Jellicoe Road

On the Jellicoe Road
Bok av Melina Marchetta
Som barn överges Taylor på 7-Eleven av sin mamma. Sex år senare börjar det förflutna komma ikapp henne då ännu en person i Taylors närhet försvinner, och en annan återvänder. Samtidigt pågår gängkriget på Jellicoe internatskola för fullt och ett manuskript visar sig innehålla nyckeln till Taylors förflutna. Vilka var barnen som var med om det fruktansvärda för 22 år sedan? Är deras öden sammanflätade med Taylors? Jellicoe road är inte bara en suggestiv spänningsroman som håller läsaren i ett kompromisslöst grepp. Det är också en vacker, skakande och intrikat skildring om två generationers vänskapsband som visar hjärtskärande likheter med varandra. Ett finmaskigt nät som spänner över tid och rum. Australiensiska Melina Marchetta arbetade tidigare som lärare i engelska och historia. Hon har skrivit åtta böcker, översatts till 17 språk och blivit belönad med ett flertal prestigefyllda litteraturpriser. Recensioner "När boken är slut vill man läsa om och om och om igen" ? Dagens Nyheter "Jag överdriver inte ens lite när jag påstår att det här är en av de bästa ungdomsromaner jag någonsin har läst." ? Svenska dagbladet "Min bästa bok alla kategorier i år." ? Bokhora "Tills dess nöjer jag mig med att konstatera att detta tveklöst är den absolut bästa ungdomsromanen jag läst." ? Helsingborgs dagblad "Fruktansvärt bra." ? Gomorron Sverige Utmärkelser: Winner of the US Printz Award, 2009 Shortlisted for Qld Premier?s Awards, 2007 Shortlisted for ABIA Awards, 2007
Jellicoe Road är den vackraste vägen du någonsin sett, där trädkronornas skimrande lövverk bildar ett tak över ditt huvud. Och där människor älskat varandra, hoppats och lidit.

Så smärtsam, tragisk och vacker. Det är en berättelse som borrat sig in djupt i mig. Kommer definitivt läsa den här boken igen.
Jellicoe Road var både spännande och förvirrande för mig. Det kändes nästan som att det var två olika handlingar där den ena bara försvann ungefär halvvägs igenom. Visst, de båda delarna var sammanlänkade men hela grejen med att skolorna var "i krig" med varandra kändes väldigt onödigt. Med det sagt tyckte jag ändå om boken. Jag gillar när historier gå ihop mellan nutid och dåtid och det var något av ett mysterium som läsaren fick följa med på.