhandel. Vilket passar bra, eftersom de alla älskar att läsa. Men en dag upptäcker Tilly att sagornas figurer lämnar böckernas sidor och finns i verkligheten. Alice tar hjälp av Annie från Grönkulla och Alice från Underlandet för att hitta hennes mamma utan att tänka på vilka risker som finns.
En magisk bok för alla oss som tycker om att försvinna in i böckernas förtrollande värld.
En bok som egentligen riktar sig till barn från ca 9 års ålder, men även vi vuxna har stor behållning av att läsa denna!
Jag tyckte mycket om den!
En underbar berättelse om Tilly som kan hoppa in i böckernas värld! Men alla böcker är inte ofarliga. Den är mysig och charmig. Perfekt för alla bokälskare oavsett ålder.
Tilly och bokvandrarna är den första delen i Anna James serie Den magiska bokhandeln (det finns två delar till utgivna på engelska) och det är en bok där jag egentligen inte tillhör målgruppen, mellanåldern 9-12 år, men fängslades totalt av berättelsen. Det är väl nästan alla bokälskares dröm att få träffa sina favoritkaraktärer och kunna kliva in i böcker (det är inte helt ofarligt, för om man dör i boken så dör man i verkligheten också). Det här är en väldigt charmig berättelse som passar för alla åldrar, särskilt som att några av de litterära referenserna mer är för vuxna läsare.
En helt fantastisk liten pärla för 9-12 år, men som jag som 30-åring hade mycket glädje av. Ett spännande och fartfyllt äventyr med karaktärer man bara måste älska.
Detta är den första delen i nya serien ”Den magiska bokhandeln” som verkligen passar för alla som älskar böcker och magi.
I denna bok får vi möta elvaåriga Matilda ”Tilly” Blad som är en riktig läsmal som bor tillsammans med sina morföräldrar och spenderar mycket ledig tid i deras bokhandel.
Tilly funderar en hel del på sina föräldrar och anledningen till att de inte är närvarande i hennes liv. Morföräldrarna hann nämligen aldrig träffa hennes pappa och mamma Beatrice försvann spårlöst när Tilly bara var en bebis. Trots att de aldrig fått svar på vad som hände Beatrice är de övertygande om att hon älskade Tilly och inte lämnade henne frivilligt. Plötsligt en dag när Tilly sitter och läser så dyker en tjej upp i bokhandeln. En flicka som påminner mycket om Anne på Grönkulla. Snart därefter så kommer även
Alice på besök. Mycket riktigt så är det faktiskt bokkaraktärer som kommer till liv från böckerna. Genom bokmagi så får Tilly möjlighet att resa in i böckernas förtrollade värld och uppleva äventyren. Det visar sig att hon är en ”bokvandrare” precis som sina morföräldrar och precis som mamma Beatrice en gång var.
Men kan det vara farligt? Och finns svaret på mammans försvinnande att hitta i böckerna?

Just denna bok har jag valt att läsa själv under pendlingen till jobbet. En riktig läskaramell för alla barn och vuxna som älskar att läsa! Ibland kan jag förlora fokus när jag sitter med böcker på tunnelbanan men det denna bok har jag helt dragits in i berättelsen. Jag kommer på mig själv att sitta och le.
Jag fullkomligen älskar miljöbeskrivningarna i böckerna och bokhandeln. Bara hur Tilly har släpat med sacosäckarna från barnavdelningen upp till tredje våning för att kunna läsa i lugn och ro. Hur härligt låter det inte med en bokhandel på minst tre våningar?!

I boken finns ett antal svartvita illustrationer strösslade på lite olika uppslag som ökar på känslan av bokmagi under läsningens gång.
En väldigt fin bok som jag tycker passar perfekt för högläsning i exempelvis klassrummet. För dels tror jag berättelsen passar en variation av barn då boken innehåller inslag av lite smått och gott. Kul att även kunna diskutera inslagen av klassiker såsom exempelvis Anne på grönkulla, Alice i underlandet och Skattkammarön.
Med stor kärlek till böckernas magiska värld fångar Anna James historia mig fullständigt. Karaktären Tilly är en älskvärd person, som mitt hjärta klappar varmt för redan efter de inledande kapitlen. Språket är lättsamt, bokens formalia är lockande och skapar nyfikenhet och liv, med sina lutande och ramlande bokstäver och gulliga bilder. Genomtänkt och välskriven, in i minsta detalj. Men framförallt är det en underbar bokberättelse som vi bjuds in till, vilket gör att det inte går att sluta läsa. Vilken boost för fantasin och bokläsarglädjen!

Då vi snart har höstlov (eller kan vi enas om att det heter läslov?) så passar det förstås extra bra att tipsa om denna fenomenala bok just nu. Det här är en given bok att köpa, låna eller lyssna på under lovet. Läser du detta efter lovet, ja, då går det lika bra att köpa den som julklapp.

En makalös bok, för både stora och små bokmalar. Kan mycket väl tänka mig att det här är en blivande klassiker!
En härlig bok. Önskar så att den hade funnits då jag var i 9 års åldern. Tilly vandrar in i böcker och får lära sig hur man hanterar det.
Årets mysigaste läsupplevelse för en bokälskare? Jag tror det! En bok om böcker, spännande med karaktärer att fastna för!

I den här boken får vi träffa Tilly som bor hos sina morföräldrar. De äger en bokhandeln och där tillbringar Tilly mycket tid. Vi får även träffa Oskar som är Tillys kompis på flera plan än ett visar det sig och ingen av dem hade en aning…

För plötligt börjar mystiska saker hända; människor som Tilly känner igen men aldrig träffat förr dyker upp runtom i bokhandeln. Vilka är dem och är det verkligen så att de aldrig träffats förr? Men hur kommer det sig då att Tilly trots att de aldrig träffat känner igen dem?

Önskar att jag själv skulle kunna bokvandra! En bok som jag verkligen kan rekommendera!
Ni vet den där känslan när man funnit en bok som går rakt i i hjärtat, som gör att man blir ett med berättelsen, som gör att man tänker på boken och dess personer och längtar dit när man inte läser, när man vill läsa hela boken på en gång från pärm till pärm samtidigt som man vill att den ska räcka hur länge som helst? Just den känslan får man när man läser Tilly och bokvandrarna av Anna James (Harper Collins, 2020).

Matilda "Tilly" Blad är 11 år och bor med sin mormor och morfar, som äger en bokhandel i fem(!) våningar. Tillys pappa är död och hennes mamma är spårlöst försvunnen. Detta har lämnat ett taggit sår i Tillys inre, men hon har i alla fall sina böcker och sin mormor och morfar. Så en dag träffar hon på en karaktär från en av sina favoritböcker - livs levande där i bokhandeln! Det händer en gång till med en annan karaktär, liksom hon ser hur Sherlock Holmes talar med hennes morfar och att en kvinna med en gammaldags klänning talar med hennes mormor. Vad är det som pågår? Kan man verkligen läsa en bok mer så att boken blir levande och handlingen verklig? Kan man gå in i och ut ur berättelserna? Tilly får vara med om saker hon inte trodde var möjliga.

Denna bok är egentligen riktad till barn i 9-12 års åldern, men precis som Harry Potter-böckerna så kan den läsas av alla åldrar, bara man har stor fantasi och en stark läslust. Det senare är viktigt eftersom ett nära band till litteraturen är A och O om man ska vara med om litterära äventyr och dras in i böckernas handlingar - och det gör man med besked i denna bok! Jag älskar den helt enkelt och hade jag läst den när jag själv var barn, då hade den nog tillhört en av mina favoritböcker.

På tal om favoritböcker; en av Tillys favoriter var Alice i Underlandet som jag också har läst, men inte alls gillat. Fast efter att ha läst om Tilly och hennes relation till boken, så har jag faktiskt börjat tänka om och funderar på att ge boken en chans till. Ja, att läsa den här boken får en att vilja läsa de böcker som det talas om här. James talar med sådan värme och, vad man förstår, egen genuina upplevelse om olika böcker och om läsande överhuvudtaget, så att man vill läsa dessa. Är det inte så det ska vara, att böcker får en att vilja läsa andra böcker? Litteraturen smittar s a s.
Älskar boken. Så himla mysigt att läsa en bok om böcker. Jag längtar redan tills nästa del. Kan verkligen rekommendera den.