Grisha trilogy, #1

I ljusets makt

Shadow and Bone
Bok av Leigh Bardugo
Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka - ett rike som en gång var mäktigt och välmående men som nu drabbats av fattigdom och krig. På en resa attackeras Alina och hennes bästa vän Mal, och när han hotas till livet väcks en uråldrig kraft hos Alina, stark nog att rädda Mal, och kanske även det krigshärjade Ravka. Alina förs genast till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon inte ens Grishans mäktige ledare, Skuggmästaren, som kanske är den enda som kan hjälpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde. Grisha-trilogin har legat på New York Times Bestseller List och översatts till ett tjugotal språk. Den utspelar sig i en fantsyvärld inspirerad av 1800-talets Tsarryssland. I händelsernas centrum står Alina Starkov, en ung kvinna som slits mellan ljus och mörker i en värld av magi och politik på liv och död. I ljusets makt är den första delen i trilogin. "nervigt, händelserikt och oavbrutet spännande" Svenska Dagbladet "Glöm Katniss och Katsa. Här kommer Alina. [...] Jag älskar den här föräldralösa, oönskade flickan som förändrar världen på sitt eget sätt. Jag älskar att hon är trubbig och sur och inte passar in bland de lyckade. Jag älskar att en grå mager speta får vara den som räddar världen, till slut." Linda Skugge, Göteborgs-Posten "den omsorgsfullt hopknåpade fantasymiljön [är] härligt inbjudande. Namnen och titlarna dryper av mystik [...] I avslutningen är det svårt att skilja ond från god och när Alina sätter segel mot uppföljaren får hon sannolikt med sig nästan alla läsare". Dagens Nyheter Leigh Bardugo är född i Jerusalem, uppvuxen i Los Angeles och bor i dag i Hollywood. Hon är utbildad vid Yale och har vid sidan om sitt författarskap även arbetat inom journalistik och reklam samt som makeupartist i filmbranschen.
En spännande och äventyrlig berättelse om två vänner som betyder mer för varandra än vad de vet om. Magi, kärlek och hat allt i en salig blandning som skänker berättelsen ännu mer!

Det här är första boken i "Grisha"-triologin; bok nummer två heter "Stormens öga" och sista delen heter "Ur aska".
I den här berättelsen får vi träffa de två föräldralösa vännerna Alina och Mal som tillsammans ska ge sig ut på ett äventyr som de sent kommer glömma. Problemet är att de inte har riktigt samma förutsättningar. Alina tror att hennes roll är en annan men det visar sig vara precis tvärtom; medan Mal vars roll är utstakad blir den samma som han trott men långt ifrån Alina som han egentligen kan komma.

I landet Ravka som de båda lever i finns en kung och en Skuggmästare. Skuggmästaren har något mystiskt över sig som både lockar och skrämmer. Trots det sistnämnda har Alina svårigheter att inte attraheras av den mörke främlingen som på mer än ett sett är hennes motsats. Men frågan är om han är hennes vän eller fiende?

En spännande och obehaglig bok om det mörka och ljusa. Rekommenderas och ser framemot att läsa vidare.
Wow! Leigh Bardugo har skrivit en lysande och annorlunda fantasytrilogi som man blir tvungen att sträckläsa! Trilogin har alla de rätta ingredienserna för en att bli en "hit" hos läsare som gillar fantasy och spänningen är intensiv från första till sista sidan.
Här i första delen, "I Ljusets Makt" får vi bl.a bekanta oss med landet Ravka som berättelsen utspelas i och vi får lära känna karaktärer som den föräldralösa Alina Starkov och hennes trogne vän Mal samt den ondskefulla Skuggmästaren, kungligheter, grishor och volkror samt många fler.
Makt och sökande samt vad vi gör med det är centralt i grisha-trilogin och kan det vara så att människor inte behöver vara antingen goda el onda? Kan man vara både och? Vilken kärlek ska få segra i slutändan och vilka krafter är starkast?
Samtliga böcker bjuder definitivt på en stark kärlekshistoria, starka vänskapsband, spännande karaktärer i ett mörkt fantasiland i krig med mycket magi, magiska varelser, olika gåvor, ljus och mörker.
Författaren lyckas på ett utomordentligt sätt att fånga läsaren från första till sista sidan genom sin skicklighet att skriva detaljerat och beskrivande. Jag får "vibbar" av Astrid Lindgrens mörkare världar blandat med "Twilight-sagan"...
Snälla läs den! Mitt betyg blir utan tvekan 4,5/5.