Döden kvittar det lika

Bok av Anne-Marie Schjetlein
Andreas är gift och har barn, men får plötsligt se sin tidigare älskade, medvetslös på en bår framför sig i akutrummet. Olyckan utlöser en serie händelser där tidigare dolda sanningar kommer upp i ljuset. Andreas fru försöker förmedla sin kunskap till honom, men når inte fram. Boken utspelar sig i Halmstad på ett sjukhus, där dramatisk kärlek och död drabbar huvudpersonerna.
Anne-Marie Schjetleins debutdeckare Döden kvittar det lika hittade ner i min postbox med en hälsning från författaren. Tanken är att jag ska läsa alla tre av författarens böcker. Och givetvis vill jag göra det i ordning, eftersom böckerna hänger ihop och kretsar runt kirurgen Andreas Nylund.

Andreas Nylund har ett bra liv med en vacker fru, två små pojkar, ett stort hus och en älskarinna. Han arbetar som kirurg och är ganska framgångsrik. Men han har ett problem: han kan inte fatta beslut. Det är hans fru Katrin som har fattat deras gemensamma beslut, alltifrån den dagen när hon bestämde att de blev ihop. Andreas är trots allt ganska nöjd med tillvaron, men så kallas han en kväll till akuten. Där finner han sin älskarinna Tess. Hon har blivit påkörd och den skyldige har smitit. Så växer berättelsen fram bland annat genom beskrivningar av personerna i Andreas närhet. Insprängda mellan de korta kapitlen finns också texterna om Flickan.

Det här är en ganska lättläst bok. Jag läste ut den på en dag och då gjorde jag annat emellan. Kapitlen är korta, i kortaste laget, i mitt tycke. Men hellre för korta än för långa – det ska gå att läsa lite grann i en bok och pausa. Personbeskrivningarna känns inledningsvis lite spretiga och inte så trovärdiga. De växer emellertid allt eftersom historien fortlöper. Läsarens sympatier flyttas dessutom – det är skickligt. Och även om jag delvis gissar rätt om Flickan och mördaren kan jag inte räkna ut helheten. För ja. Det sker mord i den här boken – det är en deckare/psykologisk thriller.

Jag tycker att Döden kvittar det lika är en stark debutdeckare. Det känns inte tråkigt att veta att det finns två delar till att läsa.

Mitt omdöme blir högt.
Andreas och Katrin bor med sina söner Alex och Fabian i det glamorösa och kysixa villan på Tylösand. Andreas är kirurg i Halmstad och jobbar väldigt mycket för att hans fru Katrin ska kunna få leva den lyx hon vill leva. En dag kommer det in en patient som blivit påkörd och det är inte vilken patient som helst. Det är Tess, en operationssköterska som dessutom är Andreas älskarinna. I och med att hon kommer in så kommer med tiden många sanningar fram och sorgsna händelse efter händelse sker.

I boken får man även följa en flicka som får leva med knappt någon mat, smutsigt hem och en mamma som missbrukar och sover väldigt mycket. Mycket händer där hos flickan som emellanåt är inlåst på sitt rum. Men vad har flickan med Katrin att göra?

En välskriven och noggrann skriven bok om alla karaktärer och händelser. Spänning, sorg och kärlek får vi i denna bok som även är den första i serien 'Tylösand'. Kan varmt rekommendera den och den är lagomt lång