Dimön, #1

Sekten på Dimön

Fog Island : A Terrifying Thriller Set in a Modern-Day Cult
Bok av Mariette Lindstein
En New Age-rörelse har kommit till en liten ö utanför Bohuslän. Gruppens ledare har utvecklat en ny lära vars syfte är att skapa naturlig balans i kroppen. Den unga Sofia dras till den karismatiske ledaren och hans budskap, men börjar med tiden ifrågasätta vad det är hon blivit indragen i.
Spännande bok med karaktärer en fastnar för. Sträckläste boken på en dag och ville inte sluta. Som tur är finns det fler!
Åh jisses vilken fart det var i denna bok, en riktig bladvändare från början till slut! Så intressant och man kan inte låta bli att undra hur mycket som är sant. Ser fram emot att läsa resten.
Så välskriven och spännande bok som är startskottet till en serie om denna sekt. Älskar allihopa och rekommenderar den varmt till alla. Så spännande att författaren inspireras av sina egna upplevelser.
Denna bok är så fantastiskt bra skriven. Man vill bara läsa och läsa..., det går inte att lägga ifrån sig den. Passa på och skaffa alla delar i serien om Dimön..., för du vill verkligen fortsätta och läsa om hur det går för alla på ön i denna speciella sekt.
Denna bok nästan sträckläste jag.
Den var spännande.
Handlar om en New age rörelse på en ö.
Sofia kommer dit efter att ha sökt jobb där.
Hon vet inte vad som väntar henne.

Detta är en triologi, så det här är del 1.
Mariette Lindsteins bok Sekten på Dimön är första delen i en serie om fyra och kom ut redan 2015.

Sofia Bauman har just avslutat sina universitetsstudier i litteraturvetenskap när hon och en kompis gör ett studiebesök på Dimön, en spöklik ö utanför den Bohusländska kusten. Där har en New age-rörelse skapat sig en plats. Ledaren Franz Oswald är mycket karismatisk. Han har utvecklat en lära som han kallar Via Terra. Enligt läran finns ett antal teser som om man följer dem och klarar vissa utmaningar leder till att kroppens naturliga balans återställs. Sofia, som är lite av en sökare, dras till såväl rörelsen som dess ledare. När hon blir erbjuden ett tvåårskontrakt för att bygga upp ett bibliotek hos Oswald och Via Terra på Dimön tackar hon ja – utan att riktigt förstå vad det innebär. Men efter sommaren börjar Sofia fundera aningen mer på vad hon gett sig in i. Frågan är om det inte är försent då.

Det här är kusligt redan från början. Som läsare, inte besökare, reagerar jag direkt på saker som känns sektliknande. Dimön har också en spökhistoria, som Sofia får höra på vägen ut. Denna historia är baserad på en händelse i öns förflutna, nåt som förstärker den ruggiga stämningen redan från början. Jag noterar också tidigt att det finns vissa märkliga regler. Vissa av skeendena i berättelsen känns väldigt realistiska och jag tror att författarens egna erfarenheter från ett liv i en sekt lyser igenom extra starkt här och var. Det gör berättelsen trovärdig. Karaktärerna skildras inte så ingående och av nån anledning blir de inte riktigt levande för mig, hur jag än försöker föreställa mig. Samtidigt förekommer det tillbakablickar av en okänd, obehaglig person i boken. Det ger en och annan vink. Det är totalt sett också en obehaglig historia och det är snarare själva berättelsen än karaktärerna som ligger i fokus.

Det här är inte nån deckare i egentlig mening, men ändå fick boken Crimetime Specsavers Awards pris för Årets bästa deckardebut 2016. Likväl är det defintivt en spänningsroman. Jag vill definitivt läsa de övriga tre delarna i serien.

Mitt omdöme blir högt.
Jag är väldigt fascinerad av sekter, hur de lyckas tvinga sig in och hjärntvätta sina medlemmar och vi som står utanför kan bara inte förstå varför de inte inser det.

I sekten på Dimön får du följa med när huvudpersonen Sofia hamnar i klorna på sekten ViaTerra och ledare Franz Oswald utan att förstå vad som egentligen händer. Det börjar med En föreläsning och ett bibliotek…

Franz Oswald styr medlemmarna med straff, hot och makt och det är en skrämmande thriller vi får läsa.

Jag har dessutom haft turen att träffa Mariette Lindstein på en författarträff med min bokklubb. Hon lyckades fly från Scientologerna efter 25 år och hon baserar på boken på egna upplevelser vilket är oerhört svårt att förstå.

Det finns tre delar till i serien och det är emellanåt nagelbitande spänning.
Är man ute efter rysningar i hela kroppen och inte av välbehag så är detta en perfekt lektyr. Oförglömlig!!
Läsaren får lära känna Sara Bauman, som fått höra att Franz Oswald ska ha ett föredrag i närheten. Hon beger sig dit med en kamrat och blir väldigt intresserad av det han berättar om. Sara blir väldigt intresserad av det Oswald berättar och bestämmer sig för att besöka Dimön där ViaTerra håller till. Väl på plats får Sara och de andra som besöker Dimön gå igenom flera besynnerliga påståenden. Finns det egentligen något rätt eller fel i dessa? Eftersom Franz Oswald är en väldigt manipulativ man är det lätt att tro på hans ord. Innan Sara ska bege sig hem igen kommer Oswald fram till henne och hon får ett förslag. Han vill att hon kommer tillbaka till Dimön för att göra iordning ett bibliotek. Där ska det finnas en dator som ska användas för att söka efter bland annat böcker. Sara känner att det vore ett perfekt uppdrag för henne och hon tackar genast ja till förslaget. Hon beger sig hem och packar ner det hon behöver, återvänder sedan till ön och den gamla herrgården där rörelsen håller till.

Ett tema som alltid intresserat mig är sekter. Varför blir man medlem i en sekt? Är det en sorts kategori av människor som är lättare att övertala eller kan alla övertalas? Är det människor som är sökande och känner att de vill tillhöra en grupp med samma tänk? Jag vet inte, och när jag läst Mariette Lindsteins första delen i denna trilogi om sekter, förstår jag att vem som helst kan gå med i en sekt, bara det är vid rätt tillfälle. Författaren berättar i denna bok om en fiktiv sekt, där Franz Oswald, som är en manipulerande och charmig man som reser runt i Sverige och håller föredrag om ViaTerra, en New Agerörelse. Anknyter du dig till dem ska din kropps naturliga balans återställas och du ska få frid.

Mariette Lindstein vet vad hon talar om när hon skriver om en sekt. Hon blev själv medlem redan som 20-åring, i Scientologkyrkan. Hon arbetade i Los Angeles på deras högkvarter i 25 år, innan hon lyckades fly. Jag bara älskade denna roman som fängslade mig direkt. Hon beskriver med en stor känsla hur det var att vara med i en sekt. Hur lätt de kan hjärntvätta en människa och att det i stor sett är omöjligt att rymma. Boken var spännande och intressant hela tiden och jag rekommenderar den verkligen till alla som undrar om hur det fungerar i en sekt. Vad du ska tänka på om någon vill övertala dig att gå med i en rörelse, som kanske verkar vara för bra för att vara sann.