Nu börjar vi skolan

Bok av Katja Tydén
Det är äntligen dags för den allra första dagen i skolan. Livi har längtat hela sommarlovet. Åke är nyinflyttade och känner ingen. Stian vill helst sitta kvar på klätterställningen och Ester vill inte att pappa ska gå. Men alla samlas med fröken på skolgården och går in i klassrummet för att bli klass FA. I skolan får man lär sig om samling, fruktstund och hur det fungerar i matsalen. Men man får ju inga läxor? Fast löss kan man visst få! Hur är det egentligen att börja i skolan? Följ med barnen i klassen från den allra första pirriga dagen i skolan och lär känna Livi, Åke, Stian, Pablo, Ester och de andra.
I Nu börjar vi skolan får vi följa ett gäng barn som alla ska börja i förskoleklass. Det är pirrigt och lite läskigt på samma gång tycker många av barnen, innan man känner sig trygg med allt nytt. Det är nya klasskompisar, ny fröken och nya rutiner med det mesta. Författaren fångar alla dessa känslor och tankar som barnen har väldigt bra och hon låter allas olika personligheter få komma fram. För barnen som läser boken är det lätt att hitta igenkänning i bland barnen i boken.
Boken är trevligt skriven och den har ett fint flyt när man läser. Boken funkar fint att högläsa och den är också lättläst för den som redan kan läsa själv. Är man barn och läser själv, behöver man kanske dela upp kapitlen i flera omgångar då många kapitel är ganska långa. Sonen orkade inte läsa ett helt kapitel i en följd utan vi fick växla mellan oss istället, men det fungerar ju lika bra det. Det är en riktigt bra start på serien Nu börjar vi skolan och jag tror att den kan gå hem hos många barn då det är lite lagom med dramatik i den. Illustrationerna är färgglada och väldigt söta, de speglar texten alldeles utmärkt. Boken rekommenderas till barn från ca 6 år och uppåt!
Denna kapitelbok berättar om händelser i förskoleklass, samtidigt som berättarfokus flyttas mellan olika personer i klassen. Personer som alla har sina egenheter och sätt, precis som det är i en grupp med barn.

De olika delarna hakar i varandra och texten flyter på fint, även om huvudpersonen ändras. Det fungerar förvånansvärt bra, dels tack vare att varje ny del inleds med en bild som visar vem det handlar om.

Jag är imponerad!

Boken är perfekt att läsa högt för att barnet ska få veta hur det är i förskoleklass, även om vissa saker kan skilja sig åt. Speciellt bra för barn som är oroliga att börja skolan.

Det är också en bra bok att läsa när man går i förskoleklass för att prata om olika saker, t ex hur får man vänner. För att skapa förståelse för att vi är olika varandra.

Med andra ord en riktigt bra bok att inhandla inför skolstarten.
Vi får följa några barn som börjar förskoleklass, alla med sina egna tankar och upplevelser. En del är förväntansfulla inför att börja i förskoleklass, medan andra är nervösa och oroliga. De olika berättarrösterna gör att det finns stor chans att känna igen sig i någon av karaktärerna. Tänk så mycket nytt de ställs inför, sexåringarna som ska lämna den trygga tillvaron i förskolan för att kliva in i skolans värld! Hur blir man kompis med någon? Hur är det att ha någon i klassen som stör en hela tiden, så det är svårt att koncentrera sig och tvärtom; att vara den som har svårt att sitta stilla? Samlingar och fruktstunder, att våga prata inför andra... Sen den stora frågan så klart... När får man läxor egentligen?!

En utmärkt bok att läsa tillsammans med sitt barn, eller varför inte en bok för pedagogerna att läsa tillsammans med förskoleklassen och prata kring de situationer, känslor och utmaningar i samband med skolstarten. Min son har nyss börjat i andra klass, hans upplevelse av Nu börjar vi skolan! är att mycket stämmer på pricken med hur det var att börja i förskoleklass. Det där pirriga som sockerdricka i magen första dagen, alla nya rutiner, hur det var att lära känna klasskamraterna och få nya vänner. Under läsningen kommer det upp en hel del minnen och funderingar också. Så det är förstås en fin bok att läsa även tillsammans, även för de lite äldre barnen!

Jag gillar verkligen allt med den här boken. Den fyller ett bra och viktigt syfte, både för barn och för den vuxne som tillsammans får inblick hur det kan vara att börja i förskoleklass. Språket är väl anpassat till ålderskategorin 6-9 år, med lagom långa kapitel. Sist men inte minst; det är fantastiskt fina illustrationer som ger liv till alla dessa underbara barn! Jag ser fram emot nästa del i serien, Vi i klassen! som även den utkommer som fysisk bok nu i höst.
Vi får följa sex barn från allra första dagen i förskoleklass. Livi har längtat hela sommarlovet. Åke är nyinflyttad och känner ingen. Stian vill helst sitta kvar i klätterställningen, och Ester vill inte att pappa ska gå. Men alla samlas med fröken på skolgården och går in i klassrummet för att bli klass FA.
Det är såååå mycket igenkänning från när jag själv jobbade i förskoleklass. Allt från den nervösa första dagen till lunchen i skolmatsalen och förväntan på läxor. Det är så bra berättat och boken speglar hur det är på riktigt. Det är nervöst, roligt, skrämmande och underbart att börja i skolan...allt på en gång!
Boken tar också upp hur man är en bra vän, hur man får en ny kompis, problematiken med löss och vad som kan hända om man inte äter skolmaten.
Den är fint skriven och fylld med härliga illustrationer. Nu börjar vi skolan! är en av de bättre "nu börjar vi skolan"-böcker som jag har läst. Och jag ser mycket fram emot fortsättningen Vi i klassen! som kommer ut i oktober.