Stjärnstenen

Bok av Fredrik Söderqvist
Den första skoldagen efter sommarlovet börjar märkliga saker hända i Annelis liv. En städare dyker upp i hennes klassrum och får klassbarnen och den strikta fröken Alvsporre att dansa och tjoa. Hennes pappa och mamma är hemlighetsfulla, och sedan blir det bara värre... En mäktig trollkarl tar med sig Anneli och hennes lillebror Niklas till den magiska världen Aicha. Där pågår en kamp mellan de goda trollkarlarna och den onda Klodwig. Tillsammans med nya vänner blir syskonen indragna i kampen och det visar sig att Anneli är någon mycket speciell, som har väldigt speciella egenskaper. Stjärnstenen är en spännande berättelse, med vänskap och utmaningar i en omgivning man inte vill lämna!
2 utgåvor
Välj utgåva
StjärnstenenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789198593105
StjärnstenenSvenska - E-bok
ISBN: 9789198593112
Anneli och hennes lillebror Niklas förs till det magiska landet Aicha.
Här pågår en kamp mellan den onda trollkarlen och de goda trollkarlarna, något som nu syskonen blir indragna i.

Anneli försöker ta reda på varför hon är i Aicha, under tiden möter hon både vänner och de som vill henne illa. De ställs inför många utmaningar.

Niklas börjar bli dålig, och blir sämre för varje dag. Anneli gör allt för att försöka hitta botemedel för att rädda honom. Men kommer hon hinna?

Ett riktigt spännande äventyr med mycket magi, drakar, spöken, andar och trollkarlar. Det händer en hel del oväntade saker som gör att man vill läsa mer.

Det är en fängslande fantasifull värld med härliga miljöbeskrivningar. Underbart att se vilken stark kärlek det är mellan Anneli och Niklas.

Boken är lättläst med lagom långa kapitel. Den vänder sig till 12-15 år men kan läsas även av äldre. Omslaget är så fint.

Detta är första delen i serien Sagan om Aicha.
I början var den väldigt seg och det var många olika karaktärer att hålla reda på. Efter ungefär två tredjedelar började det bli spännande och verkligen hända saker. Jag tycker ändå att det var en bra bok och jag ser fram emot att läsa nästa del.
Boken känns som en svensk version av Narnia och barn som tycker om fantasy kommer älska denna bok. Det är även en perfekt bok att läsa för sina barn då det händer spännande och intressanta saker i stort sätt hela kapitel samt att de är lagom långa.

Jag tyckte dock att det var väldigt mycket information som kastas på läsaren hela tiden och hade själv svårt att hålla reda på allt. I varje kapitel i början av första halvan av boken så fick man i stort sätt ny information om och om igen. Det gjorde det även svårare att hålla reda på informationen när det var många nya och krångla namn, krångligt i att författaren har hittat på orden själv. Hade önskat att i slutet av boken att det fanns ett register vad varje ord betyder så man kunde bläddra tillbaka när man kände sig osäker.

Reaktionen mellan syskonen är det som lyser upp denna bok. Den känns äkta och genuin. De känns verkligen som syskon. Tycker om att de faktiskt vill hålla ihop, jag vet att om detta skulle ha hänt med mina syskon hade jag tröttnat på dom ganska snabbt och bråkat i stort sätt hela tiden. Men i detta fall så bråkade inte syskonen med varandra, lite tjafs här och där bara.
Anneli och Niklas är karaktärer som man inte kan låta bli att tycka om. De även känns som barn och jag som vuxen som läser denna bok som vanligtvis kan tycka att barn i böcker kan vara för barnsliga ibland men jag fick inte denna känsla i denna bok allt för många gånger (en del gånger är okej, de är ju ändå barn och kan inte veta allt, skulle bli ganska orealistisk annars), utan Fredrik Söderqvist kan skriva otroligt bra och spännande barn karaktärer som passar även den vuxna läsaren.

De sista kapitlen var det som gjorde allt, det var spännande och jag kände att jag äntligen hängde med (i alla fall någonlunda). Det är synd bara att det tog sådan tid, kändes som författaren försökte få in allt han hade tänkt lite för snabbt, några händelser hade gjort sig bättre att spara till framtida böcker. Jag tror dock att övriga böcker kommer vara så mycket bättre då man äntligen är insatt i denna värld och man inte behöver få information efter information igen. Ser fram emot nästkommande böcker.