Ödeläggaren

Bok av Christina Herrström
"Jag gick hem och lagade söndagsmiddag till mina barn och meddelade att jag tyvärr inte hade mött Gud. Vem jag hade mött visste jag ännu inte." Detta är den sanna och självupplevda berättelsen om hur författaren Christina Herrström möter "ödeläggaren", en sällsynt karismatisk musiker och affärsman som kämpar för sin son och för ett bättre liv, som berättar att allt har tagits ifrån honom och att han som blivit hemlös håller på att gå under. Beslutet att hjälpa en medmänniska och att öppna sin dörr får förödande konsekvenser och hennes liv som hon en gång kände det börjar långsamt och metodiskt slås sönder till dess bara spillror återstår.
En viktig bok att läsa just för att den handlar om ödeläggelse som psykopater/narcissister utsätter sin omgivning för.Det är få som vågar anmäla ett sådant brott ,kanske för att det tär hårt på att blottlägga sig själv och sitt liv till beskådande och där utomstående ska bedöma om brott har förekommit.Ofta blir det ord mot ord-situation där det inte går att bevisa vem som har rätt eller fel.Att det finns ett stort mörkertal är inte svårt att lista ut.

Många som faller offer kanske inte gör det med miljonbelopp som det blev för Christina Herrström men det är inte det väsentliga i frågan,procentuellt kan 10 000 eller 100 000 vara lika ångestframkallande och lika svårt att ta sig tillbaka ifrån.

Det här är inte bara en bok om ett brott,det är också en bok som visar på att det går att komma tillbaka till ett normalt liv trots all skam och skuld som sådant här innebär.

Boken beskriver Christinas liv när hon träffar storsvindlaren/psykopaten/narcisdisten Sam Paris.Många gånger under läsningen önskar jag att man hade kunnat hoppa in i boken och få ge svinet en rejäl omgång .Jag lider med Christina under läsningen och önskar att hon följt sin magkänsla från början att det här inte är en bra person.

Det är en bok som man får stanna upp i flera gånger för det är många intryck och många känslor som rörs om.Christina skriver sin berättelse utan någon offerkofta,språket är rakt på sak.

Det är en bok som väcker frågor som :Hur kan man tillåta sig att bli så dominerad och manipulerad till den grad att en dörrmatta har ett bättre liv? Vad är det som gör att en människa med vett och vilja vill göra någon så illa att hela deras liv i stort sett blir utplånat?Hur orkar man komma igen till ett någorlunda normalt liv igen och hur mycket förändras rn människa efter en sådan utsatthet.

Alla har inte familj och vänner som ställer upp i en sådan här situation så att självmord existerar i samband med sådan här utsatthet är fakta.

Christina är känd för bland annat ungdomsserierna Ebba och Didrik samt Glappet.
Känner mig helt omskakad efter att läst denna sjävupplevda historia skriven av. Författaren beskriver hon sakta blir psykiskt nedbruten och lurad av en från början trevlig, godhjärtad och krismatiskt man. Det som från början handlade om att hjälpa någon i nöd slutar i fullständig tragedi. Som läsare får vi följa hur författaren sakta manipuleras, bryts ner och näst intill utplånas av denna psykopat.
Det är så mycket som är bra med den här boken, men framförallt är den viktig.
Läs den!

Betyg 5/5
Med underrubriken En sann historia förstås att händelserna är självupplevda och bygger mycket på författarens ena dagböcker. Christina träffar en framgångsrik affärsman tillika körledare i en kyrka. Någon attraktion uppstår inte från hennes sida men mannen är vältalig, karismatisk och spännande. Han har kommit från Brasilien för att bilda familj i Sverige men driver nu en vårdnadstvist med sin exfru om sin lille son. När han berättar att han blivit lurad, utfattig, hemlös och om hur han slåss för sin son känner Christina empati och låter mannen och sonen bo i hennes lägenhet några veckor. Men veckorna blir till månader, till år och samtidigt börjar han låna pengar av Christina. Först till sina skulder och sedan sin affärsverksamhet där han lovar stor lönsamhet för hennes del. Genom påverkan, lögner och hot tvingas hon också själv låna pengar och till slut sälja sin lägenhet för hans räkning. Under några år förlorar hon genom psykiska och fysiska övergrepp allt, sin självkänsla, sin hälsa och står där med miljonskulder. Något hon inte vågar yppa för vänner och familj.
I boken följer långa avsnitt om upprepade övergrepp av alla sorter. Men har man som läsare svårt att förstå hur en så stark och begåvad person kan utsättas för denna "ödeläggelse" kanske det behövs denna upprepning och gradvisa nedmontering av självkänslan för insikten. Insikten att det kan drabba vem som helst. Och särskilt att en stark, stolt och ekonomiskt oberoende person kan dra till sig en psykopat. När Christina efter år av ångest och rädsla äntligen kan anförtro familjen får livet en ny inriktning med årslång kamp mot svenska rättssystemet.
En viktig bok av en skicklig författare som gestaltar en personlig tragedi som delas med tystade andra utan hennes förmåga.