Döden ingen ser

Bok av Anne-Marie Schjetlein
Lotta hade just sagt upp sig från sitt jobb som sjuksköterska när hon hittas död på en tågräls. Det är inte många som tror att hon tagit sitt liv då hon var en kärvänlig, omtyckt och glad person. I sjukhusets korridorer sprids rykten. Att Lotta dött är märkligt, men här finns fler konstiga dödsfall. En olycka kan få konsekvenser utöver det vanliga.
Den tredje delen i Anne-Marie Schjetleins trilogi om kirurgen Andreas Nylund har titeln Döden ingen ser.

Den här gången handlar till om bristande patientsäkerhet, misstag och svårigheter i sjukvården där belastningen och stressen är hög. På sjukhuset där Andreas Nylund arbetar görs fatala fel, nåt som drabbar patienterna och deras närstående. En sjuksköterska tar livet av sig efter att ha sagt upp sig, men när fler döda kroppar dyker upp – en i sjukhuskyrkan, en på ett bastuaggregat (!) och en nedanför ett tak – kanske det snarare handlar om mord. På det privata planet har Andreas blivit tillsammans med grannfrun Stina och de försöker skapa sig ett liv tillsammans med de fyra barnen – och Stinas exmake i huset bredvid. Vidare finns Andreas rädsla för svägerskan Petra kvar.

Det dröjer ända till två tredjedelar in i boken när det sker nåt mord. Innan dess är de cirka 200 sidorna till största delen en appell för hur dåligt det är i vården,underförstått: nåt måste göras. Jorå, jag vet hur läget är på flera sätt än ett, men hallå, jag trodde att det här var en psykologisk spänningsroman, som utlovas på omslaget. Det är lovvärt att författaren vill göra ett inlägg i debatten om otillräckliga resurser och taskig arbetsmiljö i vården. Stress och dåliga förhållanden på jobbet är emellertid inte enbart nåt som råder i sjukvården. Jag blir därför aningen besviken och tycker att boken inte direkt håller det baksidestexten utlovar.

På de 100 sista sidorna blir boken mer som en deckare igen och slutet är annorlunda- på ett bra sätt. I övrigt tycker jag att boken spretar mer än lovligt och att den, som sagt, inte helt håller vad den lovar om innehållet.

Mitt omdöme blir medel.
En omtyckt sjuksköterska som älskade sitt jobb hittas död och bland kollegorna går en massa olika rykten. En pojke kommer in till sjukhuset men något därefter händer, något står inte rätt till. Efter ett tag kommer även en flicka in och kirurgen Andreas, som redan då känner sig pressad efter händelser kring pojken, och som nu är den ansvariga läkaren för flickan, måste operera flickans blindtarm. Men vad som därefter händer kommer röra runt i grytan rejält.
"Precis när du tror att allt kommer att ordna sig och livet är på din sida, det är då det händer"

Misstag inom vården, mordfall, en noggrannhet i beskrivningen om hur problematiken inom vården faktiskt är i verkliga livet också, är lite av det vi får läsa om i boken. Det är med otrolig spänning som vi ännu en gång får följa Andreas i både hans jobb och i relationer utanför jobbet. Det här är tredje fristående boken och jag är lika glad som de två tidigare böckerna hur författaren kan linda en runt boken som ett koppel och hålla fast en i den. Kunde aldrig slita mig ifrån boken, ville bara läsa mer och mer.