Ödeläggaren

Bok av Christina Herrström
"Jag gick hem och lagade söndagsmiddag till mina barn och meddelade att jag tyvärr inte hade mött Gud. Vem jag hade mött visste jag ännu inte." Detta är den sanna och självupplevda berättelsen om hur författaren Christina Herrström möter "ödeläggaren", en sällsynt karismatisk musiker och affärsman som kämpar för sin son och för ett bättre liv, som berättar att allt har tagits ifrån honom och att han som blivit hemlös håller på att gå under. Beslutet att hjälpa en medmänniska och att öppna sin dörr får förödande konsekvenser och hennes liv som hon en gång kände det börjar långsamt och metodiskt slås sönder till dess bara spillror återstår.
3 utgåvor
Välj utgåva
ÖdeläggarenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100180010
ÖdeläggarenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789100184223
ÖdeläggarenSvenska - Okänt
ISBN: 9789100180027
Känner mig helt omskakad efter att läst denna sjävupplevda historia skriven av. Författaren beskriver hon sakta blir psykiskt nedbruten och lurad av en från början trevlig, godhjärtad och krismatiskt man. Det som från början handlade om att hjälpa någon i nöd slutar i fullständig tragedi. Som läsare får vi följa hur författaren sakta manipuleras, bryts ner och näst intill utplånas av denna psykopat.
Det är så mycket som är bra med den här boken, men framförallt är den viktig.
Läs den!

Betyg 5/5
Med underrubriken En sann historia förstås att händelserna är självupplevda och bygger mycket på författarens ena dagböcker. Christina träffar en framgångsrik affärsman tillika körledare i en kyrka. Någon attraktion uppstår inte från hennes sida men mannen är vältalig, karismatisk och spännande. Han har kommit från Brasilien för att bilda familj i Sverige men driver nu en vårdnadstvist med sin exfru om sin lille son. När han berättar att han blivit lurad, utfattig, hemlös och om hur han slåss för sin son känner Christina empati och låter mannen och sonen bo i hennes lägenhet några veckor. Men veckorna blir till månader, till år och samtidigt börjar han låna pengar av Christina. Först till sina skulder och sedan sin affärsverksamhet där han lovar stor lönsamhet för hennes del. Genom påverkan, lögner och hot tvingas hon också själv låna pengar och till slut sälja sin lägenhet för hans räkning. Under några år förlorar hon genom psykiska och fysiska övergrepp allt, sin självkänsla, sin hälsa och står där med miljonskulder. Något hon inte vågar yppa för vänner och familj.
I boken följer långa avsnitt om upprepade övergrepp av alla sorter. Men har man som läsare svårt att förstå hur en så stark och begåvad person kan utsättas för denna "ödeläggelse" kanske det behövs denna upprepning och gradvisa nedmontering av självkänslan för insikten. Insikten att det kan drabba vem som helst. Och särskilt att en stark, stolt och ekonomiskt oberoende person kan dra till sig en psykopat. När Christina efter år av ångest och rädsla äntligen kan anförtro familjen får livet en ny inriktning med årslång kamp mot svenska rättssystemet.
En viktig bok av en skicklig författare som gestaltar en personlig tragedi som delas med tystade andra utan hennes förmåga.