Sprickor i jorden

Bok av Mariette Lindstein
Tvillingarna Alex och Dani försöker återhämta sig efter att Dani kidnappades av en elitistisk sekt. De lämnar Sverige och flyttar till ett hus vid havet i Kalifornien, USA. Men det visar sig vara svårt att bygga upp ett nytt liv. Dani har fött en son, men traumat från sektens våld har förändrat henne och gjort henne kallare och svårare att nå. Samtidigt förtränger Alex det hemska som har hänt och lider av flashbacks. Mitt i allt detta finns Carl, Alex chef och älskare, som gör allt för att beskydda dem. Men så en dag dyker en mystisk, karismatisk kvinna upp i deras liv. Hon påstår att hon arbetar med välgörenhetsarbete i en fråga som Carl brinner för. Och även Carl förändras. Garantierna för trygghet försvinner. En ny mardröm börjar. Sekten har nämligen ett nytt mål i sikte: Danis nyfödda son. "Sprickor i jorden" är den laddade uppföljaren till Mariette Lindsteins hyllade sektthriller "Vit krypta".
I somras inhandlade jag en hög böcker… Eh… fast när gör jag inte det? Nåja, kvar sen i juli förra året har en pocketbok stått i min TBR-hylla och trängts med recensionsexamplar och julklappar. Nu i april 2022 kunde jag äntligen välja Mariette Lindsteins bok Sprickor i jorden, den andra delen om tvillingarna Alex och Dani i serien Pilgrimsfalkens väktare.

Alex och Dani försöker återhämta sig efter att Dani kidnappades av skum sekt. Nu bor de i USA tillsammans med Danis lille son Erik. Båda har de förändrats, Dani har blivit svårare att nå och kallare, tycker Alex. Alex själv försöker förtränga händelserna, men påminns via obehagliga flashbacks. Carl försöker skydda dem samtidigt som han är Alex chef och även hennes älskare. Men en dag dyker en märklig kvinna upp. Och plötsligt inser tvillingarna att Erik är det nya målet för sekten.

När jag börjar läsa märker jag att jag inte riktigt minns handlingen från del ett. Egentligen känns det som strunt samma, för det blir spännande och obehagligt genast ändå. Och vem fattar inte att en mamma gör allt för att skydda sitt lilla barn? Det är en hel del sexskildringar. Såna får mig alltid att rodna och jag vill gärna hoppa över, pryd som jag är. Jag tycker egentligen inte att de tillför så mycket till vare sig berättelsens handling eller boken rent generellt, men jag kan förstå att vissa läsare uppskattar detta.

Persongalleriet i den här boken är inte så stort. Detta kunde ha gett författaren gott om utrymme att detaljerat beskriva karaktärerna, men så sker inte. I stället blir nästan karaktärerna alltför ytliga i mitt tycke. Karaktärsbeskrivningarna plus själva storyn och sexskildringarna gör att jag känner att den här boken är lite för… pubertal för mig. Eller också har jag blivit gammal på riktigt. Tyvärr håller inte del två samma höga klass som den första delen. Den är också lite för lång.

Mitt omdöme blir medel.
Spännand och drama
Andra boken av 2 Handlar om 2 systrar som är tvillingar som blir indragna i en sekt som tror att systrarna är de heliga och sekten måste få ett barn med systrarna för att överleva som sekt Tvillingarna har ingen aning vilka makter de slås i mot när de inte accepterar sektens vilja Det är mycket spänning hur syskonen ska kunna överleva och ta sig ur vad sekten vill ha från dem Bra skrivet