Jackie

-
Bok av Anne Swärd
"Tidigt om försommaren, på ett försenat tåg på väg mot huvudstaden och ett nytt liv - allt börjar där. Och som om hon redan har en föraning om att någonting är på väg att ske registrerar hon alla i vagnen. Någonting i luften, hon vet ännu inte vad men om det sker kommer hon sannolikt att vara det mest uppmärksamma vittnet efteråt." Anne Swärds nya roman handlar om en ung kvinna på väg mot Stockholm och livet. Det är den varma sommaren 1988, ingenting har ännu hänt. Mannen hon sedan möter är bortom vad hon kan föreställa sig. "Jackie" är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad.
Boken utspelar sig på 80-talet i Stockholm. En ung kvinna möter en stilig man. Båda har ett förflutet som de inte pratar om. Båda har en dröm om framtiden. Båda funderar ganska mycket, hon skriver dagbok och han läser den.
Historien vävs ihop som ett nät som sakta dras åt till en klaustrofobisk historia som man inte vill lägga ifrån sig.
Boken är som ett puzzel där bit läggs till bit. Men alla bitar får man inte så en del bitar får man själv fylla i eller så förbli de ett mysterium. Kittet är alla tankar som man får ta del av.
Boken är lätt att läsa. Kapitlen är indelade i korta avsnitt. Historien är klaustrofobisk, intressant, varm och på sätt och vis allmängiltig. Den här boken vill man gärna diskutera med andra som läst den.
Jag tror jag aldrig har läst en bok som började så oskyldigt och slutade med att jag kämpade mot tårarna och hade hjärtat i halsgropen konstant. Skrivsättet är fenomenalt och många gånger stannade jag kvar i berättelsen enbart för att få suga åt mig mer av Swärds fantastiska berättarteknik. Men det här är också en bok som jag lätt hade kunnat lägga undan för att aldrig ta upp igen, på grund av ämnet den till slut kommer in på.
En ung kvinna sitter på tåget på väg mot ett nytt liv i Stockholm. En man får upp ögonen för henne och släpper henne inte. Jackies nya liv i Stockholm blir inte som hon tänker sig, den tänkta friheten blev till en instängdhet hon inte kunde tänka sig. Instängdheten i ett destruktivt förhållande.

I Jackie får vi följa både Jackies perspektiv, men även mannen M’s perspektiv utan att vi egentligen får veta någonting om honom. Han har ett oerhört mörker i sig som verkar grundar sig i barndomen. De psykologiska aspekterna av romanen är så intressant.

Jag har känt så mycket när jag läst den här, och jag har verkligen uppskattat det. Jag är en person som vanligt vis läser flera böcker samtidigt, men när jag läste den här gick inte det. Jag vill lägga all min uppmärksamhet här. Samtidigt som jag hela tiden ville fortsätta läsa, ville jag inte läsa den för fort för att den inte skulle ta slut. Jag måste helt klart läsa mer av Anne Swärd.
jackie- en ung kvinna som egentligen heter något annat- tar tåget upp till Stockholm. Hon har framtiden framför sig och nu ska hennes liv äntligen börja på riktigt. Men redan på tåget möter hon en man som ställer sig i vägen för hennes drömmar och slukar hela hennes värld. I boken får vi följa både jackies och mannens berättarperspektiv. Berättelsen startar ganska långsamt för att sedan öka i hastighet och stämningen i boken blir också mer och mer laddad och obehaglig. Det här en stundtals väldigt jobbig bok att läsa. Den handlar om gränser, kärlek, våld och begär. jackie är en mörk, våldsam och suggestiv bok som är svår att skaka av sig.