Mannen som ville bli kung

The Man Who Would Be King
Film från 1975 regisserad av John Huston
Michael Caine och Sean Connery gör sina livs roller i denna sprudlande film baserad på Rudyard Kiplings novell. Två skojare från den brittiska armén i Indien ska bege sig till Kafiristan, beläget i nordöstra Afghanistan, för att bli kungar. De möter Kipling själv och ber om hjälp med kartor och dylikt då Kipling arbetar som korrespondent på en tidning och har tillgång till diverse arkiv och information om Indien och angränsande länder. De två har skrivit ett avtal sinsemellan om hur de ska bete sig och vad som är "förbjudet" tills de nått sitt mål. Bland annat konsumtion av sprit och umgänge med det fagrare könet. Kipling säger att det är omöjligt och att de är galna, men kan inte låta bli att fascineras av dem trots allt.
Med kameler packade till bredden med vapen ger de sig av över snöiga bergspass mot det, enligt egen utsaga, förlovade landet.
På resan möts de av flera motgångar som de överkommer genom ren tur eller med hjälp av sitt snabba tänkande. Väl på plats går det först som på räls, men då frestelserna börjar dyka upp är det inte säkert att de klarar av att hålla avtalet och allt de jobbat för kanske är förgäves.
En berättelse om manlig vänskap, som är så sällsynt i film och media i allmänhet, gör detta till ett rent måste att se!
Filmen kanske kan uppfattas som långsam av yngre moderna tittare, men det är värt resan för det mycket geniala skrivandet och den roliga dialogen. Man ser också hur inflytelserik filmen har varit på andra spektakel som exempelvis Indiana Jones. Rekommenderas helhjärtat och slutet glömmer man inte i första taget.