Berättelsen om Narnia, #6

Min morbror trollkarlen

The Magician's Nephew
Bok av C. S. Lewis
Den första boken i serien om landet Narnia. Pojken Digory och flickan Polly undersöker Digorys morbrors hus, där de bor. Barnen går utan lov in i morbroderns arbetsrum och hittar där några gröna och röda ringar. Ringarna är starten på ett hisnande äventyr som tar barnen till olika spännande världar.
Den här boken är på sätt och vis den första i serien om Narnia, men kanske inte den bästa (och inte heller den som skrevs först). Man kan välja om man vill läsa den först eller, som jag gjorde, sist. Det som är det fina med den här boken är att den förklarar ett och annat. Som hur det kom sig att garderoben blev en magisk port till Narnia eller varför det står en lyktstolpe mitt i skogen dit Lucy kommer. Man kanske kan se den här boken som Nariavärldens motsvarighet till filmers "extramaterial".

Boken passar barn i slukaråldern och strax före och efter. Jag skulle säga från 7 år och uppåt. Klassiker som den här blir man inte för gammal för. Kanske känns vissa delar gammaldags, men det är trots allt en gammal bok.
Jag gillar boken väldigt mycket! Den är spännande och jag gillar att boken handlar om hur Narnia skapades. Jag gillar att den är ganska kort men ändå förberedande inför nästkommande böcker i serien. Jag tycker att boken har ett annorlunda sätt att skapa en ny värld. Jag har aldrig reflekterat över världars skapande i böcker men i denna bok får jag veta lite mer. Jag tycker också att beskrivningarna är bra och jag kan föreställa mig hur allt ser ut.
Språket är också bra och jag gillar att författaren inte överarbetat språket. Utan det är precis lagom!
Det enda minuset är att den är lite hoppig. Jag hänger inte riktigt med i alla karaktärer och världar. Men jag antar att det är en vanesak.