Isvittring

Bok av Solveig Vidarsdotter
Skoterparadiset Gäddede i norra Jämtlands fjällvärld drabbas av en ofattbar tragedi när vaktmästaren på ett elevhem hittar en tioårig pojke hängd från en takbjälke. Det som först bedöms vara självmord visar sig snart vara resultatet av en hänsynslös gärningsmans vrede. Händelsen skakar om invånarna i den lilla byn, och inte minst den fältstab som länskriminalen upprättar för att utreda mordet. Poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo kastas in i en utredning där deras lokalkännedom inte alltid uppskattas till fullo av kollegorna från Östersund. Misstankarna riktas åt flera håll och stämningen hårdnar i synnerhet på elevhemmet. När sedan en person spårlöst försvinner och byborna tillsammans med polisen ger sig ut för att leta blir det tydligt för Ingrid att fler människor svävar i fara. Isvittring är Solveig Vidarsdotters debut. Det är en välskriven psykologisk spänningsroman om brott och dess bakomliggande drivkrafter där människorna i den lilla byn Gäddede gestaltas mycket insiktsfullt.
I den lilla jämtländska tätorten Gäddede hittas en tidig morgon en 10-årig pojke hängd ute i ett cykelskjul vid ett elevhem. Vid en första anblick ser det ut att vara självmord men det visar sig att pojken blivit mördad.
Polisen Ingrid som är i 30-årsåldern och precis har flyttat tillbaka till orten där hon växte upp får börja sin nya tjänst med att ta sig an mordfallet. Tillsammans med sin manliga kollega som det surrar diverse rykten om försöker hon ta reda på vem och varför någon eller några har velat ta livet av den lille pojken. Vid diverse polisförhör framkommer att stämningen på elevhemmet är inte den bästa men är det ett mobbingoffer som sedan blivit ett mordoffer?
Förutom mordfallet försöker Ingrid få tid till att komma tillrätta i sitt gamla föräldrahem som hon flyttat till samt tid för att hälsa på och träna sin pappa som drabbats av stroke och som bor på ett äldreboende som ligger vägg i vägg med elevhemmet. Den lokala polisen samarbetar med en fältstab från länskriminalen och chefen där visar sig vara någon från Ingrids förflutna som hon inte hade räknat med att träffa igen.