Dimön, #2

Sekten som återuppstod

Bok av Mariette Lindstein
Sofia Bauman försöker skapa sig ett nytt liv efter att ha levt i sekten ViaTerras våld. Vägen tillbaka blir svårare än hon trott. Hon möts av fördomar och plågas av mardrömmar. Sektledaren Franz Oswald väntar på rättegång, men han är varken orolig eller ångerfull. Med hjälp av sin advokat börjar han väva ett inflytelserikt kontaktnät som sträcker sig långt utanför fängelsets väggar. Hans mål? Att hämnas på Sofia.
Sofia kämpade sig ur sekten Via Terra och hennes upplevelser där har satt sina spår. När hon försöker skapa sig ett nytt liv inträffar det som är hennes skräck. Sektledaren Franz Oswald börjar nätverka från fängelset och hans mål är hämnd.
Den här andra delen i serien om sekten Via Terra är lika spännande som del ett. Mitt första möte med Via terra var väldigt speciellt och omtumlande. En uppföljare är säkert inte lätt att skriva men jag tycker att författaren lyckas bra. Här får man lära känna Sofia mer och det är mer action och driv i den här boken även om jag föredrar den mer krypande spänningen. Jag läser boken snabbt och den är både realistisk och overklig på samma gång.
År 2020 fick jag i födelsedagspresent den första delen i Dimön- serien av Mariette Lindstein. Jag läste boken och tänkte väl sen köpa uppföljarna. Det blev nu inte av förrän i slutet av januari 2021, när jag inhandlade Sekten som återuppstod, del två, som en av julklapparna från min arbetsgivare. Och det i sin tur berodde på att jag blev påmind om serien eftersom jag vann del fem hos Omnible i fredags. En kan ju liksom inte bara läsa del ett och sen del fem av en bra serie, eller hur?

I den andra delen i Dimön-serien får läsaren följa Sofia Bauman, som med nöd och näppe undkom sekten Via Terra och dess ledare Franz Oswald. Ledaren dömdes till fängelse i två år, men tro inte att han är kuvad för det. Genom att dupera sin advokat förlänger han sina armar. Och målet är inte bara att sekten ska återuppstå. Det handlar också om att hämnas på Sofia.

Precis som i första delen är det här riktigt obehaglig läsning. Det mest obehagliga i boken är den makt som en person kan ha över andra människor. Hur kan det komma sig? Jag skulle inte vilja kalla boken deckare eller kriminalroman, men den är oerhört spännande och läskig. Även Sofia vill ju hämnas för det hon har blivit utsatt för. När läsaren till sist förmås att tro att nu är det bra, nu vill ingen av de inblandade ge igen nåt mer, då sker det som jag faktiskt gissar mig till. Det gör att jag känner att karaktären Sofia trots allt verkar ganska naiv.

Det är väldigt tydligt att författaren skriver om nåt som hon känner till mycket väl. Inte är det nån tvekan om att jag ska fortsätta läsa de andra böckerna i serien, trots att jag rodnar över sexskildringarna varav de flesta är av det våldsamma slaget.

Mitt omdöme blir högt.