En egen flock

Bok av Maria Nilsson Thore
En ensam tax, drömmer om en vän. Men hur gör man för att få en kompis när man är en liten vovve? Varje gång taxen går till rastgården i parken där de andra hundarna håller till, känns det tokigt på något sätt. Taxen passar inte in och det känns till och med lite jobbigt att vara bland de andra hundarna. Men alla de andra ser ju ut att ha så roligt tillsammans. Maria Nilsson Thore har med varm och slagfärdig humor skapat en underbar allegori om vänskap i en hundvärld. Med utsökt mysiga och detaljrika illustrationer bjuds läsarna in till fantasier och vänskapsfunderingar som: Hur mycket måste man anpassa sig för att accepteras och uppskattas av andra? Vad är en flock? Och måste man verkligen vara lika varandra för att vara vänner? Kan det fungera lika bra om man är lite olika - som en tax och en pudel - till exempel? Illustrationer i svart/vitt men enstaka färginslag.
En egen flock är en söt liten historia om en ensam liten tax. Taxen vill ha vänner men när han går till rastgården gillar ingen att göra samma saker som taxen och han känner sig ännu mer ensam. Taxen gillar kluriga korsord, roliga hattar, viktiga pinnar och lukten av kaffe. Men en dag så träffar taxen en annan hund och upptäcker att han gillar den nya vännen trots att de inte gillar exakt samma saker.
Det är en fin historia som värmer hjärtat. Författaren fångar allt så otroligt bra och förmedlar så mycket känslor med både text och bild. Det är omöjligt att inte beröras av den fina och något sorgliga berättelsen. Illustrationerna är helt makalöst fina och det är en njutning bara att titta på alla bilderna. En egen liten flock är en ljuvlig liten pärla till barnbok som sticker ut i barnboksdjungeln! Den passar barn från 3 år och uppåt!
Rekommenderas varmt!
Det här är en fin bilderbok om att känna sig utanför och om att inte riktigt förstå vitsen med varför andra beter sig så som de gör. Som varför vissa hundar vill använda halsband eller bråka om en och samma pinne istället för att bara ta varsin. För att inte tala om det här med att alla andra verkar tycka att det är helt naturligt att gå runt och lukta på varandras kiss!
🐕
Den lilla hunden gör verkligen allt hen kan för att passa in och försöka vara som de andra hundarna i rastgården. Men det går bara inte! Men när hen precis bestämt sig för att lägga ner försöken att få en vän, så dyker någon upp. En väldigt sprallig typ som babblar konstant och som inte alls är som huvudhunden. Men kanske kan det bli bra ändå? Kanske kan man bli vän med någon trots att man är så olika?
🐕

Maria Nilsson Thore har gjort massor av barnböcker och jag älskar hennes illustrationer! De böcker då hon behandlar mänskliga känslor och problem med hjälp av djur, tycker jag allra bäst om och favoriterna är "Bus och Frö på varsin ö" , "Treo, Enis och en till" och "Chinos tjocka kinder". Jag tyckte inte riktigt att den här levde upp riktigt till samma nivå, men det är ändå en väldigt fin och läsvärd bok! Jag tänker att den passar perfekt om man behöver prata i tex en förskolegrupp eller lågstadieklass om hur viktigt det är att alla får lov att vara på sitt eget sätt.