Joker

Film från 2019 regisserad av Todd Phillips
En mycket bra och välgjord film med genomtänkt manus och strategi. Den skiljer sig en del för de ursprungliga Batman-filmerna och Joker är verkligen en intressant karaktär. Filmen är väldigt mörk och den lämnar en inte oberörd efter att ha sett den.
En psykologisk thriller om hur Arthur Fleck, en misslyckad ståuppkomiker, blir Jokern. Hade hört så otroligt mycket bra om denna film, så hade väldigt höga förväntningar när jag väl skulle se den. Joaquin Phoenix var helt otrolig! Förstår absolut varför han fick en Oscar för rollen. Måste däremot erkänna att jag blev lite besviken. Tyckte filmen var vääääldigt seg. Men, för den som gillar psykologiska thrillers och karaktärsdrivna filmer så kan det nog vara en hit!
Joker ✰ ✰ ✰ ✰ ✰ / 5
Dramafilm, Kriminalfilm, Thriller
Regi: Todd Phillips
Medverkande: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Scott Silver, Frances Conroy, Josh Pais, Marc Maron
USA, 2019 (122 min)

Arthur Fleck, en 32 årig man som bor i den oroliga staden Gotham city, anser att han inte blir rättvist behandlad av samhället. Han försöker följa sin dröm om att bli komiker samtidigt som hans psyke försämras varje dag som går. Detta leder till att han skapar sitt alter ego, Joker.

I Gotham city är det väldigt mycket oroligheter. Invånarna känns väldigt avlägsna från varandra och det är en stor sopstrejk i staden. Thomas Wayne ska bli borgmästare i Gotham city och de fattiga människorna är oerhört kritiska mot honom. Thomas Wayne uttalar sig på TV om att han anser att Gotham citys invånare är clowner, de är fega och gömmer sig bakom en mask. Detta leder till våldsamma uppror på gatorna.

Jag antar att filmen "Joker" handlar om mental ohälsa, hur samhället ser på det och hanterar människor som lider av det. Jag tror också att filmen förmedlar att samhället måste göra mer för att hjälpa de fattiga och de som behöver psykisk/medicinsk hjälp. Filmen framför ett politiskt budskap och möjligtvis kritik mot politiken i USA.

Den här filmen var den bästa jag har sett på ett bra tag! Jag gick och tänkte på den i flera dagar efter att jag hade sett den. Det som gjorde att jag uppskattade den så pass mycket var nog främst det briljerande skådespeleriet framfört av Joaquin Phoenix. Jag uppskattade också väldigt mycket att man under hela filmens gång såg hur karaktären utvecklas.

Det är en väldigt annorlunda stil på själva filmen som man sällan ser i nyligen släppta filmer. Filmens regissör, Todd Phillips, nämnde i en intervju om "Joker" att han ville förmedla känslan av att filmen hade kunnat vara släppt i slutet av 70-talet. Musiken spelade en stor roll i filmen, eftersom den var väldigt kraftfull och påverkande. I vissa scener skapade den en stor effekt, man kunde känna hans smärta och lidande genom musiken.
Åh, så bra film. Den är sorglig, mörk men också himla fin. Den känns oerhört proffsigt gjord, av såväl skådespelarna men också helheten.
En av mina mest minnesvärda filmer jag sett i år faktiskt och en av få jag skulle kunna tänka mig att se om.
En film om hur Jokern blev Jokern. Joaquin Phoenix gör en helt fantastisk roll som Arthur Fleck, som lever tillsammans med sin sjuka mor och själv lider av grav psykisk ohälsa. Sviken och utstött av samhället tar han hämnd på hela samhället. Det är både mörkt, vackert och sorgligt och det är inte svårt att förstå Phoenix's Oscar!
I denna film får vi följa Batman-skurken ”Joker”s förvandling till just ”Joker”. En ung skör man med psykisk ohälsa lever med ett instabilt arbete och en allvarligt sjuk mamma. Genom sorgliga scener får vi se hur samhället misslyckas med att stötta denna man och snarare skjuter honom allt närmare ett sammanbrott. Mannen utsätts för våld och kränkande behandling på grund av att han inte följer samhällets normer och omfamnar till slut rollen som ”outkast” och tar själv till våld. En sorgligt historia som kan fungera som varnande exempel - vi måste ta hand om våra medmänniskor.