Den röde hanen

Bok av Anna Granlund
Märkliga och många gånger livsfarliga händelser drabbar utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation i Stockholm. Särskilt utsatt tycks ledaren för gruppen, brandmästare Stefan Berg, vara. Är någon ute efter att skada just honom? Eller är hela gruppen i fara? Brandingenjör Jessica Frank hamnar mitt i dramat i sin roll som brandorsaksutredare. Både Stefan och Jessica bär på ärr när de möts. Stefan kämpar med att hålla samman sin utryckningsgrupp samtidigt som han vacklar efter en plötslig och smärtsam separation. Jessica brottas med spöken ur det förflutna och gör allt för att dölja sina påtagliga skador. Tillsammans letar de efter svar på de många gåtor och rökridåer som finns framför dem. Den röde hanen är den första delen i en serie spänningsromaner om livet på Östermalms brandstation.
”Flerstationslarm Östermalm, Kungsholmen samt Johannes 1080, brand i butik på Biblioteksgatan, nummer 10, butiken är Ralph Lauren och vi jobbar på raps 41”

Märkliga och många gånger livsfarliga händelser drabbar utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation i Stockholm.
Stefan Berg, utryckningsledare för grupp fyra, undrar om någon är ute efter honom? Men varför drabbas kollegorna? Samtidigt som detta händer ska han få ihop privatlivet som nyskild och ensamstående pappa till sina två döttrar.
Mitt i detta drama hamnar brandingenjör Jessica Frank, med specialisering anlagda bränder. Hon har lämnat Umeå efter en traumatisk arbetsplatsolycka när hon själv jobbade på utryckningen. Jessica brottas med spöken och gör allt för att dölja sina påtagliga skador.

En spänningsroman som utspelar sig på en brandstation, varför har detta inte kommit tidigare? Det är en mycket spännande bok i en annorlunda miljö. Anna Granlund har skrivit en bra debutbok och jag tror att denna serie kan komma att bli riktigt bra. Tycker att Granlunds research verkar vara gedigen och autentisk. Jag vill lära känna både Stefan och Jessica mer och blev väldigt glad när jag såg att andra boken kommer ut nu i mars
Spänning från början till slut, detta blev nonstop lyssning. Superbra och annorlunda och precis i min smak. Detta var som Chicago fire i bokform. Nästa bok tack.
Den röde hanen är Anna Granlunds spänningsdebut och bokens handling kretsar kring Östermalms brandstation. Under en utryckning upphör en av brandmännens utrustning att fungera och när det står klart att det verkar handla om sabotage växer incidenten till en anstiftan till mord. Brandmästare Stefan Berg tvingas hantera tryckt stämning och osäkerhet, för ingen vet vem som egentligen var det tilltänkta offret. Men det slutar inte där, för innan det avslöjas vem som ligger bakom brottet riskerar fler att råka illa ut.

Bokens huvudkaraktär Jessica Frank är nyanställd vid brandstationen i rollen som brandingenjör. Efter en traumatisk arbetsplatsolycka har hon lämnat själva brandhärden och arbetar nu med andra sysslor inom kåren. Stefan och hon finner varandra och resonerar allt mer förtroligt kring det inträffade, för från sin position i den sammansvetsade gruppens utkant har Jessica en ovärderlig möjlighet att se och höra sådant som avviker.

Anna Granlund skildrar brandkårens arbete med allt från bränder till trafikolyckor på ett detaljerat men ändå naturligt sätt, det är upplysande men ändå medryckande. Bitvis tenderar dock handlingen att kretsa mer kring Jessica och hennes privatliv. Det är förvisso en välskriven skildring av hur det förflutna drar ner hennes självkänsla och svårigheten i att lita på människor efter att man har blivit bränd, men den delen av berättelsen tar över lite väl mycket och spänningsintrigen hamnar i skymundan.

En spänningsroman med en brandstation i fokus är något helt nytt och dramatiken som följer med valet av en sådan miljö gör sig väldigt bra som scen för ett mysterium, därför är det en läsvärd bok för den som vill ha något som sticker ut i mängden.
Livsfarliga och märkliga händelser händer utryckningsgrupp fyra på Östermalms brandstation. Gruppens brandmästare heter Stefan Berg och varför händer det märkliga och farliga saker just kring honom? En kvinna vid namn Jessica börjar på stationen. Hon är brandingenjör och arbetar som brandorsaksutredare och vi får följa henne och Stefan i en utredning kring alla händelser. Men vad har tidigare hänt Jessica och Stefan? Båda bär på ärr i själen och kroppsligt.

Det här är en välskriven bok som jag gjorde ett djupdyk i och fastnade direkt! Väldigt spännande som jag verkligen kan rekommendera er att läsa. Det är den första delen i serien om livet på Östermalms brandstation. En enastående spänningsroman