William Johnson, #1

Jag tvivlar på ditt ord

Bok av Michaela Winglycke
En ljummen sommarnatt hittas en kvinna brutalt mördad på en badplats i utkanten av den idylliska småstaden Vimmerby. Polisinspektör William Johnson, som nyligen flyttat tillbaka till sin hemstad tillsammans med flickvännen Josephine, får i uppdrag att för första gången leda en egen polisutredning. Till en början riktas all uppmärksamhet mot kvinnans make, men misstankar uppstår snart om att det även funnits en annan man med i bilden. Samtidigt försöker Josephine vänja sig vid tanken på att hon snart ska bli förälder, något som får henne att börja gräva i sin egen mammas förflutna. "Jag tvivlar på ditt ord" är en spänningsroman som kombinerar en dramatisk mordhistoria med huvudpersonernas personliga problem. Författaren, Michaela Winglycke är själv uppvuxen utanför Vimmerby, där berättelsen utspelar sig.
4,5/5

Helena är på semester i Vimmerby tillsammans med sin man Stefan och deras två barn. Egentligen brukar de åka till Öland varje år, för Stefan tycker om rutiner, men det här året har Helena sett till att de istället är på Astrid Lindgrens värld. När det dyker upp sex vita nejlikor utanför husvagnen börjar hon bli riktigt nervös.

Rebecca är bloggare och föreläsare och bor i Vimmerby tillsammans med man och dotter. Hon kämpar mot näthat och räknar ner dagarna tills de sex vita nejlikorna ska hamna hos henne, som de gör varje år.

William Johnson växte upp i Vimmerby, men har haft en avstickare i Stockholm. Nu har han och sambon Josephine flyttat tillbaka till hans hemort där han arbetar för polisen. Hon talar om för honom att de ska få barn, men han hinner knappt glädjas över det innan det sker ett mord i den idylliska sommarstaden. Medan Josephine sitter hemma ensam försöker hon hitta så mycket information som det bara går om hennes egen mamma, som dog i bröstcancer när hon var liten.

Dessa fyras perspektiv blandas med en okänd kvinnas, en kvinna som blivit bortförd av Honom, och vi följer med resan ända från kidnappningen och en herrans massa år framåt, och med Helenas älskares lite då och då.

Det är ganska många olika perspektiv att hålla reda på i den här boken, och det kanske är den stora nackdelen. Men jag tycker faktiskt inte att det gör så mycket. Det är tydligt avgränsat vem det är som är i fokus och alla lever så olika liv, eller känsloliv, att det är lätt att hålla koll på vem som är vem ändå. Jag tycker om det spretiga persongalleriet där deras karaktärer lätt kommer fram. Jag är förtjust i William som huvudkaraktär men tycker också om Josephine väldigt mycket. Helena är det lätt att känna sympati för men även Rebecca.

Något jag verkligen gillade med den här boken var att jag fick känna mig supersmart, och sedan superlurad, i flera omgångar. Vissa saker kunde jag räkna ut ganska snabbt men hur allt hängde ihop det fick jag inte ihop alls förrän i slutändan och jag blev på riktigt överförtjust över slutet.

Språket är bra och flyter på, och eftersom perspektiven hela tiden ändras så är det väldigt lite transporttid i boken, vilket jag gillar. En riktigt bra debutroman från Michaela Winglycke. Och hur titeln hängde ihop med alltihopa tycker jag också är otroligt välskrivet och genomtänkt.
En debutdeckare med mersmak. Alla som varit på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby kommer att känna igen sig. Handlingen byggs upp och mystiken tätnar. Jag längtar redan efter att läsa nästa bok om William, polisen som flyttat hem till Vimmerby.
En sommarnatt i idylliska Vimmerby hittas en kvinna mördad. Det blir polisinspektör William Johnson’s uppgift att hitta mördaren.
Först riktas misstankarna mot kvinnans man men snart märker man att hon hade en annan uppvaktare.

En riktigt bra debut! Två historier som i slutet knyts ihop väldigt snyggt. Jag hann också misstänka 2 eller 3 personer innan det avslöjades, det är ett bra betyg! Det finns inget bättre än när man inte listat ut det förens i slutet.
Jag ser absolut fram emot att läsa andra delen!